ניהול מערכות בריאות בעולם משתנה - 93128

שעות קבלה של רכז הקורס:

פרופ דוד חיניץ
ד"ר רבקה חזן-הצורף

מערכת הבריאות בישראל, כמו בכל העולם, נתונה לתהליכים בלתי פוסקים של שינוי. בסביבה כה נזילה ולוטה באי ודאות, תלמידי מקצועות הרפואה והבריאות, כולל אנשי סיעוד, חייבים להכיר את הרקע הספרותי, הסוגיות המרכזיות וחלופות למדיניות וניהול שירותי הבריאות שפותחו בעשורים האחרונים. קורס זה יציג תיאוריות בסיסיות במנהל בריאות, נושאים שעל סדר היום במערכות בריאות בארץ ובעולם ודרכי ההתמודדות המאפיינות את המערכות ויתן כלים לאנשי סיעוד, קלינאים ומנהלים להתמודד טוב יותר עם המציאות המשתנה . ינותחו מודלים תיאורטיים כמו מודלים של קבלת החלטות, איכות וניהול סיכונים, תקצוב המערכת, מדדי איכות ובטיחות וניתוח מצבים על בסיס הקיים ו/או רצוי.
כל אחד מהתחומים ו יוצג משתי זוויות שונות:
• הבהרת מושגים התפתחויות והשוואות בין לאומיות הנכללות בתחום.
• ניתוח סוגיה ייחודיות הנגזרת מהתחום או בזיקה ישירה לתחום בשלב זה ישולבו מרצים אורחים מומחים בתחומם.

לחשוף את הסטודנטים לתיאוריות, סוגיות ותהליכים הקורים במערכת הבריאות בארץ ובעולם תוך ניתוח השינויים התכופים במערכת והשפעתם על כח האדם במערכת, במיקוד על קבוצת האחיות שבו.

. לתאר סוגיות הקשורות לתמורות במערכת הבריאות, מאפייני השינוי, השפעות סביבה על התנהלות המערכת וקבלת החלטות הנוגעות להכללת טכנולוגיות חדשות.
2. לנתח סוגיות מרכזיות בניהול מערכות רפואיות בישראל ובעולם .
3. להסביר את מאפייני מערכת הבריאות בישראל בהתבסס על תיאוריות אירגוניות, חוקים ותקצוב.
4. לתאר את מאפייני המערכת על בסיס תיאוריות איכות, בטיחות ומדדים בין לאומיים.
5. להשוות סוגיות בניהול ומנהיגות בסיעוד בהיבטים בין לאומיים ומקומיים, ולנתח את המאפיינים הקשורים לניהול הסיעוד בעידן של שינוי.

אין חובת נוכחות

שיטת ההוראה בקורס: הרצאות (80%) - הקורס יתנהל במתכונת של הרצאות משולבות בדיונים וניתוח אירועים.
חלק מהשיעורים יועברו על ידי מומחי ניהול ממערכת הבריאות. הסטודנטים יכינו את השאלות למומחים על בסיס החומר הנלמד.
הצגת נושא (20%) – התלמידים יציגו נושא וינהלו דיון עם כלל הכתה. הנושא יבחר על ידי התלמידים מכלל הנושאים הנלמדים בקורס.

• תיאוריה ארגונית של מערכות בריאות
• תיאוריות של מדיניות בריאות
• ניהול תהליכים אירגוניים להגברת יעילות ואפקטיביות
• הסדרי תשלום במערכת הבריאות
• סל הבריאות:
• אי שיוויון בבריאות
• אירגון וניהול שירותי הבריאות בישראל:
• בתי חולים מגנטיים
• זכויות החולה והמשפחה במערכת הבריאות
• כח אדם במערכת הבריאות:
• כח ופוליטיקה
• ניהול סיכונים במערכת הבריאות
• תפקידים חדשים במערכת הבריאות

תורן, א., ופיקר, א. (2009). מנהיגות בלבן, ניהול סיעוד בבתי חולים. ירושליים: הוצאת מאגנס: האוניברסיטה העיברית .

בן נון, ג., ברלוביץ, י., ושני, מ. (2010). מערכת הבריאות בישראל. ת"א: הוצאת משרד הביטחון.

1 דוידוביץ', פ. (2013) סוגיות מרכזיות בתחום הבריאות. מרכז המחקר והמידע של הכנסת.
2 בן נון, ג., ומגנזי, ר. (2010). היבטים כלכליים וחברתיים במערכת הבריאות בישראל. זיסמן שיבר.
3.
Shortel, S & Kaluzny, A. (2006). Health Care Management. Thomson Delmar: New York.