נקודות זכות באוניברסיטה העברית:
2
תואר:
מוסמך
היחידה האקדמית שאחראית על הקורס:
פסיכולוגיה
סמסטר:
סמסטר א'
שפת ההוראה:
עברית
קמפוס:
הר הצופים
מורה אחראי על הקורס (רכז):
פרופסור אוריה תשבי
שעות קבלה של רכז הקורס:
יום ראשון 11:15-12
מורי הקורס:
פרופ אוריה תשבי
תאור כללי של הקורס:
קורס זה מציג מושגים עיקריים מהזרם ההתייחסותי בפסיכואנליזה, תוך הדגשת החידושים ביחס לתיאוריה הקלאסית תיאוריות יחסי אובייקט, ופסיכולוגית העצמי, כגון: המעבר מפסיכולוגיה של אחד לפסיכולוגיה של שניים, חלקי עצמי מרובים, טראומה ודיסוציאציה. בקורס יוצגו ביטויים ויישומים של תפיסות אלה לתפיסה של התהליך הטיפולי והקשר הטיפולי. הקורס יכלול קריאה תיאורטית וכן תיאורי מקרה בגישה זו.
מטרות הקורס:
1.היכרות עם רעיונות הגישה ההתייחסותית, בהשוואה לתיאוריות יחסי אובייקט ופסיכולוגית העצמי. 2. הדגמה וחידוד של דילמות הכרוכות בעבודה טיפולית בגישה התייחסותית
תוצרי למידה : בסיומו של קורס זה, סטודנטים יהיו מסוגלים:
• להגדיר מושגים מרכזיים בתיאוריה ההתייחסותית • לתאר ולהשוות בין הגישה ההתייחסותית לתיאוריות פסיכואנליטיות קלאסיות • להעריך באופן ביקורתי את הגישה ההתייחסותית ואת תרומתה לשדה הטיפול. • ליישם את הידע התיאורטי הנרכש בקורס לצורך ניתוח תהליכים בטיפול והקשר הטיפולי.
דרישות נוכחות (%):
80%
שיטת ההוראה בקורס:
הרצאות וניתוחי מקרה. דיון המתבסס על תרגילי הסטודנטים, צפייה בקלטת של טיפול בגישה התייחסותית וניתוח משותף.
רשימת נושאים / תכנית הלימודים בקורס:
1.המעבר מפסיכולוגיה של אחד לפסיכולוגיה של שניים: 2.התפתחות עצמי בתוך קשרים: קשר אמא תינוק והשלכות לקשר טיפולי 3.פסיכופתולוגיה מנקדות מבט התייחסותית 4.התפתחות ההכרה ההדדית. 5.עבודה עם מטופלים על הרחבת היכולת להכרה הדדית: הורים למתבגרים ובני זוג. 6.העברה והעברה נגדית – והזדהות השלכתית 7.טראומה ודיסוציאציה 8.מימוש בפעולה 9. דיסוציאציה בגישה התייחסותית 10.חשיפה אישית של המטפל 11.עבודת המטפל עם חלקי עצמי שונים 12.ביקורת על הגישה ההתייחסותית
חומר חובה לקריאה:
Aron, L. (1996). A meeting of minds : Mutuality in psychoanalysis. Hillsdale, N.J. The Analytic Press. Bromberg, P. M. (1998). Standing in the spaces: Essays on clinical process, trauma and dissociation. Hillsdale, N.J. The Analytic Press. Mitchell, S. A. (1988).Mitchell, S.A. & Aron, L. (Eds.) (1999). Relational psychoanalysis: The emergence of a tradition. Hillsdale, N.J. The Analytic Press. Kuchuck, S. (2021). The relational revolution. Confer Books.
חומר לקריאה נוספת:
יועלה לאתר הקורס
מרכיבי הציון הסופי :
הגשת עבודה מסכמת / פרויקט גמר / מטלת סיכום / מבחן בית / רפרט % 65
מטלות הגשה במהלך הסמסטר: תרגילים / עבודות / מבדקים / דוחות / פורום / סימולציה ואחרות % 35
מידע נוסף / הערות:
הקורס מתבסס על ידע קודם בתיאוריות פסיכואנליטיות וטיפול בגישה זו, ומתאים לשנה השנייה בתכנית הקלינית
|