נקודות זכות באוניברסיטה העברית:
3
תואר:
בוגר
היחידה האקדמית שאחראית על הקורס:
ריפוי בעיסוק
סמסטר:
סמסטר א'
שפת ההוראה:
עברית
קמפוס:
הר הצופים
מורה אחראי על הקורס (רכז):
ד"ר רותי טראוב בר-אילן
שעות קבלה של רכז הקורס:
בתיאום מראש
מורי הקורס:
ד"ר רותי טראוב בר-אילן
תאור כללי של הקורס:
הקורס מהווה חשיפה ראשונית לסטודנטים אודות מהות מקצוע הריפוי בעיסוק בהתייחס להגדרות המקצוע, לשורשים ההיסטוריים והפילוסופיים של המקצוע, למושגי יסוד מרכזיים, ולעקרונות ומיומנויות בסיסיות בתהליכי הערכה והתערבות בריפוי בעיסוק.
מטרות הקורס:
¬¬הקורס יאפשר הכרות עם מהות מקצוע הריפוי בעיסוק (הגדרות, מסגרות טיפול, אוכלוסיות, התפתחות המקצוע וכד') , עם מודלים מרכזיים במקצועות הבריאות ומקצוע הריפוי בעיסוק (ICF, PEO ומתע"מ), עם מושגים בסיסיים מעולם הבריאות (כגון: בריאות, חולי, תפקוד, ליקוי, מגבלה, השתתפות, איכות חיים) וחוקים רלוונטיים למקצוע: חוק זכויות החולי וחוק ביטוח בריאות. בנוסף, הקורס יאפשר העמקה בסוגיות הקשורות בעיסוק ובמושגים בסיסיים במקצוע הריפוי בעיסוק, מדע העיסוק וכן תהיה חשיפה לעבודת המרפאים בעיסוק וקישור בין היבטים תיאורטיים לפרקטיקה.
תוצרי למידה : בסיומו של קורס זה, סטודנטים יהיו מסוגלים:
1.להגדיר, להסביר ולהשתמש במושגים בסיסיים של מקצוע הריפוי בעיסוק. 2.לדון במושגים ונושאים מרכזיים של ריפוי בעיסוק ומדע העיסוק ולהתנסות בהצגת נושא במליאה. 3.לנתח וליישם את מודל ה- ICF , את מודל ה- PEO אדם-עיסוק-סביבה, ואת מרחב ותהליך העשייה המקצועית בריפוי בעיסוק (המתע"מ המחודש 2016). 4.להכיר את ההיסטוריה והפילוסופיה של מקצוע הריפוי בעיסוק בארץ ובעולם. 5.לדון במושגים אתיים ובקוד האתי של המרפאים בעיסוק, ולנתח דילמות אתיות. 6.לדון במושגים הבסיסיים של המקצוע ולקשרם לשדה הקליני במפגש עם מרפאים בעיסוק. 7.להיחשף לעבודת הריפוי בעיסוק במסגרות שונות. 8.לבצע ראיון עיסוקי בסיסי. 9.להכיר את חוק זכויות החולה וחוק ביטוח בריאות.
דרישות נוכחות (%):
100% נוכחות חובה
שיטת ההוראה בקורס:
הרצאות, ימי למידה במגוון מסגרות של ריפוי בעיסוק, השתתפות פעילה של סטודנטים. בנוסף, תתקיים למידה אישית וקבוצתית והסטודנטים יתנסו בהצגת נושא במליאה, קריאת מאמרים, דיונים, פורומים, הגשת תרגילים, רפלקציות ויומן קריאה. כמו כן תהיה למידה של באמצעות מודולה מקוונת.
