יסודות המינהל הצבורי - 56303

שעות קבלה של רכז הקורס: רביעי 0900-1000

רביעי 1200-1300

פרופ אלון פלד

הגדרה וניתוח של שאלות מפתח ומושגי יסוד בתחום המינהל הציבורי ובכללם: מינהל ופוליטיקה, תהליכי קבלת החלטות, מהות הארגון הבירוקרטי, פוליטיקה בירוקרטית, הרפורמה במינהל הציבורי, ריכוז וביזור, תקצוב ציבורי, מדיניות ציבורית ועוד.

להקנות לתלמידים מושגים ראשוניים בתחום המנהל הציבורי
לפתח דיון בכיתה על סוגיות הליבה ביחסים שבין אזרחים וארגונים ציבוריים
לפרוש לפני התלמידים את קשת תחומי הלימוד והמחקר המתקדמים במגוון תחומי משנה בתורת המנהל הציבורי ובמטרה לפתות את התלמידים להשתתף בקורסים נוספים בתחום זה בעתיד

להגדיר את מושגי היסוד בתחום לימוד המנהל הציבורי
להצביע על תחומי עניין ומחקר חדשים וחשובים בתחום לימודי המנהל הציבורי דוגמת השפעת מהפכת האינפורמציה על ארגונים ציבוריים
להדגים את הנסיונות בעולם ובישראל במהלך עשרים השנים האחרונות לחולל רפורמה במבנה המנהל הציבורי ותפקודו
להמחיש את הרעיונות התאורטיים של חוקרי המנהל הציבורי הלכה למעשה בדרך של דיון במקרי אירוע בסוגיות דוגמת התקצוב בציבורי והבקרה והפיקוח על ארגונים ציבוריים
להעריך את מעמדו, עוצמותיו וחולשותיו של המנהל הציבורי בישראל בהשוואה למנהל הציבורי במדינות אחרות

שיטת ההוראה בקורס: הוראה פרונטלית. המורה משלב את התלמידים בדיונים בכיתה

מהו מינהל ציבורי
מינהל ופוליטיקה
קבלת החלטות כמהות המנהל הציבורי
ההמחשה הויזואלית של נתונים בארגונים
בירוקרטיה
פוליטיקה בירוקרטית
טכנולוגיית המידע וקבלת החלטות
דגם ארגוני חדש: המגמה בעולם
דגם ארגוני חדש: ניסיונות לרפורמה של המינהל הציבורי בישראל
ריכוז וביזור
תקצוב ציבורי
הפיקוח על הבירוקרטיה
סיכום והכנה למבחן

גל-נור, יצחק (2007). מינהל ציבורי בישראל: התפתחות, מבנה, תפקוד ורפורמות. ירושלים, אקדמון. עמ' 241-10.
גל-נור, יצחק, רוזנבלום דוד ואלון יראוני (2005). "רפורמה במנהל הציבורי בישראל", בתוך ד. דרי (עורך), יסודות המינהל הציבורי-מקראה. רעננה: האוניברסיטה הפתוחה. עמ' 334-309.
דרור, יחזקאל (2005). "הימורי מדיניות: קביעת מדיניות כהימור עמום", בתוך ד. דרי (עורך), יסודות המינהל הציבורי-מקראה. רעננה, האוניברסיטה הפתוחה. עמ' 142-111.
דרי, דוד (2005). "דמוקרטיה ובירוקרטיה בישראל", בתוך ד. דרי (עורך), יסודות המינהל הציבורי-מקראה. רעננה, האוניברסיטה הפתוחה. עמ' 245-231.
נחמיאס, דוד, ארבל-גנץ אורי ואסף מידני (2010). מדיניות ציבורית בישראל: מאפיינים, מוסדות ותהליכים. רעננה, האוניברסיטה הפתוחה. עמ' 279-241.
רובין, איירין ס. (2005). "הפוליטיקה של תקצוב ציבורי", בתוך ד. דרי (עורך), יסודות המינהל הציבורי-מקראה. רעננה, האוניברסיטה הפתוחה. עמ' 426-399.
Peled, A., "Centralization or Diffusion? Two Tales of Online Government", Administration & Society, 32, 2001. Pp. 686-709.
Tufte, E., The Visual Display of Quantitative Information. Cheshire, graphics press, 2001. Pp. 13-51.

קריאת רשות:
דרי, דוד (1996-1997). יסודות המינהל הציבורי, יחידות 6-1. תל אביב, האוניברסיטה הפתוחה. (שלושה ספרים).
נחמיאס, דוד, ארבל-גנץ אורי ואסף מידני (2010). מדיניות ציבורית: יסודות ועקרונות. רעננה, האוניברסיטה הפתוחה.

דרישות הקורס:
תרגיל אמצע סמסטר: 30% ציון סופי.
מבחן סוף סמסטר : 70% ציון סופי.
הערות:
ציון סופי עבור הקורס יינתן אך ורק לתלמידים/ות שהגישו עבודת אמצע סמסטר ונגשו למבחן סוף הסמסטר.
ניסיון העתקה יתקל ביחס מחמיר מצד צוות ההוראה. בכל מקרה בו נמצא "דמיון מופלא" בין עבודות ו/או מבחנים הציון יחולק בין התלמידים/ות (50 נקודות לכל תלמיד/ה).
במהלך הקורס יכול המרצה, במסגרת שיקול דעתו האקדמי, להחליט על שינויים
בתכנית הקורס, לרבות שינוי המטלות המפורטות בסילבוס.