סוגיות יסוד במחשבה פוליטית: חירות - 56886

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: yiftah.elazar@mail.huji.ac.i

שעות קבלה של רכז הקורס:

ד"ר יפתח אלעזר

״חופשי זה לגמרי לבד״, שרה להקת ״בנזין״, אבל השאלה שהעסיקה פילוסופים פוליטיים רבים היא איך אפשר להיות חופשיים מבלי להיות לבד, כאזרחים במדינה. בקורס זה נחקור לעומק אחד מהמושגים המרכזיים של המחשבה הפוליטית: חירות. נדבר על שלוש תפיסות של חירות שמופיעות בספרות המחקרית כיום: היעדר התערבות, היעדר אדנות וממשל עצמי. נבחן את מושג החירות דרך קריאה של טקסטים קלאסיים של מחשבה פוליטית מהובס ועד ימינו. מטרת הקורס היא כפולה: להתעמק במושג החירות, וגם לשמש כקורס יסוד מתקדם במחשבה פוליטית, המעניק בסיס של ידע וכלים למחקר בתחום זה.

ללמוד על מושג החירות ושימושיו הפילוסופיים והאידיאולוגיים

לרכוש מיומנויות מחקר בהיסטוריה של מחשבה פוליטית ובפילוסופיה פוליטית

להבין באופן ביקורתי את מושג החירות ושימושיו הפילוסופיים והאידיאולוגיים

להבין איך עושים מחקר בהיסטוריה של מחשבה פוליטית ובפילוסופיה פוליטית

שיטת ההוראה בקורס: מתכונת סמינריונית: קריאה של טקסטים בבית ודיון במפגשים

(רשימה (לא-סופית) של נושאים:
המפלצת ממלמסברי
המהפכה הרפובליקנית
המהפכה המהוללת
מונרכיה ליברלית או רפובליקה
המהפכה האמריקאית
המהפכה הצרפתית
זכויות לנשים
עליית הדמוקרטיה הליברלית

ראו הסילבוס המפורט.

הצעה לעבודת סיום

הפרטים בשנתון ובסילבוס נתונים לשינויים.

מטלות כתובות:

עבודת סיום קורס. לתלמידים הלומדים קורס זה כשיעור רגיל. היקף: 10-15 עמודים. מועד הגשה: 31 באוגוסט 2023. תרומה לציון הקורס (בהנחה שעומדים בחובות הנוספות המפורטות למטה): 85%.

הצעה לעבודת סיום. היקף: עמוד אחד. מועד הגשה: 12 ביוני, 2023. תרומה לציון: 15%.

[ - או - ]

עבודה סמינריונית. לתלמידים הלומדים קורס זה כסמינר. היקף: 30-20 עמודים ברווח כפול. מועד הגשה: 30 בספטמבר 2023. תרומה לציון הקורס (בהנחה שעומדים בכל החובות הנוספות המפורטות למטה): 50%. עבודות סמינריוניות מזכות בארבע נקודות זכות נוספות, שהציון עליהן נקבע במלואו לפי ציון העבודה.

סקירת ספרות לסמינר. היקף: 2-1 עמודים. מועד הגשה: 17 באפריל, 2023. תרומה לציון הקורס: 20%.

הצעת מחקר לסמינר: היקף: 4-3 עמודים. מועד הגשה: 12 ביוני, 2023. תרומה לציון הקורס: 30%.

חובות נוספות:

נוכחות. מותר להחסיר עד ארבע פגישות בשנה ללא אישור או פגיעה בציון. כל היעדרות נוספת ללא אישור תוריד נקודה אחת מציון הקורס.

השתתפות בדיון. השיעור מתנהל במתכונת סמינריונית, כלומר הוא מניח קריאה של הטקסטים ותרומה לדיון. תרומה ממשית לדיון היא כזו שמתייחסת באופן קונקרטי לטקסטים הנדונים ומפגינה בקיאות בהם ומחשבה ביקורתית עליהם. היעדר בולט של תרומה כזו לאורך השנה יכול להביא להפחתה של עד שתי נקודות מציון הקורס.

הצגה בכיתה. כל תלמיד/ה ת/יציג לפחות טקסט משני אחד. אי-עמידה בדרישה זו תפחית שתי נקודות מציון הקורס. הצגה מעולה תזכה בנקודות בונוס.