מערכות הפעלה - 67808

מר איהאב זחאיקה,
ד"ר נטע רוזן-שיף,
מר איתן ליפשיץ

הקורס מציג את העקרונות של מערכות ההפעלה: תפקידיה של מערכת הפעלה מודרנית, תמיכה של החומרה במערכת ההפעלה, הביצועים של מערכת הפעלה והתלות בעומס, מושג התהליך ושיטות לתזמון תהליכים, אינטראקציות בין תהליכים, מבנה מרחב הכתובות, ניהול זכרון ודפדוף, האבסטרקציה של קבצים ומימוש מערכות קבצים, תקשורת בין תהליכים, ומערכות מבוזרות.

לחשוף בפני התלמידים את עקרונות היסוד במערכות הפעלה, את האתגרים ואת הכלים השונים בהם משתמשים להשיג את הבצועים המצופים מהמערכות.

להבין טוב יותר כיצד מערכות הפעלה פועלות ומדוע הן פועלות בצורה בה הן פועלות. הכרות מעשית עם התמודדות עם כמה אתגרים בסיסיים בתכנון מערכת הפעלה.

שיטת ההוראה בקורס: הרצאה פרונטלית ותרגול בקבוצות קטנות בלווי תרגילים מעשיים.

Syllabus:

1. Introduction -- The role of an operating system -- Hardware support for the operating system

2. Performance evaluation -- The effect of workloads on operating systems performance -- basic notions in queuing analysis

3. Processes -- The process abstraction -- Threads -- Multiprogramming -- Process and thread scheduling

4. Concurrency -- Mutual exclusion -- Semaphores and locks -- Deadlock prevention and avoidance

5. Memory management -- Virtual memory and address mapping -- Segmentation and contiguous allocation -- Demand paging -- Page replacement algorithms
-- Caching

6. File systems -- The file abstraction -- File naming and directories -- Access permissions and protection -- Data access -- File layout on disk

7. Communication -- Interfaces for inter-process communication -- Distributed system structures and client-server systems -- Communication protocols -- Basic notions of TCP/IP -- Distributed systems services

8. Advanced topics in OS (such as virtualization, multicore, cloud) if time permits

NA

1. Stallings / Operating systems
2. Silberschatz, Galvin, and Gagne / Operating Systems Concepts
3. Tanenbaum / Modern Operating Systems
4. Bach / The Design of the UNIX Operating System
5. Feitelson / Operating Systems Notes (class notes)

בונוס על השתתפות בשיעורי זום - החל משבוע 4 יינתן בונוס על ציון מטלות הבית של חצי נקודה לשבוע על השתתפות בשיעורי זום כל עוד לא חודשו הלימודים הפרונטלים. כדי לזכות בבונוס לשבוע ספיציפי על הסטודנט להשתתף בשיעור זום אחד של ההרצאה ושיעור זום אחד של התרגול לכל אורכו.

במקרה ולא ניתן יהיה לקיים מבחן פרונטלי, נשקול לשנות את שקלול הציון הסופי מ-65% בחינה סופית ו-35% שיעורי בית ל-40% בחינה סופית ו-60% שיעורי בית.

נוסחה מדוייקת לחישוב הציון מפורסמת באתר הקורס.