לוגו של האוניברסיטה העברית בירושלים

סילבוס

עקרונות בפרמקולוגיה לתלמידי מדעים ביו רפואיים - 94682
English
הדפסה
 
גרסת PDF
תאריך עדכון אחרון 17-08-2020
נקודות זכות באוניברסיטה העברית: 2

תואר: בוגר

היחידה האקדמית שאחראית על הקורס: מדעים ביורפואיים

סמסטר: סמסטר א'

שפת ההוראה: עברית

קמפוס: עין כרם

מורה אחראי על הקורס (רכז): ד"ר הדר אריהן-זכאי

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: hadara@ekmd.huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: בתיאום מראש

מורי הקורס:
ד"ר הדר אריהן-זכאי,
ד"ר הייתם עמל

תאור כללי של הקורס:
חשיפת הסטודנטים לעקרונות בסיסיים בפרמקולוגיה

מטרות הקורס:
חשיפה של תלמידים ללא רקע בפרמקולוגיה לעקרונות בסיסיים בתחום. התלמידים ילמדו עקרונות בפרמקולוגיה כללית תוך דגש על תאוריית הקולטן, תרופות אגוניסטיות ואנטגוניסטיות ומנגנון בסיסי של פעולת תרופות. כמו כן, יחשפו התלמידים לעקרונות הבסיסיים בפרמקוקינטיקה בדגש של כניסה, פיזור, סילוק ומטבוליזם של תרופות.

תוצרי למידה :
בסיומו של קורס זה, סטודנטים יהיו מסוגלים:

להבין איך צריך לגשת לביצוע ניסוי עם תרופה

דרישות נוכחות (%):

שיטת ההוראה בקורס: הרצאות

רשימת נושאים / תכנית הלימודים בקורס:
סילבוס הקורס:
1. עקרונות בפרמקודינמיקה (20 שעות)
מבוא , הגדרת החומרים הנחשבים כתרופות; השפעות רצויות ותופעות לוואי; רעילות של תרופות; תופעות האינבו (פלצבו). מנגנון הפעולה של תרופות ברמות שונות; הגוף השלם, המערכת הפיזיולוגית, התא והמולקולה. חלון תרפויטי , עקומת מנה- תגובה סוגי רעילות; מדידת רעילות בחיות מעבדה ותאים, מניעה וטיפול ברעילות של תרופות. הגדרה ומיון של קולטנים , הקשר בין מבנה הקולטן לפעילותו, תאוריית התפוסה של הקולטן ע"י התרופה והקשר לתגובה ביולוגית, אגוניסטים ואנטגוניסטים, קולטנים עודפים. סקירה כללית של כל סוגי הקולטנים לפי מנגנוני הפעולה , דסנסיטיזציה ובקרה של קולטנים. פעולת תרופות במנגנונים של קולטנים.
2. עקרונות בפרמקוקינטיקה: ספיגה, פיזור, סילוק ומטבוליזם של תרופות (8 שעות) הגדרת פרמקוקינטיקה לעומת פרמקודינמיקה; מעבר תרופות דרך קרומים (דיפוזיה פאסיבית , מעבר באמצעות נשאים, סקירת הנשאים העיקריים המעורבים בהעברת תרופות אל תוך ואל מחוץ לתאים). ספיגת תרופות (ממערכת העיכול , ספיגה לימפטית , זמינות ביולוגית , מטבוליזם במעבר ראשון , ביואיקוויוואלנטיות) פיזור תרופות, קישור לחלבוני פלזמה, קישור לרקמות, מחסום הדם למוח, מחסום השליה). סילוק תרופות (דרכי סילוק של תרופות מהגוף : א. מטבוליזם של תרופות – שלבים, אתרים, סקירת האנזימים העיקריים, פאזה 1 ו- 2 , ציטוכרום P450 ; ב. הפרשת תרופות – הפרשה כלייתית , הפרשה במרה, הפרשת תרופות בחלב האם, מעורבות נשאים בהפרשת תרופות). פרמקוקינטיקה קלינית (קצב סילוק , נפח התפזרות, שיווי משקל, קצב ספיגה, תכנון משטר מינון, מנת העמסה ומנת אחזקה, ריכוז תרופה בפלזמה וברקמות, תלות התגובה הביולוגית בתהליכים הפרמקוקינטים, היענות לתרופות, פרמקוקינטיקה לא לינארית; אינדיווידואליצזיה של משטר המינון (השפעת גורמים גנטיים, גיל, מצב מחלה, תזונה ותגובה בין תרופות על הטיפול התרופותי).

חומר חובה לקריאה:
1) Basic & Clinical Pharmacology 9th edition, edited by B.G. Katzung
2) RANG and Dale's Pharmacology Sixth edition (elective literature)

חומר לקריאה נוספת:
אין

הערכת הקורס - הרכב הציון הסופי :
מבחן מסכם בכתב/בחינה בעל פה 100 %
הרצאה0 %
השתתפות 0 %
הגשת עבודה 0 %
הגשת תרגילים 0 %
הגשת דו"חות 0 %
פרויקט מחקר 0 %
בחנים 0 %
אחר 0 %

מידע נוסף / הערות:
 
אם הינך זקוק/ה להתאמות מיוחדות בשל לקות מתועדת כלשהי עמה את/ה מתמודד/ת, אנא פנה/י ליחידה לאבחון לקויות למידה או ליחידת הנגישות בהקדם האפשרי לקבלת מידע וייעוץ אודות זכאותך להתאמות על סמך תעוד מתאים.
למידע נוסף אנא בקר/י באתר דיקנט הסטודנטים.
הדפסה