מבוא לתרבויות רומאניות - 45158

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: chiara.caradonna@mail.huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: יום ג, 5-6 pm

ד"ר קיארה קראדונה

אנו משתמשים במילה ״תרבות״ באופן תדיר, אך על מה אנו מדברים כשאנו מדברים על תרבות? מהי בכלל תרבות, ולמה בדיוק הופכת התרבות כאשר מוסיפים לה שמות תואר המציינים זהות לאומית, כמו ״תרבות איטלקית״ ו״תרבות צרפתית״? בקורס זה נחקור את המשמעויות הרבות של המונח ״תרבות״, בו בזמן שנבקש לפענח היבטים מגוונים של תרבויות צרפת ואיטליה. נדבר על התרבות ההגמונית ועל הדרכים שבהן ניתן לחקור אותה, ונדון על ההבדל שבין תרבות גבוהה, בינונית ונמוכה. דיוננו יודרך בידי תאורטיקנים איטלקים וצרפתים מפורסמים שחקרו תרבות פופולרית ותרבות המונים – אנטוניו גראמשי, אומברטו אקו ורולנד בארת – שמבעדם נבקש להבין כיצד תופעות תרבותיות כמו אדריכלות, אומנות ויזואלית, קולנוע, טלוויזיה, קומיקס ומוזיקה מעצבים את דימויינו והבנתנו בנוגע לישויות המורכבות והמגוונות הנקראות צרפת ואיטליה.

הקורס יספק לסטודנטים.ות את הכלים האנליטיים המרכזיים של לימודי התרבות במסורת המחשבה הצרפתית והאיטלקית. נעשה זאת מבעד לקריאה בכמה מהיצירות המרכזיות של הוגים שפעלו במסורות אלו, דוגמת אנטוניו גרמשי, אומברטו אקו ורולאן בארת. דרך גישותיהם ננתח מגוון תופעות תרבותיות כמו אדריכלות, קולנוע, קומיקס ומוזיקה פופולרית, זאת במטרה להדגים את עושר הנופים התרבותיים הצרפתיים והאיטלקיים אך בה בעת להתבונן בהתגלמויותיהם המודרניות בצורה ביקורתית.

הסטודנתים.ות יכירו ויהיו מסוגלים להשתמש בכלים האנליטיים המרכזיים של לימודי התרבות. יתרה מזאת, הם.ן יכירו מגוון תופעות תרבותיות שונות שעיצבו ועדיין מעצבות את התרבויות הצרפתית והאיטלקית המודרנית.

שיטת ההוראה בקורס: השיעורים יכללו גם הרצאות פרונטליות וגם דיונים פתוחים בכיתה. הסטודנטים.ות נדרשים.ות להתכונן לשיעור באמצעות קריאת חומרי הקריאה מראש (דרך הפלטפורמה הדיגיטלית פרוסל) ו/או להתייחס לחומרי קול ותמונה שיועלו לפני השיעור. כמו כן, הקורס מעודד את הסטודנטים.ות לתעד ולהביא חומר מגוון מסביבתם.ן התרבותית (לדוגמה, תמונות של בניינים, אמנות רחוב, פרסומות וכו׳) - חומרים שאותם נבקש להשוות ולבחון יחד עם נושאי הקורס.

הקדמה: מהי תרבות ואיך היא משפיעה עלינו? האם תרבויות איטלקית וצרפתית קיימות בכלל?

2) 18/10
איך בוחנים תרבות (המונים)? גישות מאיטליה וצרפת: אנטוניו גרמשי, אומברטו אקו ורולאן בארת

3) 25/10
הערים שבהן אנו חיים. הנוף הארכיטקטוני האיטלקי – חורבות עתיקות ומודרניות

4) 1/11
הערים שבהן אנו חיים. הנוף הארכיטקטוני הצרפתי – מרכז, פריפריה וייצוג הכוח

5) 8/11
הדברים שאנו רואים. אמנות ויזואלית באיטליה, מהפרסקואים האטרוסקיים עד הגרפיטי

6) 15/11
הדברים שאנו רואים. אמנות ויזואלית בצרפת – תנועות אמנותיות, אוונגרד ואמנות הרחוב

7) 22/11
הדברים שאנו רואים. מהמצאת התמונה הנעה עד הגל החדש ומעבר לו

8) 29/11
הדברים שאנו רואים. הקולנוע האיטלקי – סרטים פולחניים, שמות גדולים וייצוג הזהות האיטלקית

9) 6/12
הדברים שאנו רואים. תרבות פופולרית בעולם הדובר צרפתית – טלוויזיה, פרסומת, קומיקס

10) 13/12
הדברים שאנו רואים. תרבות פופולרית באיטליה: טלוויזיה, פרסומת, קומיקס

11) 20/12
הדברים שאנו שומעים. מסע דרך המוסיקה הצרפתית, מימי הביניים עד הראפ, מהמוזיקה הקלאסית עד השנסון

12) 27/12
הדברים שאנו שומעים. המוזיקה האיטלקית הגבוהה, הבינונית והנמוכה, מהאופרה עד מחמוד

13) 3/12
האם תרבות נגד קיימת? מהי רב-תרבותיות? האם צרפת ואיטליה הן מדינות רב-תרבותיות?

14) 10/12
דיון מסכם

Roland Barthes, Mythologies (1957)
רולאן בארת, מיתולוגיות, תרגום עידו בסוק (תל אביב 1998)