הולדת אומה: המקרה האוקראיני - 54646

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: Samuel.Barnai@mail.huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: עפ"י תיאום בדוא"ל

ד"ר שמואל ברנאי

לפני כ 30 שנה קמה אוקראינה כמדינה עצמאית. אולם הדרך לעצמאות הייתה ארוכה ולעתים היא נראתה כבלתי ניתנת להשגה. במשך מאות בשנים היה העם האוקראיני מחולק בין האימפריות האירופאיות הגדולות ועוד בשלהי המאה ה XIX עצם קיומו של העם הוטל בספק. ניסיונות לגבש זהות נפרדת נתקלו בהתנגדותם של שליטי האימפריות. במהלך קריסתן של האימפריה הרוסית והאימפריה האוסטרו-הונגרית נעשו כמה ניסיונות להשיג את העצמאות אך הם נכשלו. בתקופה הסובייטית כוננה הרפובליקה הסובייטית הסוציאליסטית של אוקראינית בתוך בריה"מ. אולם עצמאותה הייתה פורמלית ומוגבלת.

לדון באירועים מרכזיים של התקופה ולבחון את הגורמים אשר תרמו להופעתה של הזהות הלאומית האוקראינית. לנתח את הנסיבות אשר הובילו להשגת העצמאות המדינית ולהבין את כיצד המדינה הצעירה עברה את המשברים (הפוליטיים, החברתיים והדתיים) בעשורים האחרונים ומתמודדת עם הפלישה הצבאית הרוסית.

לדעת את השלבים המרכזיים בהתפתחותה של ההאומה האוקראינית. להכיר את הדמויות המרכזיים אשר עיצבו אותה. לבחון את האירועים המרכזיים של התקופה הנלמדת. לנתח את המהלכים אשר הובילו למלחמה הנוכחית עם רוסיה.

שיטת ההוראה בקורס: הרצאות

1. מבוא
2. הישות הקוזאקית
3. אוקראינה בעידן האימפריאלי