מדיניות דיור והתחדשות עירונית - 40704

שעות קבלה של רכז הקורס: ד' 18:30 - 20:00

ד"ר אמילי סילברמן,
מר טל-מרדכי אלסטר

הקורס יעניק לסטודנטיות ולסטודנטים היכרות עם מגמות במדיניות דיור בארץ ובעולם, מפרספקטיבה עכשווית והיסטורית, ומנקודת מבטם של בעלי עניין שונים (ממשלות, עיריות, קהילות תושבים, יזמים ומתכננים). הקורס יבחן באופן ביקורתי מגמות קיימות בתכנון למגורים ובמדיניות דיור, כגון מדיניות בנוגע לחזקת דיור (tenure), מגבלות פוליטיות ותכנוניות על הגדלת היצע הדיור, ומדיניות פיקוח על שכר דירה. טיעון מרכזי בקורס הוא שתפקיד המתכנן בהקשר של דיור והתחדשות עירונית כולל רכיבים משמעותיים מעבר להבטחת היצע נאות של יחידית דיור. לכן, הקורס יתמקד בהשפעת מדיניות דיור על החיים בעוני ואוכלוסיות מוחלשות, ויעסוק בנושאים כגון דיור בהישג יד והגדרותיו השונות, מנגנונים לתפעול ולמימון של דיור מוזל, ריכוזי עוני ומדיניות למוביליות חברתית עבור משפחות החיות בעוני, ועוד. הקורס מורכב משלוש תמות מרכזיות: הפוליטיקה של היצע הדיור, דיור כמוביליות חברתית, ומגוון חזקות דיור (Tenure) למגוון אוכלוסיות ומצבים.
שני המרצים מעורבים בימים אלו בהכנת אסטרטגיית דיור לעיריית תל אביב-יפו, והקורס שואב רבות מניסיון העבודה של כל אחד מאיתנו.

טעון מרכזי בקורס הוא שתפקיד המתכנן העירוני בהקשר של דיור והתחדשות עירונית כולל רכיבים משמעותיים מעבר להבטחת היצע נאות של יחידית דיור. המטרה היא לסייע לסטודנטים לרכוש ידע וכלים שיאפשרו להם לקדם מחקר, פרויקטים ותכניות דיור והתחדשות עירונית הרגיש לצרכים של אנשים החיים בעוני ואוכלוסיות מוחלשות

-לנתח דילמות מרכזיות במדיניות דיור, להעריך את חשיבותן היחסית, ולגבש דעה עצמאית לגביהן
-להעריך בצורה ביקורתית מדיניות הדיור וההתחדשות של ערים אחרות בישראל ובעולם
- להשוות ולנתח גישות שונות לפתרון בעיית השגות הדיור באזורי ביקוש גבוה
- ליצור אינטגרציה בין תובנות תאורטיות בתחום מדיניות הדיור לבין עבודת התכנון היום-יומית בעיריות ובשלטון המרכזי בישראל

השתתפות פעילה בדיונים בכתיבה, כולל תגובות לחומרי קריאה.

שיטת ההוראה בקורס: הרצאות, דיונים, כתיבה בעקבות קריאה, ראיון עם אדם החי במצוקת דיור, תרגילים , ועבודת חקר בצוותים. אם יתאפשר – גם סיור.

-הגדרות של דיור בהישג יד
-הפוליטיקה של היצע דיור באיזורי הביקוש
- נימביזם וימביזם בעיר – ה-growth machine לעומת ה-homevoter hypothesis
- אתגרי דיור של אנשים החיים בעוני
-עידוד בעלות על דיור
-רגולציה על שוק השכירות
-דעיכה, סגרגציה וג'נטריפיקציה של שכונות
- ריכוזי עוני ומוביליות חברתית בשכונות ובערים
- דיור מעורב הכנסה והתחדשות עירונית
- מדיניות הדיור בישראל

Fischel, William A. 2015. Zoning rules!:
דו"ח הוועדה למלחמה בעוני – פרק הדיור

שראל, מיכאל, הביקוש לדירות מגורים ומדיניות המיסים הרצויה

לכל שיעור רשימת קריאה, הסילבוס מפורט מופיע במודל.

הקורס מתאים לסטודנטים המעוניינים לכתוב עבודת סמינר על בסיס חקר המקרה או נושא נבחר, באישור המנחים.