נקודות זכות באוניברסיטה העברית:
2
תואר:
בוגר
היחידה האקדמית שאחראית על הקורס:
סוציולוגיה ואנתרופולוגיה
סמסטר:
סמסטר א'
שפת ההוראה:
עברית
קמפוס:
הר הצופים
מורה אחראי על הקורס (רכז):
ד״ר לירון שני
שעות קבלה של רכז הקורס:
מורי הקורס:
ד"ר לירון שני
תאור כללי של הקורס:
פירוש של המושג "אנתרופוקן" הוא עידן האדם. המושג מתייחס לטביעת החותם של המין האנושי בטבע, המתאפיינת בהשפעה חסרת תקדים של האדם על כדור הארץ. אתגר האנתרופוקן מציב בפני האנושות אתגר עצום. אבל האם האנושות ׳תרמה׳ באופן שווה ליצירת האנתרופקן? האם האנתרופקן משפיע בצורה שווה על כל בני האדם? בנוסף, אחד המרכבים הבולטים של האנתרופקן, הינו משבר האקלים. תודות לעבודה ארוכת שנים של חוקרים מתחומים שונים של המדעים המדויקים אנו יודעים היום כי המשבר הינו מעשה ידי אדם וכי השלכותיו הרות אסון. אבל מה המשמעות החברתית שלו? כיצד על החברה האנושית להבין אותו, להתכונן אליו ולהתמודד איתו? והאם בכלל משבר האקלים הוא הבעיה החמורה ביותר? שאלות אלו אינן מוגבלות עוד לגבולות מדעי הטבע והחיים ורלוונטיות מאוד גם למדעי החברה והרוח. קורס זה יציג חלק מההיבטים החברתיים, התרבותיים והפוליטיים של משבר האקלים והאנתרופקן, את הביקורת על המושגים המלווים אותו, את השלכותיו ואת הדרכים שמדעי החברה, ובעיקר האנתרופולוגיה והסוציולוגיה, חוקרים ומגיבים אליו.
העבודה והמטלות בקורס יתקיימו לאורך כל הקורס ויסתיימו בסיום הסמסטר
מטרות הקורס:
שהסטודנט יכיר בכך את המשמעויות בחברתיות של משבר האקלים שהסטודנט יכיר את הגישות והתיאוריות של המחקר במדעי הרוח והחברה על משבר האקלים
תוצרי למידה : בסיומו של קורס זה, סטודנטים יהיו מסוגלים:
בסיומו של קורס זה, סטודנטים יהיו מסוגלים לקשר בין תהליכים פוליטיים, תרבותיים וחברתיים לבין סוגיות של אקלים, סביבה ואסונות טבע.
בסיומו של קורס זה, סטודנטים יהיו מסוגלים לקרוא ולנתח מאמרים אקדמאים
בסיומו של קורס זה, סטודנטים ינתחו ויבקרו תופעות שונות של שינויי אקלים (היסטוריים ועכשוויים) בכלים, מושגים ותאוריות שנלמדות בקורס.
דרישות נוכחות (%):
80
שיטת ההוראה בקורס:
עבודה שוטפת לאורך כל הקורס, הרצאות סינכרונית, סיורים, הרצאות א-סינכרונית, קריאת מאמרים, קטעי וידאו, קטעי אודיו, דיון בכיתה, מצגות סטודנטים, הרצאות אורחות.
רשימת נושאים / תכנית הלימודים בקורס:
1. מבוא – מה זה משבר האקלים, מה זה האנתרופוקן? ומה הקשר למדעי החברה? 2.משבר האקלים – מה זה בכלל? 3.המשמעות החברתית של משבר האקלים 4.היסטוריה של שינוי האקלים האם ניתן ללמוד מהעבר? 5.שינוי אקלים והאנתרופוקן – האם זאת הבעיה החמורה ביותר? 6.קונצנזוס, אמון, מדע ואי וודאות. 7.הפוליטיקה של הכחשת משבר האקלים 8.משבר האקלים ואי שוויון 9.האם ניתן להסתגל למשבר האקלים? איך עושים את זה? 10.מבט אתנוגרפי על השפעות משבר האקלים 11.הפוליטיקה העולמית של משבר האקלים 12.האם יש השפעות חיוביות של משבר האקלים? 13.ישראל ומשבר האקלים 14.אז מה עכשיו?
חומר חובה לקריאה:
יופיע באתר הקורס
חומר לקריאה נוספת:
יופיע באתר הקורס
מרכיבי הציון הסופי :
השתתפות פעילה / עבודת צוות % 10
מטלות הגשה במהלך הסמסטר: תרגילים / עבודות / מבדקים / דוחות / פורום / סימולציה ואחרות % 80
מבחני אמצע % 10
מידע נוסף / הערות:
|