ביו-פיסיקה הוא תחום מחקרי המשלב שיטות ודרכי מחשבה מתחום הפיסיקה על מנת להבין מערכות ביולוגיות. הביו-פיסיקה שמה דגש על ההבנה הכמותית של מערכות חיות. בפרט, שימוש בשיטות מדידה מתקדמות ופיתוח מכשירים ושיטות חדשות, פיתוח מודלים כמותיים, וניסוח תיאוריות אשר מסבירות ומאחדות ידע מגוון על מערכות ביולוגיות. בעשור האחרון אנו עדים לפריצות דרך טכנולוגיות בשיטות המדידה של מערכות ביולוגיות, המאפשרות למדוד כמויות גדולות של מידע מדוייק מסוגים שונים: ריצוף גנטי מתקדם, מיקרוסקופיית סופר-רזולוציה, מדידות המתבצעות על אוכלוסיות גדולות של תאים ברמת הבא הבודד, ועוד. הפיתוח של שיטות אלו נובע, בין השאר, מהתפתחויות בתחום הביו-פיסיקה. בנוסף שיטות או ומספקות מידע רב ואיכותי למודלים ביו-פיסקליים חדשים. ניתן לצפות, כי השיטות הביו-פיסיקליות תהיינה יותר ויותר מרכזיות ביכולת שלנו לנתח ולהבין מערכות ביולוגיות, וכן במגמה להמשיך ולפתח את הדור הבא של שיטות מדידה ומכשירים רפואיים.
באוניברסיטה העברית ישנן מספר קבוצות מחקר בביו-פיסיקה אשר, למשל, חוקרות את התכונות המכאניות של תאים ורקמות, מפתחות שיטות חדשות למדידה של מבנה של חלבונים, ולמדידה של תגובות כימיות של מולקולות בודדות, וגם חוקרות את התעופה של חרקים ומפתחות רובוטים מעופפים המחקים אותם. קבוצות אלו משתמשות בשיטות מתקדמות בביולוגיה מולקולרית, ריצוף גנטי, מיקרוסקופיה, ספקטרוסקופיית מסות, ראייה ממוחשבת ועוד, ומפתחות שיטות חדשות הנמצאות בחזית של תחומים אלו.
המסלול "מדעי החיים בדגש ביו-פיסיקה" הוא מסלול לתואר בוגר במדעי החיים עם דגש משמעותי בפיסיקה ומתמטיקה. המסלול כולל את ההכשרה המתמטית הנדרשת ללימודי פיסיקה, וכן תגבור בתכנות. המסלול מתאים לסטודנטים המתעניינים הן בפיסיקה והן בביולוגיה, ובפרט לאלו המעוניינים ליישם שיטות כמותיות מתקדמות על מנת להבין מערכות ביולוגיות.
בנוסף, המסלול שם דגש רב על הכשרה מחקרית. בשנים א' ו-ב' המסלול כולל סמינריונים שמטרתם לחשוף את הסטודנטים למחקרים קלאסיים ועכשוויים בתחום הביו-פיסיקה. במהלך שנה ג' הסטודנטים יבצעו פרוייקט מחקרי מודרך בהיקף של 5 נ"ז באחת ממעבדות המחקר העוסקות בביו-פיסיקה באוניברסיטה. מטרת הפרוייקט היא התנסות ישירה במחקר, חשיפה מעמיקה לתחום מחקרי ספיצפי, והיכרות עם חוקרים, סטודנטים לתארים מתקדמים ושיטות עבודה בתחום הביו-פיסיקה. הפרוייקט המחקרי מהווה נדבך מרכזי בהכשרה המדעית של הסטודנטים במסלול, ובמקרים רבים תורם באופן משמעותי למחקר המתבצע במעבדה.
יעוץ לימודים:
ראש המסלול: ד"ר צבי באטוס tsevi.beatus@mail.huji.ac.il
מזכירות הוראה: גב' קרן דניאל kerend@savion.huji.ac.il