סוגיות של צדק ביחסים הבינלאומיים - 58398

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: pikiis@huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: יום רביעי 11-1200

פרופ פנחס איש-שלום

הקדמה: אלו ימים של אי ודאות. ימי קורונה, על כל ההשלכות, שברובן לא ברורות לנו. גם ההשלכות על תכנית הלימודים ואופן ההוראה עוד לא לגמרי ברורים. הקורונה מטילה מגבלות רבות עלינו, כקהילה של לומדים. אופן ההוראה הוא עדיין נעלם. גם לא בקורסים סמינריוניים קטנים, שמהותם בכיתה היא דיונים. אני אגלה הבנה לנסיבות ולקשיים, שכולנו מצויים בהם. אני מקווה שכך גם הסטודנטיות.ים.

שניות משמעותית מתקיימת בתחום היחסים הבין לאומיים. מצד אחד זהו תחום בו מתעוררות בעיות מוסריות מהמעלה הראשונה ומצד שני זהו תחום בו קיימת הסקפטיות הגדולה ביותר באשר להיתכנותה של התנהלות מוסרית. אחת הסוגיות בה מגיע המתח לשיא היא צדק חלוקתי על היבטיו השונים. הסמינר יעסוק בשניות הזו ובהיבטים השונים בהם היא באה לידי ביטוי כגון: צדק גלובלי, קוסמופוליטיות, זכויות אדם, הגירה, סביבה ובריאות.

להצביע על הבעייתיות המוסרית הקיימת בתחום היחסים הבין לאומיים ועל האופנים הקיימים ‏להתמודד עם סוגיות שונות של צדק. במהלך הקורס נלמד את אופני החשיבה השונים המנחים כיצד כן ‏ניתן לפעול בצורה צודקת ביחסים הבין לאומיים.‏

לתאר סוגיות של צדק ביחסים בין לאומיים

לזהות בעיות של צדק ביחסים בין לאומיים

לבקר התנהגות לא צודקת ביחסים בין לאומיים

לדון באופני פעולה צודקים ביחסים בין לאומיים

להשוות תיאוריות שונות של צדק גלובלי

לשפוט מוסרית התנהגות ביחסים הבין לאומיים

שיטת ההוראה בקורס: דיונים מבוססי קריאה ועבודה עצמאית

צדק גלובלי

מדינתיות, גבולות וקוסמופוליטיות

איכות סביבה

צדק אנרגטי

בריאות וגישה לתרופות

אתיקה של דאגה

הגירה

דוד הד, "צדק וסולידריות: טיעון אֲמנתי נגד צדק גלובלי", בתוך צדק שלי, צדק שלך, בעריכת ידידיה שטרן (ירושלים: מרכז זלמן שזר, 2010), עמ' 423-446.

יוסי דהאן, תיאוריות של צדק חברתי. מהדורה חדשה ומורחבת, רעננה: בית ההוצאה לאור של האוניברסיטה הפתוחה, 2014.

מבחן בית