נקודות זכות באוניברסיטה העברית:
2
תואר:
מוסמך
היחידה האקדמית שאחראית על הקורס:
סוציולוגיה ואנתרופולוגיה
סמסטר:
סמסטר ב'
שפת ההוראה:
עברית
קמפוס:
הר הצופים
מורה אחראי על הקורס (רכז):
פרופ' נורית שטדלר
שעות קבלה של רכז הקורס:
יום שלישי 8:30-10:00
מורי הקורס:
פרופ נורית שטדלר
תאור כללי של הקורס:
דת היא נושא אידיאלי לאנתרופולוגים וסוציולוגים. הדת היא מופע אנושי אוניברסלי. כל הקבוצות האנושיות מפתחות מכלול של סמלים, ריטואלים ואמונות שמקשרות בין החוויה האנושית לבין הטבע החיוני של הקיום. אולם, הן עושות זאת, במגוון מבלבל של אפשרויותשהן אתגר עבור אנתרופולוגים וסוציולוגים. דת או אמונה ספציפיות עשויות להיות כרוכות באל אחד או באלים רבים ולעתים כלל לא להיות כרוכות באלים. הן עשויות להעדיף ריטואלים משפחתיים פשוטים או פסטיבלים מדינתיים מפותחים. הם עשויים להעריך טרנסצדנטיות אישית, טקסיות קהילתית, אקסטזה הדיוניסית, או כל סוג אחר של תפיסות של טוב אולטימטיבי. בהקשר זה, הסוציולוגיה ואנתרופולוגיה של הדת בוחנת כיצד צורות שונות אלה של הדת נוצרו, איך הן משתנות, ומה משמעותן לטבעה של החוויה האנושית. הדת עמדה במרכז המחקר והתאורית הסוציולוגית ואנתרופולוגית מאז ראשית הדיסציפלינות הללו במאה ה-19 והיא משקפת אופנות שונות בדיסציפלינות באופן כללי. הלימודים הקלאסיים של מרקס וובר ומחקריהם של של ג'יימס פרייזר, אדוארד טיילור, אמיל דורקהיים, לוי שטראוס, ואחרים שינו את הדרך בה אנו חושבים על דת והוסיפו לדרך זו את החשיבה הסוצילוגית. קלאסיקות אלה נטו להתמקד בסיווג ומיון הדתות ובפיתוח של מודלים אבולוציונים של הדת. מאוחר יותר פנו החוקרים ללימודי אתנוגרפיה בקנה מידה קטנה יותר שבחנו את הדרכים בהן מערכות דתיות בודדות מתפקדות בתוך הסביבות החברתיות שלהן. לאחרונה, מתמקדים אנתרופולוגים וסוציולוגים בדינמיקות השונות של כוח וזהות בדת, עם דגש מיוחד על הדרכים בהן מצטלבת הדת עם תפיסות של מגדר, מוצא אתני, ולאום. הם גם מביטים יותר ויותר בשינויים דתיים ובהשפעה של צורות חברתיות מודרניות ופוסט-מודרניות על החיים דתיים. בקורס זה נעסוק בהיקף הספרות הסוציולוגית והאנתרופולוגית הנוכחית על דת.
מטרות הקורס:
בסיס לכתיבת פרקי הדוקטורט
מפגש משותף של דוקטורנטים ויצירת קבוצת עבודה משותפת
הדרכה ופיקוח על כתיבת העבודה של כל אחד מהדוקטורטים והדוקטורנטיות בקורס
הכנת הרצאה לכנס
תוצרי למידה : בסיומו של קורס זה, סטודנטים יהיו מסוגלים:
נוכחות בכל השעורים
קריאה של כל פריטי הביבליוגרפיה
הצגת נושא הדוקטורט
הגשת תוצרי כתיבה
דרישות נוכחות (%):
90%
שיטת ההוראה בקורס:
הרצאות של סטודנטים על עבודת הדוקטורט שלהם
דיון בטקסטים מרכזיים בתחום
רשימת נושאים / תכנית הלימודים בקורס:
תאוריה
צליינות מגדר
גוף והתגלמות
מקום, מרחב, נוף
מדיה חדשה
חומריות
חומר חובה לקריאה:
Bibliography
Theory
Asad, T. (2003( Formations of the Secular: Christianity, Islam, Modernity. Stanford: Stanford University Press.
Bloch, Maurice: Prey into Hunter. The Politics of Religious Experience. Cambridge University Press, 1992.
Boyer, Pascal: Religion Explained. The Evolutionary Origins of Religious Thought. New York: Basic Books, 2001.
Lambek, Michael: A Reader in the Anthropology of Religion. London: Blackwell, 2002. Morris, Brian: Anthropological Studies of Religion. Cambridge: Cambridge University Press, 1987.
Pilgrimage
Coleman, S. (2002). "Do you believe in pilgrimage? Communitas, contestation and beyond." Anthropological Theory 2(3): 355-368.
Gender
Harris, Ruth 1999. Lourdes. Body and Spirit in the Secular Age. London: Allen Lane.
Mahmood, S. 2005. Politics of Piety, the Islamic Revival and the Feminist Subject.Princeton, NJ: Princeton University Press.
Hirschkind, Charles, and Saba Mahmood. 2002. “Feminism, the Taliban, and Politics of Counter-Insurgency.” Anthropological Quarterly 75(2):339–54.
Body and Embodiment
Davidman, L. (2011). The Transformation of Bodily Practices among Religious Defectors. In C. BobeL & S. Kwan (Eds.), Embodied Resistance: Challenging the Norms, Breaking the Rules (pp. 209–219). Vanderbilt University Press.
Bynum, C. (1987). Holy Feast and Holy Fast: The Religious Significance of Food to Medieval Women. University of California Press
Place
Space
Landscape
Knott, K. (2010). Religion, space, and place: The spatial turn in research on religion. Religion and society: Advances in Research, 1(1), 29-43.
Atran, Scott: In Gods We Trust. The Evolutionary Landscape of Religion. New York: Oxford, 2002. Pp. vii-xi and 3-18.
Henig, David (2012) “‘This is Our Little Hajj:’ Muslim Holy Sites and Reappropriation of the Sacred Landscape in Contemporary Bosnia.” American Ethnologist 39 (4): 751-765.
New Media
Naas, M. (2012) Miracle and Machine: Jacques Derrida and the Two Sources of Religion. Science, and the Media. New York: Fordham University Press.
Materiality
Meyer, B., & Houtman, D. (2012). Introduction: Material Religion–How Things Matter. status: published.
Morgan, D. (1997). Introduction: Visual piety: A history and theory of popular religious images. Univ of California Press.
חומר לקריאה נוספת:
הערכת הקורס - הרכב הציון הסופי :
מבחן מסכם בכתב/בחינה בעל פה 0 %
הרצאה0 %
השתתפות 0 %
הגשת עבודה 0 %
הגשת תרגילים 0 %
הגשת דו"חות 0 %
פרויקט מחקר 0 %
בחנים 0 %
אחר 100 %
בהמשך
מידע נוסף / הערות:
|