נקודות זכות באוניברסיטה העברית:
2
תואר:
מוסמך
היחידה האקדמית שאחראית על הקורס:
תכנית בלימודי אירופה
סמסטר:
סמסטר ב'
שפת ההוראה:
עברית
קמפוס:
הר הצופים
מורה אחראי על הקורס (רכז):
מאיה שיאון צדקיהו
שעות קבלה של רכז הקורס:
ימי שני, בתאום מראש בלבד (כיתבו לי דוא"ל)
מורי הקורס:
ד"ר מאיה שיאון-צדקיהו
תאור כללי של הקורס:
שני מוסדות מולטילטרליים בבריסל, האיחוד האירופי ונאט"ו, יהוו את מוקד סיור הלימודים. בעוד האיחוד האירופי הינו "חייה ייחודית" על-לאומית, ונאט"ו היא ארגון בין-ממשלתי טהור, שניהם מחפשים יעדים חדשים להצדיק את דרכם. הדבר נכון במיוחד בתקופה בה שניהם סובלים מריבוי משברים. במהלך הסיור נקיים פגישות ודיונים עם פוליטיקאים, דיפלומטים, פקידים, מומחים ומרצים העובדים במוסדות ארגונים אלו או מומחים להם. נבקר במועצת השרים, בנציבות האירופית וכן בפרלמנט האירופי, ובשירות החוץ האירופי. בנוסף, נפגש עם דיפלומטים ישראלים המשרתים במשלחת ישראל מול האיחוד האירופי ונאט"ו ועם ארגון לובי פרו ישראלי. לבסוף, נשהה במפקדת נאט"ו. הסיור במוסדות האיחוד ונאט"ו, מתמקד בתהליך האינטגרציה וקבלת החלטות קולקטיביות ומחייבות. נושא נוסף בו נעסוק בסיור הם יחסי ישראל – האיחוד/נאט"ו. כמו כן, במסגרת אילוצי הזמן, הסיור יפגיש את הסטודנטים עם בלגיה, פדרציה שסועה בין הקהילה הוואלונית לפלמית, שבריסל היא בירתה, ואולי אחד הגורמים המונעים את התפרקותה.
מטרות הקורס:
להעמיק את ההבנה כיצד האיחוד האירופי פועל, ולהוסיף להבנה הלימודית האקדמית רובד חוויתי והתנסותי. ללמוד על ארגון נאט"ו. לאפשר לסטודנטים לפגוש את מקבלי ההחלטות והגורמים המייעצים והמשפיעים עליהם, להציג בפניהם שאלות ולנהל עמם דיון בנושאים כלליים ועכשוויים, ובייחוד בנושאים ספציפיים המעניינים אותם מחקרית.
תוצרי למידה : בסיומו של קורס זה, סטודנטים יהיו מסוגלים:
להכיר את מוסדות האיחוד ואת אופן פעולתם היום-יומית. לנתח את משברי האיחוד האירופי, את הגורמים למשברים אלו ואת המענים של האיחוד להם. לחשוב באופן ביקורתי על תפקוד האיחוד האירופי ועל השפעותיו כלפי המדינות החברות בו, המדינות השכנות לו ובעולם.
דרישות נוכחות (%):
100
שיטת ההוראה בקורס:
סיור מלווה בהסברים על המוסדות בהם נבקר, וכן על בריסל ובלגיה. הרצאות ומפגשים בזמן הסיור המלווים בזמן שאלות מצדכם, הסטודנטיםות. דיונים ועיבוד המפגשים במהלך הסיור יציאה לסיור מבוססת על לימוד והכרות עיונית של האיחוד האירופי בקורס המבוא שהינו תנאי יציאה לקורס, וכן קריאת חומרי הקורס טרם היציאה לסיור.
רשימת נושאים / תכנית הלימודים בקורס:
יציאה לסיור מבוססת על לימוד והכרות עיונית של האיחוד האירופי בקורס המבוא שהינו תנאי יציאה לקורס, וכן קריאת חומרי הקורס טרם היציאה לסיור. בסיור נבקר ונלמד על: בריסל ובלגיה, מוסדות האיחוד האירופי (מועצת השרים, הנציבות, הפרלמנט האירופי, שירות החוץ האירופי) - על אופן הפעולה שלהם ועל הנושאים המעסיקים אותם, כנ"ל על נאט"ו. נבקר במשלחת (שגרירות) ישראל לאיחוד האירופי ולנאט" ונלמד על עבודת הדיפלומטים הישראלים מול ארגונים אלו.
חומר חובה לקריאה:
How the EU works
פרקים מהספרים הבאים:
- Michelle Cini and Nieves Pérez-Solórzan Borragán, European Union Politics, 5th Edition (Oxford: Oxford University Press 2016).
Desmond Dinan, Neill Nugent, William E. Paterson (2017), The European Union in Crisis, London: Palgrave.
Key Controversies in European Integration, eds. By Hubert Zimmermann and Andreas Dür, (The European Union Series, Palgrave Macmillan, September 2012).
- Simon Hix and Bjørn Høyland, The Political System of the European Union, 3rd ed., (Basingstoke: Palgrave Macmillan, 2011).
חומר לקריאה נוספת:
Helen Wallace, Mark A. Pollack and Alasdair R. Young, Policy-Making in the European Union, 6th edition (Oxford: Oxford University Press, 2010).
- Desmond Dinan, Ever Closer Union: An Introduction to European Integration, 4th ed., (Boulder: Lynne Rienner Publishers, 2010).
מרכיבי הציון הסופי :
הגשת עבודה מסכמת / פרויקט גמר / מטלת סיכום / מבחן בית / רפרט % 80
השתתפות פעילה / עבודת צוות % 20
מידע נוסף / הערות:
סיור הלימודים לבריסל, בלגיה היה צפוי להתקיים בחופשת הסמסטר, בין ה-28 בפברואר ל-5 במרץ 2021, אך בשל הקורונה ידחה. על המועד החדש ניתן להתעדכן מול המרצה/המזכירות. תלמיד.ה שלקח.ה בעבר/ יקח בשנת הלימודים התשפ"א את קורס המבוא לאיחוד האירופי עם ד"ר שיאון-צדקיהו רשאי.ת להרשם לסיור הלימודים. הרישום נעשה רק דרך מזכירות פורום אירופה. הסיור כרוך בתשלום נוסף ובאישור המרצה. פרטים במזכירות פורום אירופה: 02-5883286 או mseuro@mail.huji.ac.il
|