נקודות זכות באוניברסיטה העברית:
2
תואר:
מוסמך
היחידה האקדמית שאחראית על הקורס:
מדעים ביורפואיים
סמסטר:
סמסטר ב'
שפת ההוראה:
עברית
קמפוס:
עין כרם
מורה אחראי על הקורס (רכז):
ד''ר אלכסנדר רובינסקי
שעות קבלה של רכז הקורס:
ימים א-ה בתאום
מורי הקורס:
ד"ר לאה בראז, פרופ אלברט טרבלוס, ד"ר אלכסנדר רובינסקי
תאור כללי של הקורס:
הקורס מקנה ידע רחב בביולוגיה של נגיפים אונקוגניים (נגיפים מחוללי סרטן) ועוסק בהכרת מבנה ומנגנון התרבותם בתא, תוך דגש על מנגנונים מולקולאריים של הפיכת תא נורמאלי לתא סרטני ופתוגנזה של מחלות ממאירות הנגרמות ע''י נגיפים אלה.
מטרות הקורס:
להקנות הבנה של מנגנון השראת הסרטן ע''י נגיפים אונקוגניים באדם ובבעלי חיים, פעילותם של tumor suppressors ואונקוגנים ודרכם לחדד את הידע בביולוגיה מולקולארית של התא, ובביולוגיה של סרטן.
תוצרי למידה : בסיומו של קורס זה, סטודנטים יהיו מסוגלים:
1. לסווג את הנגיפים האונקוגניים על פי צורת הגנום ומנגנון פעולתם.
2. לתאר נגיפים אונקוגניים ספציפיים מקבוצת RNA ו-DNA ולהסביר כיצד הם גורמים לסרטן ובבני אדם ובבעלי חיים.
3. להסביר את מאפייני התהליך הסרטני הנגרם ע''י הנגיפים האונקוגניים.
4. להגדיר את האונקוגנים ואת ה-tumor suppressors ולתאר כיצד נגיפים אונקוגניים מפעילים או מנטרלים אותם במהלך ההדבקה וכיצד זה מוביל לטרנספורמציה של התא.
5. להשוות את מנגנון הפעילות של נגיפי DNA עם נגיפי RNA.
6. לפרט כיצד ניתן לחפש נגיף אונקוגני חדש וכיצד ניתן להוכיח את הקשר הסיבתי בינו לבין גידול סרטני.
דרישות נוכחות (%):
אין
שיטת ההוראה בקורס:
הרצאות בלווי שקופיות
רשימת נושאים / תכנית הלימודים בקורס:
1. מבוא. התפתחות הרעיון של נגיפים אונקוגניים במאה ה-20. תכונות של תאים נורמאליים ותאים סרטניים בתרבית רקמה, פעילות האנזים טלומראז. מוטציות הדרושות להפיכת תא הומאני לתא סרטני. (2 שעות)
2. נגיפי RNA אונקוגניים. מנגנון הרפליקציה של רטרו-וירוסים, פעילות האנזים Reverse Transcriptase, רטרו-וירוסים פשוטים ומורכבים. (2 שעות)
3. רטרו-ורוסים אונקוגניים אקוטיים, Rous Sarcoma virus, מנגנון רכישת האונקוגנים, וירוסים דפקטיביים. סוגי האונקוגנים המצויים בנגיפים אקוטיים. פעילות האונקוגנים v-sis, v-Erb, v-src, H-ras, v-myc. (2 שעות)
4. רטרו-וירוסים אונקוגניים כרוניים. מנגנוני הפעלת הפרוטו-אונקוגנים התאיים- insertional mutagenesis. Friend leukemia virus- שני שלבי הטרנספורמציה. Mouse mammary tumor virus (MMTV), צורות העברה, וירוס אנדו- ואקזוגני, מבנה הפרומוטר הנגיפי, פעילות ה-superantigen , הפעלת ה- wnt, beta-catenin, ו-notch ע''י הנגיף. מנגנון השראת הסרטן. עקרון הבנייה של וקטור רטרו-וירלי. Insertional mutagenesis בתרפיה גנטית של מחלת ה-SCD-X1. (2.5 שעות)
5. Human T-cell leukemia virus type 1 (HTLV-1). מבנה הנגיף. cell-to-cell transmission, דרכי הדבקה בנגיף. מבנה הפרומוטר הויראלי ומנגנון הפעלתו ע''י החלבון Tax. פעילויות של חלבונים Tax, ו- HBZ, מעורבותם בהתפתחות הלויקמיה בבני אדם. (1.5 שעות)
