סדנה: עיצוב מחקר - 54882

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: gili.drori@mail.huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: ימי רביעי, 10:30-11:30

פרופ גילי דרורי

מטרת הקורס היא להדריך תלמידי מחקר מתקדמים לקראת כתיבת הצעת מחקר לעבודת תואר מוסמך או דוקטורט; הקורס רלוונטי גם למי שכותבים עבודות סמינר. לשם כך, תוכנית הלימודים כוללת הקניית הכלים המקצועיים לתיכנון מחקר עצמאי-מונחה: בחירת נושא וניסוח כיוון מחקר, איתור הספרות הרלוונטית וסיכומה הראשוני, בניית יחסי חניכה, פיתוח שיטת מחקר מתאימה לשאלת המחקר, כתיבת הצעת מחקר והגשתה לאישור, והסמכה באתיקה של מחקר חברתי.
משימות הקורס מכוונות כפעימות, או שלבים, בתהליך תיכנון עבודת התיזה או הדוקטורט ומועדי הגשת העבודות הם ציוני דרך בתהליך זה. באופן מצטבר, סידרת המשימות בונה הצעה מגובשת לעבודת תיזה או הדוקטורט, בהנחיית חבר סגל האוניברסיטה. מכאן, שהצעת המחקר שנדרשת לסיום הקורס היא סך כל המשימות שהוגשו במהלך הקורס (לאחר עיבודן בהתאם להערות שניתנו עליהן לאחר כל הגשה).

הקורס ייתן בסיס למחקר עצמאי-מונחה של תלמידי מוסמך ודוקטורט על ידי הדרכה וליווי של הצעת המחקר, גיוס מנחה, וקבלת אישורים מקדימים למחקר שדה. על ידי משימות סדרתיות, אשר יצטרפו יחדיו לכלל טיוטה מלאה, גם אם ראשונית, של הצעת המחקר, תלמידים יהיו ערוכים לגיוס מנחה מבין הסגל האקדמי ולהתחלת המחקר בהנחיית הסגל.

- הכנת טיוטה מלאה של הצעת המחקר (לתיזה או לדוקטורט)
- גיוס מנחה לעבודת המחקר;
- קבלת אישור אתיקה CITI.

חובת-בחירה; משוכלל בציון הסופי.

שיטת ההוראה בקורס: הקורס מעוצב כשילוב של הרצאות, תרגילים, דיונים ומצגות תלמידים, בנוסף על מפגשים אישיים, עבודת קורס מקוון והרבה כתיבה ושיכתוב של הצעת המחקר.

מגוון נושאים הקשורים לתהליך ההכנה למחקר עצמאי-מונחה, באופן מיוחד תיזה למוסמך או דיסרטציה לדוקטורט.
מהי עבודת מחקר עצמאית-מונחה? ; פיתוח קריטריונים לבחירת נושא במחקר ; איתור בסיס לסקירת ספרות ; בחירת שיטת מחקר מתאימה לשאלת המחקר ; אתיקה במחקר אקדמי ; יחסי מונחה-מנחה ; תכנון תהליך המחקר והכתיבה ; הצגת עבודות תלמידים.

Booth, Wayne C., Gregory G. Colomb, and Joseph M. Williams. 1995. “From topics to questions.” In The Craft of Research, University of Chicago Press, pp. 35-45.

Karnieli-Miller, Orit, Roni Strier, and Liat Pessach. 2009. "Power relations in qualitative research." Qualitative Health Research 19(2): 279-289

Geddes, Barbara. 1990. “How the cases you chose affect the answers you get: Selection bias in comparative politics.” Political Analysis, 2(1): 131-150

Lipson, Charles. 2005. “”Every thesis should have a thesis.” In How to Write a BA Thesis? University of Chicago Press, pp. 110-119

Frances Kelly. (2011). “‘Cooking together disparate things’: the role of metaphor in thesis writing.” Innovations in Education and Teaching International, 48(4): 429-438

* רק במידת הנדרש על מנת לבסס טיעונים המתחייבים לתוכן הצעת המחקר ועל פי התייעצות עם פרופ' דרורי.

ראו פירוט במידע נוסף

הערכת הקורס; הרכב הציון הסופי:
10% &eq; קורס CITI Program והכנת טפסים לקראת הגשת בקשה לאישור ועדת אתיקה
45% &eq; הגשת 2 משימות ביניים בכתב והצגת הצעת המחקר בכיתה (סה"כ 3 משימות, 15% כ"א)
25% &eq; הגשת הצעה למחקר, משוכתבת ומלאה (תיזה או דוקטורט)
10% &eq; פגישות עם חברי סגל (עם פרופ' דרורי ומנחה פוטנציאלית, 5% כ"א)
10% &eq; נוכחות בשיעורים והשתתפות בדיונים (לא פחות מ-80% מהמפגשים)

מידע נוסף; הערות:
קורס חובה לתלמידי מוסמך במסלול המחקרי ולתלמידי דוקטורט הרושמים בתוכניות הלימודים של פורום אירופה