נקודות זכות באוניברסיטה העברית:
5
תואר:
בוגר
היחידה האקדמית שאחראית על הקורס:
פיסיקה יישומית
סמסטר:
סמסטר א'
שפת ההוראה:
עברית
קמפוס:
קרית א"י ספרא
מורה אחראי על הקורס (רכז):
יונה וייסמן
שעות קבלה של רכז הקורס:
יקבעו ויפורסמו
מורי הקורס:
ד"ר יונה וייסמן, מר רועי ממן
תאור כללי של הקורס:
זה מבוא לפיזיקה של מצב מוצק, שבו נלמד על מבנים אטומים מחזוריים, התיאור המתמטי שלהם, הדינמיקה שלהם, איך זה משפיע בתרמודינמקה שלהם, למשל בקיבול החום, ואיך מכניקה קוונטית משנה את התמונה. אחרי זה נראה איך מבנה מחזורי משפיע על אלקטרונים במוצק. ככל שהזמן מאפשר, נחבר את השניים כדי להבין את המקורות של התנגדות חשמלית, ואיך אינטרקציות בין אלקטרונים בונים מצבים מגנטיים.
מטרות הקורס:
מבוא למצב מוצק. הבנה של מושגי יסוד.
תוצרי למידה : בסיומו של קורס זה, סטודנטים יהיו מסוגלים:
הכרות עם מושגי היסוד והתאוריה של המצב המוצק: תיאור מתמטי של מבנה מחזורי, שריג הופכי, מבנה פסים של פונונים ואלקטרונים
דרישות נוכחות (%):
0
שיטת ההוראה בקורס:
הרצאה פרונטלית + תרגול
רשימת נושאים / תכנית הלימודים בקורס:
מבנים מחזורים. שריגים שונים. תאי יחידה, תא ויגנר-זייץ. מערכות קריסטלוגרפיות, סריגי בראווה. פיזור בראג. פאקטור מבני. שריג הופכי. אזור ברילואן.
חזרה על קיבול חום, חוק דולונג-פטיט, חוק החלוקה השווה. קיבול חום של מצב מוצק. תנודות של השריג, פונונים, מודלים קלאסיים. מודלים קוואנטים, מודל דבאי. בסיס דו-אטומי ופונונים אופטיים.
אלקטרונים במבנה מחזורי. משפט בלוך, פונקציות בלוך, חוקי שימור בשריגים. מודל אלקטרונים כמעט חופשיים. מבנה פסים, פער אסור. מודל הקשירה ההדוקה. אלקטרונים חופשיים: גז פרמי, וקטור פרמי, רמת פרמי, משטח פרמי. קיבול חום במתכות.
ככול שהזמן מאפשר: מודל דרודה, מקורות ההתנגדות החשמלית. מקורות מגנטיות, סוגים של מגנטים. נושאים אחרים.
חומר חובה לקריאה:
מבוא לפיזיקה של מצב מוצק, צ'ארלס קיטל
הבסיס של מצב מוצק של אוקספורד, סטיב סיימון
חומר לקריאה נוספת:
פיזיקה של מצב מוצק ניל אשקרופט ונ. דוד מרמין
מרכיבי הציון הסופי :
מבחן בכתב % 65
מטלות הגשה במהלך הסמסטר: תרגילים / עבודות / מבדקים / דוחות / פורום / סימולציה ואחרות % 15
מבחני אמצע % 20
מידע נוסף / הערות:
אין.
|