נקודות זכות באוניברסיטה העברית:
2
תואר:
מוסמך
היחידה האקדמית שאחראית על הקורס:
מוסמך במגדר ומגוון
סמסטר:
סמסטר ב'
שפת ההוראה:
עברית
קמפוס:
הר הצופים
מורה אחראי על הקורס (רכז):
ד"ר טל ניצן
שעות קבלה של רכז הקורס:
בתיאום מראש באימייל
מורי הקורס:
ד"ר טל ניצן
תאור כללי של הקורס:
האבחנה בין נשיות וגבריות הינה קריטריון מרכזי המארגן את החיים החברתיים הן ברמת היחיד.ה, הבחירות שהיא והוא עושה והמגבלות בתוכן היא והוא פועל.ת, והן ברמה המוסדית (ארגון המערכות הפוליטיות, הכלכליות, הדתיות המדעיות ועוד). בו בזמן, נשיות, גבריות והיחסים ביניהם, כמו גם עולם המשמעויות, הפרקטיקות והמבנים הנלווים אליהם נתפסים לרוב כמובנים מאליהם וכטבעיים. בקורס זה נדון בתהליכים המבנים המשעתקים והמשנים את הקטגוריות המגדריות לאורך זמן כמו גם את ההיררכיות הנוצרות בין נשים וגברים, זכריות ונקביות, ונשיות וגבריות בישראל. נבחן גם את קשרי הגומלין וההצטלבויות הנוצרות בין היררכיות מגדריות והיררכיות חברתיות אחרות דוגמת גזע, מעמד ודתיות. הקורס יפתח בהיכרות עם ודיון במושגי היסוד של הקורס. נתמקד בהמשגה של מגדר כהבנייה חברתית, נקשר אותו לשאלות של ערך ונבחינו ממושגים משיקים כמו מין ומיניות ופמיניזם. לאור מושגים אלו, הקורס יתמקד בחמישה מוסדות מרכזיים המעצבים את חיי היומיום בישראל: כלכלה, בריאות, משפחה, צבא, חינוך ודת. קריאות החובה יעגנו את הדיונים בנושאים השונים, בנוסף להן הקורס יתמקד בחומרים עדכניים ממציאות היומיום שלנו. משתתפות ומשתתפי הקורס יוזמנו לתרום חומרים לדיונים בנושאים השונים ולהעשיר את הדיון בידע מקומי ואקטואלי.
מטרות הקורס:
למידת כלים המתבססים על תיאוריה ומחקר פמיניסטי ומגדרי שיאפשרו ניתוח ובחינה מחדש של המציאות האמפירית בה אנו מתקיימות ומתקיימים, פועלות ופועלים.
תוצרי למידה : בסיומו של קורס זה, סטודנטים יהיו מסוגלים:
הכלים שירכשו בקורס יאפשרו למשתתפות ומשתתפי קורס לנתח את המציאות החברתית מנקודת מבט מגדרית בהקשר האישי, המקומי ובהקשרים רחבים יותר.
דרישות נוכחות (%):
נוכחות בלפחות 85% מן השיעורים.
שיטת ההוראה בקורס:
השיעורים יתמקדו בבחינת סיטואציות אמפיריות במציאות הישראלית וניתוחן בעזרת תובנות המבוססות על מחקר ותיאוריה פמיניסטיים. קריאות החובה ישמשו בסיס לעיגון טענות וניתוח בדיונים קבוצתיים וכיתתיים.
רשימת נושאים / תכנית הלימודים בקורס:
מגדר מין ומיניות מגדר ופמיניזם כלכלה בריאות משפחה ביטחון דת חינוך
חומר חובה לקריאה:
זמין על אתר הקורס
חומר לקריאה נוספת:
באום דלית ואחרות (עורכות) 2006. ללמוד פמיניזם – מקראה. תל אביב: האגודה הישראלית ללימודים פמיניסטיים ולחקר המיגדר, מיגדרים הקיבוץ המאוחד. יזרעאלי, דפנה ואחרות (עורכות) 1999. מין מיגדר פוליטיקה, תל אביב : קו אדום, הקבוץ המאוחד. ינאי, ניצה ואחרות (עורכות) 2007. דרכים לחשיבה פמיניסטית – מבוא ללימודי מיגדר. תל אביב: האוניברסיטה הפתוחה. מונק, יעל ודפנה הירש (עורכות) 2011 מגדר: תרבות וזהות. רעננה: האוניברסיטה הפתוחה. עצמון, יעל (עורכת) 2001 התשמע קולי? ייצוגים של נשים בתרבות הישראלית. ירושלים: מכון ון ליר; [תל-אביב]: הקיבוץ המאוחד.
מרכיבי הציון הסופי :
הגשת עבודה מסכמת / פרויקט גמר / מטלת סיכום / מבחן בית / רפרט % 55
השתתפות פעילה / עבודת צוות % 10
מטלות הגשה במהלך הסמסטר: תרגילים / עבודות / מבדקים / דוחות / פורום / סימולציה ואחרות % 35
מידע נוסף / הערות:
רשימת הקריאה נתונה לשינויים וקריאות נוספות קיימות על המודול. יש להביא את חומרי הקריאה אתכןם לשיעור ולהגיע מוכנות ומוכנים לדון בטענה המרכזית של כל מאמר. העבודה בקורס היא אינדיבידואלית. אתןם מוזמנים לחלוק רעיונות ותובנות אך לא את העבודות מוגשות להערכה. חשוב יותר: הדיון במגדר מאתגר את המובן מאליו באופן שעשוי לערער על אמיתות הנתפסות בעיני חלק מאתנו כמקודשות, דוגמת מרכזיותם של כבוד המשפחה, העדפת אורח החיים ההטרוסקסואלי על פני אחרים וכדומה. בדיונים בקורס ובחומרי הקריאה יובעו עמדות שנויות במחלוקת. אני רואה בהבעת עמדות שכאלה חלק לגיטימי מתהליך הלמידה ופיתוח החשיבה התיאורטית והחברתית של כל אחת.ד מאתנו. התנאי לקיום אפשרות שכזו ללמידה ולדיון מאתגר הוא בראש ובראשונה דיון מכבד וקשוב.
סטודנטיות וסטודנטים שמעוניינותים להגיש עבודת סמינר מתבקשותים לתאם זאת מראש עם המרצה.
הנחיות מפורטות על תהליך כתיבת העבודה הסמינריונית (שתנוקד בנפרד) באתר הקורס
|