מבוא לספרויות רומאניות - 45157

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: chiara.caradonna@mail.huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: יום ג, 5-6 pm

ד"ר קיארה קראדונה

הייתה תקופה בה צרפת ואיטליה לא התקיימו כיישויות פוליטיות מאוחדות. הספרויות הלאומיות שלהן, כפי שאנו מכירים אותן היום, התפתחו לאורך מאות שנים ושחקו תפקיד מכריע בעיצובן של שתי המדינות כיישויות לאומיות בכך שנתנו ביטוי לשפות שסביבן נוצרו בהדרגה הזהויות הלאומיות של שתי המדינות. במהלך הסמסטר נערך מסע לתקופות ומקומות, סוגות ואסכולות ספרותיות, ונשאל את השאלה:איזה תפקיד היה ועודנו יש לספרות בהתפתחותה של מדינת לאום? אילו יחסי גומלין התקיימו בין הספרות הצרפתית והאיטלקית? מימי-הבינים עד המודרנה, מדרום צרפת ועד סיציליה, מהשירה ועד התאטרון והפרוזה, נבחן יצירות מופת מתולדות הספרות האיטלקית והצרפתית. לצד אלו, פגישתנו האחרונה תוקדש לשאלת הקולוניאליזם, הפוסט-קולוניאליזם והספרות הפראנקופונית, כמו גם למה שמכונה ספרות מהגרים.

– ידע כללי על אודות התפתחותה של הספרות האיטלקית והצרפתית מימי הבינים עד היום
– ידע כללי על אודות דמויות העיקריות בתולדות הספרות האיטלקית והצרפתית
– ידע כללי על אודות הסוגיות העקריות בתולדות הספרות האיטלקית והצרפתית
– ידע כללי על אודות היחסים בין ספרות, פוליטיקה, תולדות עיצובה של השפה, והתפתחותה של הזהות הלאומית

100%

שיטת ההוראה בקורס: השיעורים יכללו גם הרצאות פרונטליות וגם דיונים פתוחים בכיתה. הסטודנטים.ות נדרשים.ות להתכונן לשיעור באמצעות קריאת חומרי הקריאה מראש (דרך הפלטפורמה הדיגיטלית פרוסל) ו/או להתייחס לחומרי קול ותמונה שיועלו לפני השיעור.

1. 11/3/24 שפה, ספרות ולאום: מבוא
2. – 18/3/24 מלטינית לוולגארית – אפוס ורומנסה: Chanson de Roland, מיתוס לאומי
3. – 1/4/24 מלטינית לוולגארית – השירה: Troubadours
4. – 8/4/24שפת האהבה: מהטובדור לדנוה
5. – 15/4/24חיפוש האיטלקית:Dante, De vulgari eloquentia

חופשת פסח – מבחן אמצע ומטלות קריאה

6. – 20/5/24הנסיך והחצרן ברנסנס האיטלקי: Castiglione, Ariosto
7. – 27/5/24הגנת הצרפתית: ז׳ואקים דו בלה
8. – 3/6/24אור התבונה, ואור הפרוזה: Rousseau
9. – 10/6/24שפה ואחדות, לא רק בני האדם מדברים:Leopardi
10. – 17/6/24שפת המציאות : Zola, Verga
11.– 24/6/24 שפה חזוני, שפת החושים : Baudelaire
12.– 1/7/24 מעבר למדינה: ספרות פראנקופונית, וספרות מהגרים

מקרא עם טקסטים נבחרים בעברית ואנגלית תעלה בהתחלת הסמסטר.

שירת רולן, תרגום ומבוא: אריה סתיו, תל אביב, תמוז 1988
שירת הטרובדורים, תרגום, עריכה ומבואות: אריה סתיו, בני ברק, בקיבוץ המאוחד, 2010
שארל בודלר, נגי-העדן המלאכותיים, תרגום: דורי מנור, ידיעות ספרים, 2003
ג׳יאקומו לאופרדי, דו-שיח בין האדמה והירח, חיבורים קצרים בענייני רוח, תרגום: גאיו שילוני, כרמל, 1992
ג׳יובאני ורגה, רוסו מלפלו, סיפורים סיציליינים, תרגים: יונתן פיין, כרמל, 2016
ז׳אן ז׳אק רוסו, מסה על מוצא הלשונות, תרגום: עידו בסוק, רסלינג, 2008

Dante Alighieri, De vulgari eloquentia, ed. By Steven Botterill, Cambridge University Press, 1996.
Baldassar Castiglione, The Book of the Courtier, trans. By George Bull, London, Penguin Books 1967.
Joachim du Bellay, The Defense and Illustration of the French Language, in: The Great Critics: An
Anthology of Literary Criticism, ed. By James Harry Smith, Edd Winfield Parks, New York, Norton&Company, 1951
Assia Djebar, Women of Algiers in their Apartment, trans. by Mariolijn de Jager, University Press of Virginia, 1992
David C. Gordon, The French Language and National Identity (1930-1975), The Hague, Mouton 1978
Édouard Glissant, Introduction to a Poetics of the Diverse, trans. by Pierre Joris, in: boundary 2, 26 (1999), 119-121.
Giulio Lepschy, Mother Tongues and Other Reflections on the Italian Language, University of Toronto Press, 2002
Peter Brand, Lino Pertile, The Cambridge History of Italian Literature, Cambridge: Cambridge University Press, 1997 (Selected Chapters)

Peter Hainsworth and David Robey, Italian Literature. A Very Short Introduction, New York: Oxford University Press, 2012

Peter Brand, Lino Pertile, The Cambridge History of Italian Literature, Cambridge: Cambridge University Press, 1997 – SELECTION