התנסות מעשית בשיקום ותקון: תאוריה פוגשת פרקטיקה - 61314

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: netadgan@gmail.com

שעות קבלה של רכז הקורס: בתיאום מראש, אחרי שעות ההרצאה

ד"ר נתנאל דגן

הקורס הוא סדנה מעשית הכוללת התנסות מעשית בהיקף משמעותי בשדה בעמותה העוסקת בשיקום עוברי חוק, במקביל למפגשים העוסקים הן בליווי מקצועי והן במעטפת אקדמית לתכנים רלבנטים. בתחילת השנה יתבצע הליך התאמה בין הסטודנטים למקומות ההתנסות.

מטרת הקורס היא לבחון את היישום בפועל של עקרונות תיאורטיים בשדה, באמצעות למידה המשלבת התנסות מעשית. הקורס יתמקד ביחסי הגומלין, פערים ונקודות השקה בין התיאוריה לשדה. הקורס מבקש לאפשר לסטודנטים מגע קרוב עם העשייה הקרימינולוגית בשטח, תוך הבנת הגורמים המשפיעים על יישום המדיניות "מלמעלה למטה" ו"מלמטה למעלה". כחלק מתכנית הקורס, הסטודנטים יקחו חלק בהתנסות מעשית בעמותה העוסקת בשיקום עוברי חוק תוך התמקדות בבני נוער בסיכון.

הסטודנטים בקורס ילמדו על עקרונות הפעולה של מערכת אכיפת החוק והשיקום בישראל ועל ההיבטים התיאורטיים והמדיניות המנחים עקרונות אלו, תוך בחינת היחס בין התיאוריה והשדה. כחלק מתכנית הקורס, יקחו הסטודנטים חלק פעיל בעשיה השוטפת בשיקום ובמפגש עם מערכת אכיפת החוק, תוך ליווי צמוד במסגרת עמותה העוסקת בשיקום עוברי חוק. העבודה המסכמת בקורס תאפשר לסטודנטים לבחון ביקורתית את היחס בין התיאוריה והשדה וליישם עקרונות תיאורטיים לצורך הבנת ושיפור השדה.

שיטת ההוראה בקורס: התנסות מעשית והרצאות

שיעור 13 סיכום ואינטגרציה

נושאי הקורס ורשימת קריאה

מערכת אכיפת החוק והתקון: מבט משווה ואתגרים כלליים
1. Cavadino, M., & Dignan, J. (2007). The penal system: An introduction. Sage, pp. 1-5.

אתגרים ביישום והטמעה של מדיניות מבוססת ראיות
2. הועדה הציבורית לבחינת מדיניות הענישה והטיפול בעבריינים: דין וחשבון (ועדת דורנר) (2005).

מפגש שדה-תיאוריה: היבטים ביקורתיים
3. Bohm, R.M. (2006). McJustice: On the McDonaldization of criminal justice. Justice Quarterly, 23(1), 127-144.
4. Sojkovic, S., Kalinich, D., and Klofas, J. (2008). Chapter 1: Basic concepts for understanding criminal justice organizations. Criminal justice organizations: Administration and management (fourth edition) (pp. 1-16). Belmont, CA: Wadsworth,Cengage Learning.
5. Ward, T., & Salmon, K. (2009). The ethics of punishment: Correctional practice implications. Aggression and violent behavior, 14(4), 239-247.‏
6. Robinson, G., & Crow, I. D. (2009). Offender rehabilitation: Theory, research and practice. Sage. Ch., 5, 7.‏
כישורי התמחות
7. Feeley, M. (2017). Two models of the criminal justice system: An organizational perspective. In Crime, Law and Society (pp. 119-137). Routledge.

מחקר ויישום במערכת אכיפת החוק והתקון
8. Murphy, T., & Whitty, N. (2007). Risk and human rights in UK prison governance. The British Journal of Criminology, 47(5), 798-816.
9. Lilly, J. R., Cullen, F. T., & Ball, R. A. (2018). Criminological theory: Context and consequences. Sage publications.‏‏

דרישות הקורס ומבנה הציון
• נוכחות מלאה במפגשים בכיתה ובהתנסות המעשית בשדה. ההתנסות תכלול, בין היתר, ליווי וחניכה של נוער בסיכון בהדרכת נציג העמותה.
• ההתנסות המעשית תבוצע לאורך השנה האקדמית. היא תכלול 5 שעות אקדמיות שבועיות של התנסות בעמותה בליווי איש צוות מטעמה (22*5 &eq; סה"כ 110 שעות) + 10 שעות אקדמיות אוריינטציה והתאמה על ידי נציגי העמותה (סה"כ &eq; 120 שעות).
• כתיבת עבודה מסכמת המשלבת בין ההתנסות המעשית לתיאוריה והצגת רפרט בכיתה.
עבודה מסכמת
• בסיום הקורס תוגש עבודה שמטרתה לשלב בין התיאוריה והספרות המדעית לבין התובנות שנצברו במהלך ההתנסות על ידי הסטודנטים/ות תוך דיון ביקורתי ביחסי הגומלין ביניהם.
• הסטודנטים/ות יציגו את העבודה במסגרת רפרט בקורס ויקבלו משוב על עבודתם משקל הרפרט 15% מציון העבודה.
• היקף העבודה: עד 2,500 מילים.