יהודים בפוליטיקה האירופית המודרנית: בין טוטליטריזם ודמוקרטיה - 54884

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: Samuel.Barnai@mail.huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: ע"פ תיאום בדוא"ל

ד"ר שמואל ברנאי

בתחילת המאה ה XX הייתה אירופה לביתם של כ 9 מיליון יהודים (2.2% מכלל אוכלוסיית היבשת וכ 80% מכלל היהודים בעולם). בחילת המאה ה XXI נשארו באירופה פחות מ 1.5 מיליון יהודים (0.18% מאוכלוסייתה וכ 11% מכלל היהודים בעולם). על אף משקלם מהדמוגרפי הזעום של היהודים, העסיקה "השאלה היהודית" את מרבית השחקנים הפוליטיים האירופאיים לאורך המאה. לאחר 1948 התווספה לכך גם סוגיית היחסים עם ישראל. "מסך הברזל" חצה את אירופה כאשר משני צדדיו נשארו מיליוני היהודים אשר נאלצו להתמודד עם יחס שונה כלפיהם כקולקטיב הלאומי. קריסתו של "המסך" הביאה להיווצרותה של המציאות הפוליטית-חברתית החדשה עבור יהודי אירופה (במיוחד בחלקה המזרחי).

במהלך הקורס הנוכחי נבחן חילוקי הדעות בין הגורמים הפוליטיים השונים ברחבי אירופה סביב הסוגיה היהודית לאורך התקופה הנחקרת. כמו כן ננתח את הדינמיקה של היחסים עם ישראל כגורם במדיניות הפנים של מדינות אירופה השונות.

לדעת את השלבים המרכזיים ביחסה של אירופה לסוגיה היהודית. להכיר את הדמויות המרכזיים אשר עיצבו את המדיניות כלפי היהודים באירופה. לבחון את האירועים המרכזיים של התקופה הנלמדת. לנתח את התפיסות האידאולוגיות והדתיות אשר שלטו באירופה לאורך התקופה ביחס לסוגיה היהודית. להבין השפעת הגורם הישראלי על המדיניות של ארצות אירופה השונות.

שיטת ההוראה בקורס: הרצאה

1. מדיניות כלפי היהודים בין מלחמות העולם ובמהלך מלחמת העולם השנייה: מערב אירופה
2. מדיניות כלפי היהודים בין מלחמות העולם ובמהלך מלחמת העולם השנייה: מזרח אירופה
3. סובייטיזציה של מרכז-מזרח אירופה: ההיבט היהודי