6. human immunodeficiency virus (HIV-1), פתוגנזה של מחלת ה-AIDS . וירוסים אנדוגניים (endogenous retroviruses, ERV) של בני אדם ובעלי חיים. תפקידים פיזיולוגיים של וירוסים אנדוגניים באדם. מעורבות האפשרית של HERV בפתוגנזה של germ cell tumors. מנגנון הפעולה של חלבון Rec. חלבונים ממשפחת APOBEC ומעורבותם בהגנת התא מפני רטרו-וירוסים ורטרו-אלמנטים. (2 שעות)
7. Small DNA tumor viruses. SV40 כמודל לפעילות של נגיפי DNA אונקוגניים קטנים. מבנה הגנום ומבנה הפרומוטר של הנגיף. התרבותו בתאים פרמיסיביים ולא פרמיסיביים. Large T Antigen, השפעתם על tumor suppressors p53 ו-pRb. Small t antigen והשפעתו על pp2A. תנאים בהם הנגיף יכול לגרום לטרנספורמציה, מאפייני האינטגרציה של הנגיף לגנום התאי. (2 שעות)
8. Human polyoma viruses. נגיפים BKV ו-JCV ומעורבותם האפשרית בגידולים בבני אדם. נגיף Merkel cell polyoma virus (McPV), גילוי הנגיף בשיטת ה-DTS. מבנה הגנום, מוטציות ב-T-Antigen, מאפייני האינטגרציה לגנום התאי, הוכחת קשר סיבתי לגידול Merkel cell carcinoma (MCC). (2 שעות)
9. Human Papilloma virus (HPV). מבנה הגנום, מנגנון התרבות הנגיף, תלות בהתמיינותם של תאי המטרה. פעילותם של החלבונים E6, E7, ו-E2. זנים אונקוגניים ולא אונקוגניים של הנגיף, קשר סיבתי של HPV לסרטן צוואר הרחם, מנגנון השראת הסרטן ע''י הנגיף. (2 שעות)
10. Adenoviruses. מבנה הנגיף, מבנה הגנום. שעתוק של הגנים המוקדמים. נגיפי adeno כמודל לטרנספורמציה של התא. פעילויות של חלבוני E1A ו-E1B. E4-Orf3 כאונקוגן נגיפי ותפקידו באינאקטיבציה של p53. (2 שעות)
11. Epstein-Barr virus (EBV) - מבנה ואופן התרבות הנגיף, צורות תגובה חיסונית. סוגי הלטנטיות של הנגיף. מעורבות הנגיף במחלות ממאירות: (BL) Burkitt's lymphoma, Nasopharyngeal carcinoma (NPC), Hodgkin's lymphoma (HL). (2 שעות)
12. Kaposi's sarcoma-associated herpesvirus (KSHV). גילוי הנגיף בשיטת ה-RDA, הוכחות אפידמיולוגיות למעורבות הנגיף בגידול Kaposi's sarcoma. מבנה גנום הנגיף. הדבקה ליטית ולטנטית. מעורבותם של גנים לטנטיים וגנים ליטיים בהשראת הגידול. פתוגנזה של Kaposi's sarcoma. (2 שעות)
13. נגיפי Hepatitis B ו- Hepatitis C . ביולוגיה תאית ומולקולרית. קשר ל- hepatocellular carcinoma (HCC), מנגנונים אפשריים. (2 שעות)
14. סיכום. מאפיינים כלליים של viral carcinogenesis בבני אדם ובבעלי חיים. מאפיינים כלליים של פעילות אונקוגנית של נגיפי DNA לעומת נגיפי RNA. קריטריונים להוכחת קשר סיבתי בין נגיף לגידול. (2 שעות)
חומר חובה לקריאה:
Robert A. Weinberg. The Biology of Cancer. 2nd edition. Garland Science, 2014.
מאמרי מחקר עדכניים בנושא וירוסים אונקוגניים.
חומר לקריאה נוספת:
מאמר מחקרי אחד ומאמר סקירה אחד יהיו חלק מחומר לבחינה.
הערכת הקורס - הרכב הציון הסופי :
מבחן מסכם בכתב/בחינה בעל פה 90 %
הרצאה0 %
השתתפות 0 %
הגשת עבודה 0 %
הגשת תרגילים 0 %
הגשת דו"חות 0 %
פרויקט מחקר 0 %
בחנים 10 %
אחר 0 %
מידע נוסף / הערות:
פרטים נןספים ומצגות נמצאים באתר הקורס ב- EKMD(פתוח לתלמידים הרשומים לקורס ולמוריו)
|