התמחות לתלמידי פורום אירופה - 54619

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: maya.sion@mail.huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: בתיאום מראש

ד"ר מאיה שיאון-צדקיהו

הקורס נועד לגשר בין עולם התיאוריה והמחקר האקדמי לבין עולם המעשה והעבודה, על ידי יצירת הכרות עם עולם זה והאפשרות להתנסות מעשית בארגונים העוסקים בתחומי ההוראה והמחקר בפורום אירופה: אירופה/ האיחוד האירופי/ גרמניה. מטרת ההתמחות בקורס היא לאפשר לך לרכוש כישורים ולפתח מיומנויות שיעזרו להגדיל את ה"מסוגלות התעסוקתית" (ה"employability") שלך עם סיום התואר. במהלך הקורס יתקיימו מפגשים עם עובדות ועובדים בכירים בתחום, שיעמיקו את היכרותכם.ן עם עולם התעסוקה הרב-תחומי הקשור ביחסי אירופה/ גרמניה - ישראל.

לצד הקורס האקדמי תתבצע התמחות, בת 120 שעות (6 שעות שבועיות * 20 שבועות), בין דצמבר 2020 - מאי 2021. ההתמחות (ללא שכר) תתבצע במחלקות הרלוונטיות במשרדי וסוכנויות ממשלה, רשויות מקומיות, התאחדות התעשיינים, לשכות סחר, מכוני מדיניות ומחקר, עמותות ועוד. כל סטודנט/ית יקבל פרוייקט התמחות לפי צרכי מקום ההתמחות ובהתאמה לרקע הדיסיפלינרי ולכישורי הסטודנט/ית. ההתמחות מאפשרת התנסות מעשית על פי הרקע הדיסיפלינרי ממנו אתם מגיעים, על בסיס הבנה עיונית של היחסים הכלכליים, הרגולטוריים והמשפטיים בין ישראל לאירופה/גרמניה, וכן בהתבסס על לימודיכם בתואר הראשון. באמצעות העבודה על הפרוייקט הסטודנט/ית תחשף לעולם העבודה ותרכוש כישורים בו, תחזק ותבנה כישורי עבודה וקשרים עם א.נשים בתחום.

הקורס משלב: (1) מפגשים כיתתיים בהם נדון בסוגיות שונות ביחסי ישראל – אירופה/ גרמניה, (2) מפגשים עם דוברים/ות מהתחום, (3) אחת לתקופה יתקיים מפגש אישי איתי שמטרתו לשוחח על התפתחות התמחותך.

1. לגשר בין עולם התיאוריה והמחקר האקדמי של פורום אירופה (אירופה, האיחוד האירופי, גרמניה) לבין עולם המעשה והעבודה בתחום בישראל.
2. ליצור הכרות עם עולם העבודה הזה בסקטור הציבורי, השלישי והפרטי.
3. לאפשר לך התנסות מעשית בארגון העוסק באירופה/ האיחוד האירופי/ גרמניה.
4. לאפשר לך לרכוש כישורים ולפתח מיומנויות שיעזרו להגדיל את ה"מסוגלות התעסוקתית" (ה"employability") שלך עם סיום התואר.
5. יצירת קשרי עבודה בתחום.

1. לכתוב נייר מדיניות ולהשוות בין חלופות מדיניות.
2. לעצב פוסטר דיגיטלי.
3. יפתחו כישורי עבודה, כל אחת/ד בתחום ההתמחות.
4. יכירו את שוק העבודה בתחום.

שיטת ההוראה בקורס: (1) מפגשים כיתתיים בהם נדון בסוגיות שונות ביחסי ישראל – אירופה/ גרמניה, (2) מפגשים עם דוברים/ות מהתחום, (3) אחת לתקופה יתקיים מפגש אישי איתי שמטרתו לשוחח על התפתחות התמחותך.

רקע עיוני על כישורים בעולם העבודה, "מסוגלות תעסוקתית" והחיבור לאקדמיה.
רקע עיוני על יחסי ישראל - אירופה / האיחוד האירופי / גרמניה.
הרצאות ושיח עם בכירות ובכירים בתחום.
לסילבוס מפורט - ראו באתר הקורס (מוודל)

למטה ראו דוגמאות קריאה. לרשימת קריאה מפורטת - ראו באתר הקורס (מוודל).

Chiara Succi & Magali Canovi (2019), "Soft skills to enhance graduate employability: comparing students and employers’ perceptions," Studies in Higher Education, (12 p.).

אייל רונן יחד עם נמרוד גורן (2020), "מדיניות מפלגת: מדיניות החוץ של ישראל כלפי האיחוד האירופי והמדינות החברות בו," בתוך: מפולגים ומפלגים: אירופה, ישראל וקידום שלום ישראלי – פלסטיני, עורכים מיוריאל אסבורג ונמרוד גורן, 2020, עמ' 13-22.

*Guy Harpaz and Gadi Heimann (2016), "Sixty Years of EU - Israeli Trade Relations: The Expectation – Delivery Gap", Journal of World Trade, 50(3), 447-474.

Harpaz Guy and Asaf Shamis (2010), "Normative Europe and the State of Israel: An Illegitimate Eurotopia?", Journal of Common Market Studies, 48(3), 579-616 (read especially part III of the article).

Dror, Yehezkel and Sharon Pardo (2006), “Approaches and Principles for an Israeli Grand Strategy towards the European Union,” European Foreign Affairs Review, 11, no. 1, 17-44.

Tovias, Alfred (2003), “Mapping Israel’s Policy Options Regarding its Future Institutionalized relations with the European Union,” Working Paper No. 3, CEPS Middle East & Euro-Med Project, January.

יגיל לוי (2011), לכתוב נייר מדיניות, האוניברסיטה הפתוחה. עמ' 5-75 (מהו נייר מדיניות; הגדרת הבעיה.; הצגת המטרות; ניסוח הקריטריונים; זיהוי החלופות; ניתוח החלופות; גיבוש ההמלצה; כתיבת הסיכום; הצגת הממצאים).

כתיבת מסמכי מדיניות – מדריך לכותב, נציבות שירות המדינה, אגף תורה וניהול ידע, בייחוד עמ' 11-21.

ראו באתר הקורס (מוודל)

התמחות

השתתפות פעילה ותורמת יכולה להוסיף עד 5 נקודות לציון הסופי. לפי שיקול דעת המרצה.

ההרשמה לקורס באישור המרצה. הקבלה לפרקטיקום מותנית בהצלחת המועמד/ת לעבור את תהליך המיון המוקדם (זימון לראיון ישלח אל הנרשמים). המשתתפים יתמחו במשך 8-6 שעות שבועיות (ללא שכר) בגופים שונים כגון משרד החוץ, משרד הכלכלה, התאחדות התעשיינים, לשכות מסחר, מכון גתה וכד'. תהליך ההתמחות ילווה בקורס שנתי ייעודי שיקנה למשתתפים 2 נ"ז. הקורס מתקיים במתכונת של הוראה פרונטלית בכיתה לצד מפגשים אישיים.