נקודות זכות באוניברסיטה העברית:
2
תואר:
מוסמך
היחידה האקדמית שאחראית על הקורס:
לימודי גרמניה בת ימינו: פוליטיקה, חברה ותרבות
סמסטר:
סמסטר ב'
שפת ההוראה:
אנגלית
קמפוס:
הר הצופים
מורה אחראי על הקורס (רכז):
ד"ר קטיה אסף
שעות קבלה של רכז הקורס:
לפי תאום עם המורה
מורי הקורס:
ד"ר קטיה אסף
תאור כללי של הקורס:
קורס זה יעסוק בגישות האמריקאיות והגרמניות לגבי השוק והתקשורת, וההשתקפות של גישות אלה בכללים המשפטיים. ישנן דרכים רבות לראות את השוק: האם זהו מקום המציע הזדמנויות להשיג כל מטרה ולהגשים כל חלום, ללא קשר לנקודת המוצא או שדברים כמו מוניטין מבוסס או מסורת משפחתית צריכים לשחק בו תפקיד חשוב? האם השוק צריך לעודד תחרות, כך שהיצרנים היעילים ביותר ישרדו ושהצרכנים ינהגו בזהירות וחשדנות? או שהוא צריך להיות מקום שבו היצרנים נוהגים באופן מוסרי והצרכנים מרגישים בטוחים ומוגנים? האם השוק צריך להיות בפיקוח ממשלתי צמוד או שיש לצמצם את התערבות הממשלה בפעילות השוק למינימום? באופן דומה, ישנן דרכים רבות לראות את התקשורת: האם זהו כלי המאפשר את חקר האמת בחברה דמוקרטית או שזוהי במה עליה דעות שונות מתחרות בניסיון לקבל הכרה? מה מידת הדמיון בין השוק לתקשורת – האם התקשורת היא גם סוג של שוק – שוק הרעיונות – או שזהו תחום שונה לחלוטין? פילוסופים וכלכלנים בגרמניה ובארה"ב נותנים תשובות שונות לשאלות אלה. הם מחזיקים בתפיסות שונות ביחס ליצרנים וצרכנים ותפקידם בשוק. יש להם תפיסות שונות לגבי תפקידה של התקשורת בחברה דמוקרטית. המשפט הגרמני והאמריקאי שונים באופן בולט בתחומים רבים הקשורים לשוק ותקשורת. במהלך הקורס אנחנו נלמד כמה דוגמאות לכך ותבחן את ההשפעה של אסכולות חשיבה השונות על כל אחת מהשיטות.
מטרות הקורס:
לרכוש ידע על התפיסות הפילוסופיות והכלכליות בארה"ב ובאירופה, ועל השפעתן של תפיסות אלה על שתי שיטות המשפט.
תוצרי למידה : בסיומו של קורס זה, סטודנטים יהיו מסוגלים:
הבנה של הבדלים בין שיטת המשפט האמריקאית והגרמנית לאור ההשפעות הפילוסופיות על שתי השיטות. למרות שהקורס מתרכז בשיטה הגרמנית והאמריקאית, מטרתו הרחבה היא לעניק לסטודנטים כלי של מחקר משפטי השוואתי.
דרישות נוכחות (%):
שיטת ההוראה בקורס:
הוראה פרונטאלית
רשימת נושאים / תכנית הלימודים בקורס:
בהכנה
חומר חובה לקריאה:
1. ADAM SMITH, THE WEALTH OF NATIONS (2007 [1776]), Book IV Chapter II (pp. 347-362) Chapter VIII (pp. 498-513) 2. MILTON FRIEDMAN, CAPITALISM AND FREEDOM (1982 [1962]), Chapter II (pp. 22-36); Chapter VIII (pp. 119-136) 3. Razeen Sally, Ordoliberalism and the Social Market: Classical Political Economy from Germany, 1 NEW POLITICAL ECONOMY 233 (1996) 4. FRIEDRICH A. HAYEK, THE ROAD TO SERFDOM (2006 [1944]) (exact pages will be published later) 5. MATTHEW P. MCALLISTER, THE COMMERCIALIZATION OF THE AMERICAN CULTURE, 1996 (exact pages will be published later) 6. C. Edwin Baker, Advertising and a Democratic Press, 140 U. PA. L. REV. 2097 (1992) 7. Jenny Weinand, The Revised Audiovisual Media Services Directive 2018 – Has the EU Learnt the Right Lessons from the Past?, UFITA, 2018, Vol.82(1), pp.260-293. 8. LISA HERZOG, INVENTING THE MARKET: SMITH, HEGEL, AND POLITICAL THEORY (2013), Chapter 4 (pp. 61-83) 9. MAX WEBER, THE PROTESTANT ETHIC AND THE SPIRIT OF CAPITALISM (2005 [1905]), Chapter 5 (pp. 102-125) 10. Katya Assaf & Lisa Herzog, Work, Identity, and the Regulation of Markets: A Study of Trademark Law in the U.S. and Germany, forthcoming in LAW & SOCIAL INQUIRY
חומר לקריאה נוספת:
מרכיבי הציון הסופי :
הגשת עבודה מסכמת / פרויקט גמר / מטלת סיכום / מבחן בית / רפרט % 80
מצגת / הצגת פוסטר / הרצאה / סמינר / פרוסמינר / הצעת מחקר % 20
מידע נוסף / הערות:
הסטודנטים יגישו עבודה בסוף הקורס.
|