גאוגרפיה של זיהום אור - 40323

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: noamlevin@mail.huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: ג' 14:00-15:00

פרופ נעם לוין

קורס זה יציג את הנושא של זיהום אור (light pollution), על הרקע הפיזיקלי שלו, ההשלכות השליליות שיש לו על החי, הצומח ועל האדם, ואת שיטות המדידה של זיהום אור.
זה יהיה קורס שיינתן בחלו בכיתה ובחלקו יהיה מקוון.

בשנים האחרונות גברה המודעות לנושא של זיהום אור, ולהשלכות השליליות שיש לזיהום אור על יכולתנו לצפות בכוכבי השמיים, על המגוון הביולוגי ועל בריאות האדם. המחקר של זיהום אור משלב כמה תחומים: תקינה של סטנדרטים נדרשים של תאורת רחוב, המאפיינים ההנדסיים והעיצוביים של גופי תאורה מלאכותיים, מעבר קרינה באטמוספירה (המשפיע על פיזור האור), חישה מרחוק של אורות לילה (ככלי למיפוי התופעה), שימוש בעוצמת התאורה כאינדיקטור לפעילות אנושית בגאוגרפיה עירונית וכלכלית, פסיכולוגיה של תאורה, ההשפעות האקולוגיות השליליות של זיהום אור, ומחקרים אפידמיולוגיים של השפעת זיהום האור על בריאות האדם.

לדעת את ההתפתחות ההיסטורית של תחום זיהום האור.
להבין את ההשלכות השליליות של זיהום אור.
להכיר יחידות מדידה רדיומטריות ופוטומטריות של מדידת אור.
להכיר שיטות שדה למדידת זיהום אור.
להכיר מקורות נתונים של חישה מרחוק למדידת עוצמת התאורה המלאכותית.

שיטת ההוראה בקורס: הקורס יינתן בצורה מקוונת
הרצאות פרונטליות, תרגילים, סיור ערב בירושלים, סיור לילה + לינה במכתש רמון, עבודת סיום

• מהו זיהום אור - אסטרונומי, אקולוגי
• מקורות תאורה שונים (התפתחות היסטורית), כיצד מודדים זיהום אור
• גורמים סביבתיים המגבירים זיהום אור
• השלכות שליליות על בריאות האדם
• חישה מרחוק של זיהום אור
• דגמים מרחביים של תאורה
• תאורה מלאכותית כאינדיקטור לפעילות אנושית
• אמצעים לצמצום זיהום אור

לבין, צ. וחובריה, 2017 . זיהום אור וצמצומו. רקע מדעי, תמונת מצב ודרכי פעולה אפשריות. סיכום ותובנות של ועדת מומחים.
האגודה הישראלית לאקולוגיה ולמדעי הסביבה. 74 עמודים.

Chepesiuk, R. (2009). Missing the dark: health effects of light pollution. Environmental Health Perspectives, 117(1), A20.
Elvidge, C. D., Baugh, K. E., Kihn, E. A., Kroehl, H. W., & Davis, E. R. (1997). Mapping city lights with nighttime data from the DMSP Operational Linescan System. Photogrammetric Engineering and Remote Sensing, 63(6), 727-734.
Falchi, F., Cinzano, P., Duriscoe, D., Kyba, C. C., Elvidge, C. D., Baugh, K., ... & Furgoni, R. (2016). The new world atlas of artificial night sky brightness. Science Advances, 2(6), e1600377.
Hölker, F., Moss, T., Griefahn, B., Kloas, W., Voigt, C. C., Henckel, D., ... & Franke, S. (2010). The dark side of light: a transdisciplinary research agenda for light pollution policy. Ecology and Society 15(4): 13.
Longcore, T., & Rich, C. (2004). Ecological light pollution. Frontiers in Ecology and the Environment, 2(4), 191-198.
Riegel, K. W. (1973). Light pollution. Science, 179(4080), 1285-1291.
Zhang, Q., Levin, N., Chalkias, C., Letu, H. (2015). Nighttime light remote sensing -- Monitoring human societies from outer space. Chapter 11 in Remote Sensing Handbook, Volume 3, pp. 289-310 (Edited by Thenkabail, P.S.). Taylor and Francis.

הקורס יכלול סיור ערב במהלכו נאמוד את זיהום האור באמצעים שונים