שוק, מדיה ומשפט - ארה"ב וגרמניה במבט השוואתי - 54921

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: katya.assaf@mail.huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: לפי תאום עם המורה

ד"ר קטיה אסף

קורס זה יעסוק בגישות האמריקאיות והגרמניות לגבי השוק והתקשורת, וההשתקפות של גישות אלה בכללים המשפטיים.
ישנן דרכים רבות לראות את השוק: האם זהו מקום המציע הזדמנויות להשיג כל מטרה ולהגשים כל חלום, ללא קשר לנקודת המוצא או שדברים כמו מוניטין מבוסס או מסורת משפחתית צריכים לשחק בו תפקיד חשוב? האם השוק צריך לעודד תחרות, כך שהיצרנים היעילים ביותר ישרדו ושהצרכנים ינהגו בזהירות וחשדנות? או שהוא צריך להיות מקום שבו היצרנים נוהגים באופן מוסרי והצרכנים מרגישים בטוחים ומוגנים? האם השוק צריך להיות בפיקוח ממשלתי צמוד או שיש לצמצם את התערבות הממשלה בפעילות השוק למינימום?
באופן דומה, ישנן דרכים רבות לראות את התקשורת: האם זהו כלי המאפשר את חקר האמת בחברה דמוקרטית או שזוהי במה עליה דעות שונות מתחרות בניסיון לקבל הכרה? מה מידת הדמיון בין השוק לתקשורת – האם התקשורת היא גם סוג של שוק – שוק הרעיונות – או שזהו תחום שונה לחלוטין?
פילוסופים וכלכלנים בגרמניה ובארה"ב נותנים תשובות שונות לשאלות אלה. הם מחזיקים בתפיסות שונות ביחס ליצרנים וצרכנים ותפקידם בשוק. יש להם תפיסות שונות לגבי תפקידה של התקשורת בחברה דמוקרטית. המשפט הגרמני והאמריקאי שונים באופן בולט בתחומים רבים הקשורים לשוק ותקשורת. במהלך הקורס אנחנו נלמד כמה דוגמאות לכך ותבחן את ההשפעה של אסכולות חשיבה השונות על כל אחת מהשיטות.

לרכוש ידע על התפיסות הפילוסופיות והכלכליות בארה"ב ובאירופה, ועל השפעתן של תפיסות אלה על שתי שיטות המשפט.

הבנה של הבדלים בין שיטת המשפט האמריקאית והגרמנית לאור ההשפעות הפילוסופיות על שתי השיטות. למרות שהקורס מתרכז בשיטה הגרמנית והאמריקאית, מטרתו הרחבה היא לעניק לסטודנטים כלי של מחקר משפטי השוואתי.

שיטת ההוראה בקורס: הוראה פרונטאלית

בהכנה

1. ADAM SMITH, THE WEALTH OF NATIONS (2007 [1776]), Book IV Chapter II (pp. 347-362) Chapter VIII (pp. 498-513)
2. MILTON FRIEDMAN, CAPITALISM AND FREEDOM (1982 [1962]), Chapter II (pp. 22-36); Chapter VIII (pp. 119-136)
3. Razeen Sally, Ordoliberalism and the Social Market: Classical Political Economy from Germany, 1 NEW POLITICAL ECONOMY 233 (1996)
4. FRIEDRICH A. HAYEK, THE ROAD TO SERFDOM (2006 [1944]) (exact pages will be published later)
5. MATTHEW P. MCALLISTER, THE COMMERCIALIZATION OF THE AMERICAN CULTURE, 1996 (exact pages will be published later)
6. C. Edwin Baker, Advertising and a Democratic Press, 140 U. PA. L. REV. 2097 (1992)
7. Jenny Weinand, The Revised Audiovisual Media Services Directive 2018 – Has the EU Learnt the Right Lessons from the Past?, UFITA, 2018, Vol.82(1), pp.260-293.
8. LISA HERZOG, INVENTING THE MARKET: SMITH, HEGEL, AND POLITICAL THEORY (2013), Chapter 4 (pp. 61-83)
9. MAX WEBER, THE PROTESTANT ETHIC AND THE SPIRIT OF CAPITALISM (2005 [1905]), Chapter 5 (pp. 102-125)
10. Katya Assaf & Lisa Herzog, Work, Identity, and the Regulation of Markets: A Study of Trademark Law in the U.S. and Germany, forthcoming in LAW & SOCIAL INQUIRY

הסטודנטים יגישו עבודה בסוף הקורס.