יחסי ישראל והאיחוד האירופי - 54684

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: guy.harpaz@mail.huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: בתיאום

פרופ גיא הרפז

הקורס יעסוק במערכת היחסים בין האיחוד האירופאי למדינת ישראל תוך בחינת הסוגיה מזוויות משפטיות ואחרות.
האיחוד האירופאי והמדינות החברות בו מקיימות מערכת יחסים משפטית-מסחרית-פוליטית-חברתית ענפה ומורכבת עם מדינת ישראל. במסגרת הקורס תבחן מערכת יחסים זו, תוך שימת דגש על הוראות הסכם ההתאגדות בין הצדדים ועל התפתחויות אחרונות בתחום.

להקנות לתלמידים הבנה מעמיקה ורב-תחומית באשר למורכבות מערכת היחסים בין ישראל לאיחוד האירופאי

להבין את הרקע ההיסטורי, את מערכת היחסים העכשווית ואת מורכבויות הקשר. התלמידים יוכלו לנתח באופן ביקורתי סוגיות שונות הקשורות למערכת היחסים

שיטת ההוראה בקורס: הוראה פרונטאלית

שיעור 1 : הצגת הקורס ומבוא לדיני האיחוד האירופאי

שיעור 2: מבוא לשיטת המשפט של האיחוד האירופאי

שיעור 3: מערכת היחסים בין ישראל לאיחוד האירופאי – רקע היסטורי וכללי

שיעור 4: היבטים אזוריים - תהליך ברצלונה ואיחוד מדינות הים-התיכון

שיעור 5: מערכת היחסים הבילטראלית -משפטית-הסכם ההתאגדות

שיעור 6 : שדרוג מערכת היחסים – חברות מלאה וחלופות אחרות

שיעור 7: קירוב דינים

שיעור 8 – מעורבות ישראל בסכסוך ו-NORMATIVE POWER EURPOE

שיעור 9: עמדת האיחוד ביחס לשטחים – הפן המדיני

שיעור 10: עמדת האיחוד ביחס לשטחים – ממשק משפטי-מסחרי

שיעור 11 : האיחוד האירופאי וסוגיית ירושלים

שיעור 12: מעורבות האיחוד באמצעות החברה האזרחית

שיעור 13: ניתוח רב-תחומי של הבעייתיות של מערכת היחסים ומבט צופה פני עתיד

שיעור 1 : הצגת הקורס ומבוא לדיני האיחוד האירופאי

שיעור 2: מבוא לשיטת המשפט של האיחוד האירופאי

אריה רייך, "האיחוד האירופאי", פרק 7 לספרו של רובי סיבל המשפט הבינלאומי – מהדורה שלישית 129

שיעור 3: מערכת היחסים בין ישראל לאיחוד האירופאי – רקע היסטורי וכללי

Gadi Heimann and Lior Herman, Israel’s Path to Europe: The Negotiations for a Preferential Agreement, 1957–1970 (London: Routledge, 2019),

Sharon Pardo, ‘The Year that Israel Considered Joining the European Economic Community’ 51/5 Journal of Common Market Studies (2013), 901

אבי פרימור, ישראל והאיחוד האירופאי, משרד החוץ, 50 השנים הראשונות (חלק ראשון), 2002, עמ' 340.

שיעור 4: היבטים אזוריים - תהליך ברצלונה ואיחוד מדינות הים-התיכון

Tovias and Del Sarto, ‘Caught Between Europe and the Orient: Israel and the ENP’, 36/4 The International Spectator (2001), 91.

שיעור 5: מערכת היחסים הבילטראלית -משפטית-הסכם ההתאגדות

העמודים הרלבנטים מ: א' רייך, "מדיפלומטיה למשפט: תהליך היורודיזציה של יחסי הסחר הבינלאומיים במסגרת הסכמי גאט"ט והסכמי הסחר החופשי", עיוני משפט 22 (2) (תשנ"ט), 1999

שיעור 6 : שדרוג מערכת היחסים – חברות מלאה וחלופות אחרות

G. Harpaz (2006), The European Neighbourhood Policy and its Impact on the State of Israel’, 4 Law and Business 431 (in Hebrew);

Arie Reich, ‘The European Neighbourhood Policy and Israel: Achievements and Disappointments’, Journal of World Trade (2015)

שיעור 7: קירוב דינים

Magen, Amichai (2012), 'Israel and the Many Pathways of Diffusion', West European Politics, 35(1) 98-116 http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/01402382.2012.631316

שיעור 8 – מעורבות ישראל בסכסוך ו-NORMATIVE POWER EURPOE

G. Harpaz and A. Shamis (2010), 'Normative Europe and the State of Israel: An Illegitimate Eurotopia?', 48/3 Journal of Common Market Studies, 579-616;

Sharon Pardo, Normative Power Europe Meets Israel: Perceptions and Realities, 2016

שיעור 9: עמדת האיחוד ביחס לשטחים – הפן המדיני

Sharon Pardo and Joel Peters, Uneasy Neighborhood: Israel and the European Union, Lnham, MD: Lexington Books, 2010, Ch. 1.

שיעור 10: עמדת האיחוד ביחס לשטחים – ממשק משפטי-מסחרי

G. Harpaz and Eyal Rubinson, 'The Interface between Trade, Law and Politics and the Erosion of Normative Power Europe: Comment on Brita', European Law Review (2010).

The EU's New Approach To the Two-State Solution in the Israeli-Palestinian Conflict: A Paradigm Shift or PR Exercise 30/3 International Law and Practice
Leiden Journal of International Law (2017), 603.

Guy Harpaz, Mandatory labelling of origin of products from territories occupied by Israel and the weight of public international law: Psagot, 57/5 Common Market Law Review (2020), 1587.

שיעור 11 : האיחוד האירופאי וסוגיית ירושלים

G. Harpaz (2012) 'The Dispute over the Sovereignty of Jerusalem: EU Policies and the Search for Internal Legal Coherence and Consistency with International Law', 17/3 European Foreign Affairs Review (2012)

שיעור 12: מעורבות האיחוד באמצעות החברה האזרחית

G. Harpaz, ‘The EU Funding of Israeli Non-Governmental Human Rights Organisations: When EU External Governance Meets a Domestic Counter-Strategy’ 20 European Foreign Affairs Review (2015), 207.

שיעור 13: ניתוח רב-תחומי של הבעייתיות של מערכת היחסים ומבט צופה פני עתיד

Dror, Yehezkel and Sharon Pardo, ‘Approaches and Principles for an Israeli
Strategy towards the European Union',11/1 European Foreign Affairs Review (2006), 17-44.

Toby Greene & Jonathan Rynhold, Europe and Israel: Between Conflict and Cooperation, 60/4 Survival (2018), 91-112

עמוס עוז, על מדרונות הר הגעש

אין