נקודות זכות באוניברסיטה העברית:
2
תואר:
בוגר
היחידה האקדמית שאחראית על הקורס:
מדעים ביורפואיים
סמסטר:
סמסטר ב'
שפת ההוראה:
עברית
קמפוס:
עין כרם
מורה אחראי על הקורס (רכז):
ד"ר שי סבח
שעות קבלה של רכז הקורס:
בתיאום מראש
מורי הקורס:
ד"ר שי סבח, מר אלון קס, מר הראל סופר, גב לבנה בואנה, גב לידור גזית, גב רננה עוז רוקח, גב ספיר פנקר, גב ירדן ברוק
תאור כללי של הקורס:
הקורס מורכב מחלק עיוני (6 הרצאות מוקלטות ו-5 דיונים בכיתה) וחלק מעשי (6 מעבדות).
החלק העיוני ייושם במתכונת "כיתה הפוכה". מתכונת זו תשלב הרצאה מוקלטת שצפייה בה תיעשה בזמן הפנוי של התלמידים ודיון בכיתה (ההרצאה המוקלטת הראשונה לא תלווה בדיון). לאחר צפייה בהרצאה המוקלטת, 6-7 תלמידים יתבקשו להעלות לדף ה-Moodle של הקורס שאלה על נושא ההרצאה. הדיון יתקיים בכיתה (אולם רוקחות א, עין כרם) בימי ג', 11:15-12:00, בניהול המרצה. במהלך אותו דיון, כל אחד מאותם 6-7 תלמידים יענה על שאלה של תלמיד אחר (השאלות תיבחרנה באופן אקראי ותינתנה לתלמידים כבר במוצאי שבת לפני הדיון כדי לאפשר לימוד של נושא השאלה). התלמיד יציג את המענה לשאלה במשך כ-5 דקות. אם מענה על השאלה ידרוש זמן קצר יותר, הסטודנט יציג מידע נוסף, לפי בחירתו, על תפקוד מבנה המוח או המסלול העצבי המדובר. תשובה נכונה ומפורטת תזכה את התלמיד ב-10 נקודות מהציון הסופי. כל אחד מהתלמידים יציע ויענה על שאלה בדיון אחד (לוח הדיונים נמצא בדף ה-Moodle של הקורס). על כל התלמידים הרשומים לקורס להיות נוכחים בכל חמשת הדיונים במהלך הסמסטר. את השאלות יש להעלות עד יום שישי אחר הצהריים לפני הדיון (דף הפורום ייסגר מיד לאחר מכן). תלמידים שלא יעלו את שאלתם עד למועד הנקוב, לא יוכלו לקחת חלק בדיון ויאבדו 10 נקודות מהציון. מכיוון שאנו עוסקים במבני מוח ומסלולים, כל תלמיד יוכל להיעזר בשקופית אחת כדי לענות על השאלה. את השקופית (Power Point, ללא אנימציה) יש לשלוח אלי עד 8 בערב ביום שני לפני הדיון.
החלק המעשי יכלול שש מעבדות שתתקיימנה במעבדת הנתיחה בקמפוס עין כרם. בתחילת כל מעבדה, יתקיים בוחן על נושא המעבדה. מענה מיטבי על הבוחן יזכה את התלמיד ב-4 נקודות מהציון הסופי, ובסך-הכל, 24 נקודות מהציון הסופי עבור שש המעבדות. המעבדות ינוהלו על-ידי מדריכי מעבדה. לקראת סוף הסמסטר, יתקיים בוחן מגן על כלל חומר הלימוד, ומשקלו יהיה 12 נקודות מהציון הסופי. ציון בוחן המגן יילקח בחשבון רק אם יהיה גבוה יותר מהציון של החלק המעשי של המבחן הסופי.
בסוף הסמסטר, יתקיים מבחן סופי שיכלול חלק עיוני וחלק מעשי; משקל החלק העיוני יהיה 30 נקודות ומשקל החלק המעשי יהיה 36 נקודות. החלק העיוני יכלול 10 שאלות רבות ברירה, והחלק המעשי יכלול 20 תחנות עם 2 מבני מוח לזיהוי בכל תחנה. כלומר, הציון הסופי יורכב מ-40 נקודות עבור החלק העיוני (10 + 30 נקודות עבור הצעה ומענה על שאלה בדיון והמבחן העיוני) ו-60 נקודות עבור החלק המעשי (24 + 36 נקודות עבור ששת בוחני המעבדה והמבחן המעשי).
מטרות הקורס:
להקנות לסטודנטים ידע במבנה ובתפקוד מערכת העצבים המרכזית (מוח וחוט שדרה) וההיקפית על כל מרכיביה, תוך הכרה ויישום של העקרונות ההתפתחותיים והנוירוביולוגים הבסיסיים. להביא להבנה מעמיקה של הקשר בין המבנה והתפקוד במצב הנורמאלי הבריא, ובמצבי חבלה ומחלות נוירולוגיות
תוצרי למידה : בסיומו של קורס זה, סטודנטים יהיו מסוגלים:
• להכיר ולזהות את פרטי המבנים במערכת העצבים המרכזית (מוח וחוט שדרה) וההיקפית. • להסביר כיצד המערכת מורכבת תוך הכרה ויישום של עקרונות התפתחותיים ונוירוביולוגים. • להבין ולהסביר כיצד מבצעת המערכת העצבית את כל תפקידיה במצב הנורמאלי של אדם בריא (תחושות, תנועות, רגשות, פונקציות גבוהות). • להבין ולדעת לצפות את התוצאות של חבלות ספציפיות במערכת ושל מחלות נוירולוגיות.
דרישות נוכחות (%):
100% במעבדות ובדיונים המקוונים. הרצאות, בהתאם למקובל באוניברסיטה.
שיטת ההוראה בקורס:
הרצאות מוקלטות, דיונים בכיתה ומעבדות נתיחה.
רשימת נושאים / תכנית הלימודים בקורס:
1. מערכת העצבים המרכזית וההיקפית, מבוא למוח האדם, צירים ומישורים אנטומיים, התפתחות המוח 2. מבוא למבנה המוח, מעטפות המוח, עורקים, ורידים וסינוסים, נוזל המוח וחוט השדרה 3. קליפת המוח, מערכות סיבים בקליפת המוח 4. הגרעינים הבזלים, היפוקמפוס, אמיגדלה, היפותלמוס, תלמוס, מערכות דיפוזיה 5. עצבים קרניאלים, גזע המוח, חוט השדרה, צרבלום, חתכים קורונלים ואופקיים. 6. הרשתית
חומר חובה לקריאה:
- חוברת מעבדה: “Gitlin’s Dissector of the Human Brain” שתסופק באתר הקורס
- פרקים מהספר: Barr's The Human Nervous System, Kiernan, J.A. Lippincot-Raven
- אטלס אנטומי: Netter/Sobota/אחר
חומר לקריאה נוספת:
ראה רשימה באנגלית.
מרכיבי הציון הסופי :
מבחן מסכם בכתב/בחינה בעל פה % 66
מטלות הגשה במהלך הסמסטר: תרגילים / עבודות / מבדקים / דוחות / פורום / סימולציה ואחרות % 24
מצגת / הצגת פוסטר / הרצאה % 10
מידע נוסף / הערות:
|