תקשורת פוליטית - 50125

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: eran.amsalem@mail.huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: יום שלישי, 10:00-9:00, חדר 5408

ד"ר ערן אמסלם

תקשורת פוליטית היא תחום מחקר הבוחן את הדרכים השונות בהן אמצעי התקשורת, שחקנים פוליטיים וציבור האזרחים מחליפים ביניהם מידע בעל אופי פוליטי וכן את ההשלכות של אינטראקציות אלה לדמוקרטיה. מטרתו של הקורס היא לדון במושגי מפתח ולהציג ממצאים מרכזיים מחקר התקשורת הפוליטית. במהלך הקורס נאפיין את זירת התקשורת הפוליטית, נציג את השחקנים המרכזיים הפועלים בה ואת המטרות המרכזיות המניעות אותם ונדון בהרחבה בהשפעות התקשורת הפוליטית על ציבור האזרחים ועל התהליך הפוליטי.

בהסתמך על התיאוריות המרכזיות ועל מחקרים עדכניים בתחום, מטרת הקורס היא להעניק לסטודנטים כלים להבנה בסיסית של הקשר בין התקשורת לבין הפוליטיקה.

1. להגדיר מהי התקשורת הפוליטית ומהם תחומי העניין שלה.
2. להצביע על המחקרים המרכזיים והחוקרים הבולטים בתחום התקשורת הפוליטית.

שיטת ההוראה בקורס: 1. הקורס הוא במתכונת הרצאה פרונטלית.
2. יש לקרוא את המאמר הנדרש לקראת כל שיעור. נושא זה חשוב ביותר ויסייע מאוד להצלחה בקורס.
3. הציון בקורס יתבסס על הגשת תרגיל אמצע (40% מהציון) ועל עבודה מסכמת בסוף הסמסטר (60% מהציון).

שיעור 1: מבוא לתקשורת פוליטית

שיעור 2: הערכת תפקוד התקשורת הפוליטית

שיעור 3: מה מסוקר בתקשורת?

שיעור 4: מי מסוקר בתקשורת?

שיעורים 6-5: תקשורת בזמן בחירות

שיעורים 9-7: השפעות התקשורת הפוליטית

שיעור 10: חשיפה סלקטיבית

שיעור 11: תקשורת והשתתפות פוליטית

שיעור 12: שכנוע פוליטי

שיעור 13: תקשורת פוליטית השוואתית

שיעור 14: תקשורת פוליטית במאה ה-21: אתגרים מרכזיים

הערכת תפקוד התקשורת הפוליטית
Strömbäck, J. (2005). In search of a standard: Four models of democracy and their normative implications for journalism. Journalism Studies, 6(3), 331-345.

מה מסוקר בתקשורת?
Soroka, S. N. (2006). Good news and bad news: Asymmetric responses to economic information. The Journal of Politics, 68(2), 372-385.

מי מסוקר בתקשורת?
Wagner, M. W., & Gruszczynski, M. (2018). Who gets covered? Ideological extremity and news coverage of members of the US Congress, 1993 to 2013. Journalism & Mass Communication Quarterly, 95(3), 670-690.

תקשורת בזמן בחירות
Zoizner, A. (2018). The consequences of strategic news coverage for democracy: A meta-analysis. Communication Research, 48(1), 3-25.

השפעות התקשורת הפוליטית
Amsalem, E., & Zoizner, A. (2020). Real, but Limited: A Meta-Analytic Assessment of Framing Effects in the Political Domain. British Journal of Political Science.

חשיפה סלקטיבית
Iyengar, S., & Hahn, K. S. (2009). Red media, blue media: Evidence of ideological selectivity in media use. Journal of Communication, 59(1), 19-39.

תקשורת והשתתפות פוליטית
Prior, M. (2005). News vs. entertainment: How increasing media choice widens gaps in political knowledge and turnout. American Journal of Political Science, 49(3), 577-592.

שכנוע פוליטי
Zaller, J. R. (1992). The nature and origins of mass opinion. Chapter 3. Cambridge: Cambridge University Press.

תקשורת פוליטית השוואתית
Brüggemann, M., Engesser, S., Büchel, F., Humprecht, E., & Castro, L. (2014). Hallin and Mancini revisited: Four empirical types of Western media systems. Journal of Communication, 64(6), 1037-1065.