שימושי GIS לקבלת החלטות בשמירת טבע - 40220

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: noamlevin@mail.huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: ג' 14:00-15:00

פרופ נעם לוין

על מנת לקבל החלטות של שמירת טבע בצורה מושכלת נעשה כיום שימוש בכלים סטטיסטיים ומרחביים מתקדמים. קורס זה יציג חלק מהכלים הללו, תוך התמקדות בכלים מרחביים לניתוחים של שמירת טבע, באמצעות תוכנות שונות: ArcGIS, Fragstats, Terrset, Marxan.

הכרת העקרונות התאורטיים של אקולוגיה מרחבית, וכלים לניתוחים מרחביים המסייעים לקבלת החלטות לתכנון של שמירת טבע.

להשתמש בכלים מרחביים לבחינת המגוון הביולוגי, לבחינת הפרגמנטציה באמצעות תוכנת FRAGSTATS, לבחון את ההשפעה של תוכניות על רצף השטחים הפתוחים, לתכנן מסדרונות אקולוגיים ולהשתמש בתוכנת MARXAN לתעדוף מרחבי של החלטות מרחביות לשמירת טבע.

שיטת ההוראה בקורס: הקורס יינתן בצורה מקוונת
הקורס (2 נ"ז) יהיה מורכב משיעור ותרגיל, כאשר לחילופין יהיה שיעור פרונטלי ותרגיל במעבדת ה GIS.

• מגוון ביולוגי – שיטות מדידה, השפעות של מאמץ דיגום ושטח על עושר המינים.
• שמורות טבע – פרגמנטציה ומסדרונות אקולוגיים.
• ניתוח רצף שטחים פתוחים – אומדן להשפעת האדם על הסביבה, אמצעי לבחינת חלופות תכנון.
• קביעת עדיפויות לשמירת טבע תוך שילוב נתונים של מגוון ביולוגי, עלות ואיומים על המגוון.

Levin, N., Lahav, H., Ramon, U., Heller, A., Nizry, G., Tsoar, A., & Sagi, Y. (2007). Landscape continuity analysis: A new approach to conservation planning in Israel. Landscape and Urban Planning, 79(1), 53-64.

Margules, C. R., & Pressey, R. L. (2000). Systematic conservation planning. Nature, 405(6783), 243-253.

Ball, I. R., Possingham, H. P., & Watts, M. (2009). Marxan and relatives: software for spatial conservation prioritisation. Spatial conservation prioritisation: quantitative methods and computational tools. Oxford University Press, Oxford, 185-195.

Ardron, J. A., Possingham, H. P., & Klein, C. J. (2008). Marxan good practices handbook. Victoria, BC.

Levin N. and Nisanholtz N. (2011), A Basic Guide for Using Marxan (in Hebrew).

דרישות קדם: קורסים בסיסיים ב GIS – וקטור וראסטר.

ניתן במסגרת הקורס לכתוב עבודת סמינר בתואר השני.