מבוא לחקר המודיעין - 58405

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: or.rabinowitz-batz@huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: יום ב', 11:30-12:30, 5309

ד"ר אור רבינוביץ-בץ

הקורס יושתת על 13 מפגשים בני 90 דקות, וישלב דיון בתיאוריות הרלבנטיות ובמקרי מבחן היסטורים הקשורים לחקר המודיעין. בצד התיאוריה, דגש מיוחד יינתן לתיאוריות המתייחסות לעיוותי תפיסה, הטיות, וקבלת החלטות. בצד ההיסטורי, דגש מיוחד יינתן לניתוח מבצעי ריגול ואיסוף מודיעין על תוכניות גרעין.

הקורס נועד לספק לסטודנטים הלומדים יחב"ל את התשתית התאורטית, הרקע ההיסטורי, והידע הפרקטי הנחוצים להכרה עמוקה של מחקר המודיעין והריגול. הקורס יעסוק בסוגיות הליבה בתחום המחקר המודיעיני, ויכלול נושאים כמו התיאוריה של החשיבה המדעית והשלכתה על חשיבה מודיעינית, הממשק שבין תהליכי קבלת החלטות לאיסוף וניתוח המודיעין, ועבור לסוגיות היסטוריות העוסקות בניתוח המודיעין, ובמימדים ההיסטוריים של מבצעי ריגול וביון. נלמד על ה"אויבים האינהרנטיים של המודיעין", דילמות אינטלקטואליות הפוגעות בעבודת איסוף המידע, סוגיית ההפתעה האסטרטגית, השימוש הבעייתי במבצעים מיוחדים לפתרון בעיות, וקבלת החלטות בפעילות חשאית.

הסטודנטים ירכשו כלים אנליטיים ומתודולוגיים שיאפשרו להם להעריך, לסקור ולסווג סוגיות שונות הקשורות לחקר מודיעין.

שיטת ההוראה בקורס: הרצאות.

. הרצאת מבוא: מהו מודיעין? ביון, ידע והפילוסופיה של המדע
2. המחקר המודיעיני וגיבוש ההערכה במודיעין
3. ההיסטוריה של המודיעין
4. האויבים האינהרנטיים של המודיעין: דילמות וכשלים
5. המודיעין והקברניט
6. הפתעה אסטרטגית: פרל הרבור כמקרה מבחן
7. מודיעין ותוכניות נשק גרעיני
8. מבצע כדור הרעם: הפשיטה על אנטבה - אנטומיה של קבלת החלטות במבצעים מיוחדים

Intelligence and National Security 19:2 (2004)

“The Nature and Use of Intelligence”, in The Butler Report: Review of Intelligence on Weapons of Mass Destruction, pp.7-17, http://image.guardian.co.uk/sys-files/Politics/documents/2004/07/14/butler.pdf

- יצחק בן ישראל, הפילוסופיה של המודיעין, הוצאת משרד הבטחון, האוניב' המשודרת, 2000
- יואל בן פורת. "הערכות מודיעין – מדוע הן קורסות?", בתוך: מודיעין ובטחון לאומי, ע"מ 223-250
- עמוס גלבוע, "הערכות המודיעין מדוע אינן קורסות תמיד?", בתוך: מודיעין ובטחון לאומי, ע"מ 251-258
- אלי לויטה, "על התרעה, תפישה, איום ותגובה". בתוך: 'מודיעין ובטחון לאומי', ע"מ, 353-361.
- David Omand, ‘the cycle of intelligence’, pp. 59-70, in ‘Routledge companion to intelligence Studies’, Robert Dover, Michael S. Goodman, Claudia Hillebrand (eds), Routledge, London, 2014.
- גיחון, מרדכי. "התפתחות המודיעין בראייה היסטורית", בתוך עופר, צבי ואבי קובר, עורכים, מודיעין וביטחון לאומי, סדרת מרקם; ת"א, הוצאת מערכות, משרד הביטחון. ע"מ 15-33.
- יהושפט הרכבי, "קשיים בלימוד עמים זרים", בתוך: מודיעין וביטחון לאומי, ע"מ 265-276.
- Richard Betts, “Analysis, War and Decision: Why Intelligence Failures are Inevitable”, World Politics 31:1 (October, 1978), pp.61-89
- על עיוותי תפיסה של מנהיגים: ג'רביס, רוברט, "עיוותי תפיסה", בתוך: ,יחסים בינלאומיים, מקראה בעריכת איתן גלבוע', הוצאת עם עובד, ת"א, 1979, עמ' 168-147.
- על הטיות קוגניטיביות: ריצ'ארד ג' הוייר, 'הפסיכולוגיה של המחקר המודיעיני', הוצאת מערכות, תל אביב, 2005, ע"מ 135-192.
- על אפקט העיגון וההשפעה של עוגן כמותי על הערכות בתנאי אי ודאות: ליאור יפה, אביתר מתניה 'אפקט העיגון כהטיה יסודית במחקר מודיעין', הוצאת סדנת יובל נאמן למדע, טכנולוגיה ובטחון, אוני"ב ת"א, 2011, עמ" 13-62.
- חשיבה קבוצתית: גזית שלמה, ״חושבים ביחד – סוגיות בחשיבה קבוצתית״, בתוך גלבוע ע.,
- לפיד א (עורכים) ״מלאכת מחשבת: 60 שנות מודיעין ישראלי – מבט מבפנים״, משכל, 2008, עמ’ 234-235.
- רשות: על הערכות בתנאי אי ודאות
- Tversky, A., Kahneman, D. (1974), “Judgment under uncertainty: heuristics and biases”, Science, 185, 1124-1131.
- - יהושפט הרכבי, 'סבכים בין המודיעין לקברניט', בתוך: מודיעין ובטחון לאומי, ע"מ 439-454.
- - יחזקאל דרור, 'התמודדות עם דיווחים עמומים, בתוך: המודיעין והקברניט (קובץ מאמרים), הוצאת משרד הבטחון, האוניב' המשודרת, 2006, ע"מ 26-32
- סימה שיין, 'היבטים שונים ביחסי מודיעין קברניט', בתוך: המודיעין והקברניט, ע"מ 33-41
- מאיר עמית, 'שילובו של הקברניט בתהליך המודיעיני, בתוך: המודיעין והקברניט, ע"מ 104-109
- - אפרים קם, מתקפת פתע (משרד הביטחון, ההוצאה לאור, תש"ן), ע"ע___
- - Roberta Wohlstetter, Pearl Harbor: Warning and Decision (Stanford, Calif.: California University Press, 1962), pp.
- Kristen A. Lau & Kevin C. Desouza (2014) Intelligence and Nuclear Non-Proliferation Programs: The Achilles Heel, Intelligence and National Security, 29:3, 387-431,
- - Bennett Ramberg, “Preemption Paradox”, The Bulletin of the atomic scientists, 1 July 2006.
- - G. Long & Joshua R. Shifrinson (2018): How long until midnight? Intelligence-policy relations and the United States response to the Israeli nuclear program, 1959–1985, Journal of Strategic Studies,
- - David Makovsky, ‘The Silent Strike: How Israel bombed a Syrian nuclear installation and kept it secret’, the New Yorker, 17 September 2012 https://www.newyorker.com/magazine/2012/09/17/the-silent-strike
- Saul, David, Operation Thunderbolt: Flight 139 and the Raid on Entebbe Airport (London: Hodder & Stoughton, 2015), pp.__

הציון הסופי יקבע לפי מבחן בית, הסטודנטים יתבקשו להגישו במפגש האחרון של הסמסטר.
רשימת הקריאה הסופית והמחייבת תימסר במפגש הראשון.