ספקטרוסקופיית אור ויישומיה בביולוגיה - 93900

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: eitan.lerner@mail.huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: ימי א' ב 10:00 - 12:00

ד"ר איתן לרנר

למוד והבנת שיטות ספקטרוסקופיה שונות וכיצד ניתן להשתמש בהן למדידות ביולוגיות מרמת החלבון ועד רמת הרקמה

• להקנות הבנה בסיסית בספקטרוסקופיה, שתאפשר לכל סטודנט להבין כיצד ניתן באמצעות אור (על סוגיו השונים) ללמוד רבות על תהליכים ביולוגיים
• להקנות כלים מחשבתיים לגבי שיטות ספקטרוסקופיות ולגבי היכולת לפתחן ולהתאימן לכל שאלה מחקרית

• להבין את העקרונות הפועלים של מדידות ספקטרוסקופיות שונות
• להבין כיצד לקרוא ולפרש נתונים ממדידות ספקטרוסקופיות
• לדעת מה כבר בוצע ומה צפוי להיות הנושא פורץ הדרך הבא (בכל הקשור לנושאים שמהווים רק מחסום טכנולוגי)

שיטת ההוראה בקורס: הרצאות + סמינריונים

• שיעור 1 (שעתיים). מבוא לאינטראקציה של קרינה אלקטרומגנטית וחומר. תיאור קלאסי – דיפול ושדה חשמלי מתנודד, תהודה.
• שיעור 2 (שעתיים). שעה ראשונה: פיזור אור אלסטי, SAXS, DLS. שעה שניה: מה זו בליעת אור – מבוא לספקטרוסקופיה אלקטרונית.
• שיעור 3 (שעתיים). תיאור קוואנטי של האינטראקציה של אור וחומר – חוק פלאנק, האפקט הפוטו-אלקטרי, אלקטרונים ופוטונים והיותם גם גל וגם חלקיק. רמות אנרגיה בדידות, עקרון אי הודאות של הייזנברג, אורביטלים אטומיים ומולקולריים. רמות אנרגיה שונות של החומר, והתחומים הספקטרליים של האור המגיב עמם: רמות אלקטרוניות, ויברציוניות, רוטציוניות, רמות אנרגיה של הספין של האלקטרון ושל הספין של הגרעין.
• שיעור 4 (שעתיים). ספקטרוסקופיה אלקטרונית – התהליכים העוברים על אלקטרון: עירור, פליטה ספונטנית ופליטה מאולצת, תהליכים קרינתיים ואל-קרינתיים, פלואורוסנסציה
• שיעור 5 (שעתיים). תכונות שונות של פלואורוסנסציה והשימושים שלהן: אורכי גל, זמני חיים, ניצולות ועוצמות של פלואורוסנסציה. הסטת סטוקס. קיטוב של פלואורוסנסציה. העברת אנרגיה מסוג פורסטר (FRET)
• שיעור 6 (שעתיים). ספקטרוסקופיה ויברציונית ושימושיה. FTIR, פיזור ראמאן.
• שיעור 7 (שעתיים). ספקטרוסקופית תהודה גרעינית, רמות זימאן ופיצולן באמצעות שדה מגנטי. מבוא ל NMR, ההיסט הכימי, צימודים של קוים ספקטרליים, אפקטים דינמיים. פתרון מבנים כימיים באמצעות NMR.
• שיעורים 8-14 (כל אחד שעתיים): בכל שעה של כל שיעור, יציג סטודנט אחד סמינריון על מאמר שבחר (כך, יהיה ניתן לתת לשני סטודנטים להגיש סמינריון בכל שיעור; במידה ויהיו מעט מדי סטודנטים, שעה אחת זה יהיה סמינר ושעה שניה דיון נרחב). המאמרים יינתנו לבחירה לפי מילות חיפוש, לפי אחת מהספקטרוסקופיות שנלמדו בשיעור ולפי החדשנות של יישום הספקטרוסקופיה הספציפית בסמינריון. מטרת הסמינריון היא להביא את הסטודנטים לרמה עצמאית של ניתוח מאמרים מתקדמים, הנגזרים מעקרונות היסוד שנלמדו בקורס. לסטודנטים תינתן רשימה ארוכה של נושאים עכשוויים לבחור מהם מאמרים רלוונטיים. בנוסף, המאמרים יהיו חייבים להגיע מז'ורנלים מ Tier 2 ומעלה.

• מאמרי סקירה שיינתנו מפעם לפעם
• מאמרים עליהם יבוסס הסמינריון