רשימת נושאים / תכנית הלימודים בקורס:
1.הגדרות הריפוי בעיסוק, הכרת מסגרות ואוכלוסיות טיפול בריפוי בעיסוק. 2.מושגי יסוד (לדוגמא: מצב בריאות, בריאות, רווחה אישית, איכות חיים, חולי-מחלה, תפקוד, מגבלה, לקוי, השתתפות, תפקוד, עיסוק, חוויה עיסוקית ועוד). 3.מודל רפואי ומודל ביו-פסיכו-סוציאלי- הקלסיפיקציה של ארגון הבריאות העולמי לבריאות ותפקוד (ICF; WHO, 2001). 4.תפקיד החולה והשלכות החולי על האדם ועל הסביבה. 5.שורשים היסטוריים ופילוסופיים של מקצוע הריפוי בעיסוק. 6.מודל אדם- עיסוק – סביבה (Person-Environment-Occupation) 7.התערבות מבוססת ראיות מחקר (Evidence Based Practice). 8.מדע העיסוק וסוגיות בנושאי עיסוק (כגון: התפתחות עיסוקית, זהות עיסוקית, הפרעה בעיסוק, חסך עיסוקי, איזון עיסוקי, סביבה ועיסוק ועוד). 9.מרחב ותהליך העשייה המקצועית בריפוי בעיסוק (המתע"מ המחודש 2016). 10.הערכה בריפוי בעיסוק: ראיון ראשוני בריפוי בעיסוק. 11.אתיקה והקוד האתי של מרפאים בעיסוק ודילמות אתיות. 12.חוקים: חוק זכויות החולה, חוק ביטוח בריאות 13.הכרת ניירות עמדה של הריפוי בעיסוק 14.הכרת מסגרות ואוכלוסיות בטיפול בריפוי בעיסוק
חומר חובה לקריאה:
יפורסם באתר הקורס: חומר הקריאה יעסוק במושגים מרכזיים של מהות מקצוע הריפוי בעיסוק דוגמת השתתפות כמושג מרכזי, מודל אדם עיסוק סביבה, בריאות, עיסוק,מושגים ממדע העיסוק, חוויה עיסוקית ועוד. בנוסף,חומר הקריאה יציג את השורשים פילוסופיים והסטוריים של ריפוי בעיסוק. הסטודטים יכירו את הקוד האתי של המקצוע ויחשפו לניירות עמדה של המקצוע.
חומר לקריאה נוספת:
-
מרכיבי הציון הסופי :
מבחן מסכם בכתב/בחינה בעל פה % 60
מטלות הגשה במהלך הסמסטר: תרגילים / עבודות / מבדקים / דוחות / פורום / סימולציה ואחרות % 33
מצגת / הצגת פוסטר / הרצאה % 7
מידע נוסף / הערות:
פירוט מטלות ומועדי הגשה ורשימה ביבליוגרפית מלאה יופיעו בסילבוס שבאתר הקורס, לסטודנטים הרשומים לקורס זה. חובת נוכחות והשתתפות פעילה בהרצאות ובהצגות הקבוצתיות (הסבר יינתן במהלך הקורס). - החסרה של מעל ל- 20% מההרצאות בקורס תשלול מהסטודנט את הזכות לגשת למבחן - השתתפות חובה ב - 4 ימי לימוד בשדה הקליני (שעות אלו יחושבו כשעות הכשרה קלינית)- מהווה תנאי לקבלת ציון עובר בקורס. - אי הגשה במועד של תרגיל משמעה ציון אפס על אותו תרגיל. לא יתאפשר תיקון/הגשה מחודשת של תרגיל או ערעור על ציון התרגיל. -יומן קריאה ותרגילים יוגשו באתר הקורס לפי תאריכים מפורטים. -סיכום קבוצתי של נושא במדע העיסוק יועלה לאתר הקורס לאחר בדיקתו. תרגילים והרצאה: (40%) לפי הפרוט הבא: יומן קריאה, תרגילים ימי לימוד, תרגיל רפלקטיבי, מדע העיסוק-סיכום נושא 1. יומן קריאה (בזוגות).יוגש בתאריך 5.11.2023 , 10:00 באתר הקורס (7%) 2.תרגילי ימי לימוד (16% מציון הקורס) -תרגיל ימי לימוד 1 ו- 2 , אישי, יוגש בתאריך 26.11.23 עד 10:00 באתר הקורס 8% -תרגיל ימי לימוד 3 ו- 4 , אישי, יוגש בתאריך 18.1.24 עד 10:00 באתר הקורס 8% * התייחסות למפגשים עם מרפאים בעיסוק מהשדה בתוך תרגילי ימי הלימוד 3. הצגה וסיכום נושא (קבוצתי) במדע העיסוק (17%). -חלק א: הצגת נושא קבוצתי במדע העיסוק במליאה ב- 17.12.2023 (7%) -חלק ב': הגשת סיכום קבוצתי של המושג, בכתב. ב- 17.12.2023 עד 10:00 באתר הקורס (10%) מבחן מסכם (60%) מועד א' בתאריך 4.2.2024 מועד ב' בתאריך 25.2.2024
|