רגולציה וממשליות למתקדמים - 56889

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: levifaur@mail.huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: יום שני, 18.00-19.00

פרופ דוד לוי-פאור

הקורס מיועד לתלמידים מתקדמים בניתוח רגולציה, ממשל ומד"צ.
שיעור זה מוקדש לניתוח כלכלי-פוליטי ביקורתי סביב שלושה היבטים של השימוש ברגולציה כמכשיר של ממשליות ((Governance ומשילות (governability). ראשית, עלייתה של המדינה הרגולטורית כביכול כאלטרנטיבה ל"מדינת הרווחה" ו"למדינת הפיתוח". שנית, התפתחותה של דמוקרטיה רגולטורית כאלטרנטיבה לדמוקרטיה ייצוגית ולדמוקרטיה השתתפותית. שלישית, התפתחותם של משטרים רגולטוריים בזירה הבין-לאומית כאלטרנטיבה למשטרים לאומיים.

המדינה המודרנית שנולדה באירופה במאה ה- 16 עומדת כיום בפני שינויים מרחיקי לכת ביחסיה עם החברה והכלכלה. חלק משינויים אלה בא לידי ביטוי בנסיגה מסויימת של מדינת השירותים (או בשמות מקבילים "המדינה המפתחת", ו"מדינת הרווחה") ובעלייתה של המדינה הרגולטיבית (התרגום העברי הוא המקביל הוא המדינה המסדירה). שינויים אלו מתקדמים יד ביד עם שינויים במדיניות הציבורית בכלל ובאופן שבו מבוזרת (ומרוכזת) העוצמה. נבחן בשיעור את הסדר העולמי החדש שאותו נכנה "קפיטליזים רגולטורי" ואת הכוחות, המניעים את השינוי, היקפם והשלכותיהם.

במדיניות הציבורית החדשה, בינוי מסגרות רגולטוריות מודגש על חשבון שאלות של קביעת מדיניות ותכנון, הגבולות בין הפרטי לציבורי מטושטשים יותר מבעבר, הרגולקרטיה צומחת על חשבון הבירוקרטיה, חקיקת המשנה גדלה על חשבון החקיקה הראשית, משטרי הסדרה בינלאומיים, ועל-לאומיים ורב-לאומיים מתפתחים לצידם של משטרי הסדרה לאומיים, משטרי ממשל פרטי לצידם של משטרי ממשל ציבורי, רשתות מדיניות ורגולציה מחליפות מבנים היררכיים ומדינתיים של קבלת החלטות והאצלת סמכויות (למעלה, למטה ולצד שלישי) מאפיינת יותר ויותר את תהליך מיסוד המדיניות.

בסיומו של קורס זה יוכלו הסטודנטים ליישם תיאוריות של רגולציה לניתוח בעיות מדיניות ציבורית בארץ ובעולם ברמה מתקדמת

שיטת ההוראה בקורס: סמינר

1. רגולציה
2. ממשליות
3. סיכון (מדיניות)

Levi-Faur, David, Handbook on the Politics of Regulation, Edward Elgar, Cheltenham, 2011.

Lev-Faur, David, Oxford Handbook of Governance, Oxford University, Oxford, 2012

במהלך השיעור יכול המרצה, במסגרת שיקול דעתי האקדמי, להחליט על שינויים בתוכנית הקורס, לרבות שינוי במטלות במידה והסטודנטים לא יעמדו במטלות הסמינר. כפי שצוינו לעיל