ריגול ומודיעין - לתלמידי תיכון - 49662

מורה אחראי על הקורס (רכז): ד"ר דני אורבך

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: dannyorbach@gmail.com

שעות קבלה של רכז הקורס:

קורס זה יתמקד במבוא ללימודי מודיעין.

ולם המודיעין מעלה שפע של דימויים מסתוריים ואקזוטיים: סוכנים לבושים במעילים שחורים החולפים באפלה, פתקים ומזוודות שמחליפים ידיים, מאזינים שמפענחים שיחות, לוויינים המצלמים מתקנים אסטרטגיים מגובה עצום, או מתנקשים שאורבים לטרפם באפלה. המציאות, כמובן, שונה באופן קיצוני מהתדמית המשתקפת בסרטי הריגול, ואף מעניינת, עמוקה ומורכבת בהרבה.
הקורס נועד לספק לסטודנטים הלומדים היסטוריה ואלה הלומדים יחב"ל את התשתית התאורטית, הרקע ההיסטורי, והידע הפרקטי הנחוצים להכרה עמוקה של מחקר המודיעין, הריגול והמבצעים החשאיים (Covert Action), פעולות של ארגוני ביון שנועדו להשפיע על העולם האמיתי ולא רק ללמוד עליו. הקורס יעסוק בסוגיות הליבה בתחום המחקר המודיעיני, ויכלול נושאים כמו התיאוריה של החשיבה המדעית והשלכתה על חשיבה מודיעינית, הממשק שבין תהליכי קבלת החלטות לאיסוף וניתוח המודיעין, ועבור לסוגיות היסטוריות העוסקות בניתוח המודיעין, ובמימדים ההיסטוריים של ריגול, ביון ומבצעים חשאיים. נלמד על ה"אויבים האינהרנטיים של המודיעין", דילמות אינטלקטואליות הפוגעות בעבודת איסוף המידע, הגורמים העומדים מאחורי כשלונות מודיעיניים, סוגיית ההפתעה האסטרטגית, השימוש הבעייתי במבצעים חשאיים לפתרון בעיות פוליטיות, הגבול הדק והמטושטש בין ריגול, מבצעים חשאיים ופשע פלילי. כמו כן, נדון במעורבות של אנשי מודיעין באספקטים שונים של ניהול מדיניות: דיפלומטיה של שירותי ביון, מבצעים של חתרנות פוליטית, התנקשויות פוליטיות, הפיכות צבאיות ו"שינוי משטר".
בהקשר זה, נלמד מקרי מבחן היסטוריים ממלחמת העולם השנייה והמלחמה הקרה, לרבות הפתעות אסטרטגיות כמו פרל הרבור, מבצע ברברוסה ומלחמת יום כיפור. בנוסף לכך, נצלול לחלק מהמבצעים החשאיים של השירות החשאי היפני ("מנגנון השירות המיוחד"), המוסד, ה-MI6 וה-CIA. נדבר, בין היתר, על נסיונותיהם של הרפתקנים ומרגלים יפנים להשתלט על צפון מזרח-סין, לפעמים בניגוד להוראותיה של הממשלה בטוקיו, על דילמות של ריגול נגדי, פניקת מרגלים וסוכנים כפולים, כפי שהן משתקפות בפרשות "טראסט", דרייפוס ופלפה, שיתוף הפעולה המוזר בין ה-CIA לפושעי מלחמה נאצים לאחר 1945, על הניסיון של מומחי ביון אמריקאים לנהל מו"מ עם מצרים ולרתום את הנשיא נאצר לעגלה האמריקאית בשנות החמישים המוקדמות, ועל הפיכת ה-CIA הידועה לשמצה נגד ראש ממשלת איראן מוחמד מוצאדק.

The course will introduce to the students some of the main areas of research in current intelligence studies.

שיטת ההוראה בקורס:

1. מבוא לעולם החשאי: על מודיעין וריגול במאה העשרים (ד"ר דני אורבך)
2. הפסיכולוגיה של קבלת החלטות בתנאי אי וודאות (ד"ר אור רבינוביץ')
3.מבוך של מראות: פרובוקטורים, עלילות שווא וריגול נגדי מדרייפוס ועד אנגלטון (ד"ר דני אורבך)
4. המודיעין, הקברניט וסוגיית הפוליטיזציה של המודיעין (ד"ר אור רבינוביץ')
5. האויבים האינהרנטיים של המודיעין: מדוע מודיעין נכשל (ד"ר דני אורבך)
6. הפתעה אסטרטגית (ד"ר אור רבינוביץ')
7. מודיעין ומבצעי הונאה (ד"ר אור רבינוביץ')
8. מבצעים חשאיים במלחמה הקרה: פיתויים, כשלונות והצלחה מתעתעת (ד"ר דני אורבך)
9. הקומפלקס הצבאי-הרפתקני: בין מבצעים חשאיים, פוליטיקה ופשע (ד"ר דני אורבך)
10. מודיעין ותוכניות נשק גרעיני (ד"ר אור רבינוביץ')
11. מודיעין ודיפלומטיה: הערביסטים של ה-CIA והמו"מ המצרי-אמריקאי בשנות החמישים (ד"ר דני אורבך)