נקודות זכות באוניברסיטה העברית:
2
תואר:
בוגר
היחידה האקדמית שאחראית על הקורס:
היסטוריה
סמסטר:
סמסטר ב'
שפת ההוראה:
עברית
קמפוס:
הר הצופים
מורה אחראי על הקורס (רכז):
לי מרדכי
שעות קבלה של רכז הקורס:
מורי הקורס:
ד"ר לי מרדכי
תאור כללי של הקורס:
קורס זה מציע סקירה היסטורית מקיפה של עזה, העוקבת אחר העיר מהתקופה הפרה-היסטורית ועד להווה. עזה, הממוקמת בצומת הדרכים שבין אפריקה, אסיה ואירופה, הייתה יעד למסחר, מרכז תרבות ואף מקום סביבו ובו התרחשו קונפליקטים רבים במשך אלפי שנים. בחלקו הראשון, הקורס יבחן את תפקידה של עזה תחת האימפריות השונות ששלטו בה – מאז מצרים העתיקה ועד העות'מנים – ויחקור איך אלה השפיעו על התפתחות העיר. ננתח אפיזודות היסטוריות מרכזיות, כמו התנצרותה של העיר והשינויים שעברה תחת השלטון המוסלמי, כדי להבין את משמעותן עבור היסטוריה הארוכה של העיר.
חלקו השני של הקורס יתמקד במאה השנים האחרונות. נסקור את מקומה של עזה במלחמת העולם הראשונה ותחת המנדט הבריטי, נתמקד בשינוי הדרסטי שעברה כתוצאה ממלחמת 1948, ונעסוק בנושאים עכשוויים כמו עליית חמאס, המצור על עזה, מעגלי האלימות והמשברים ההומניטריים. במקביל, הקורס יבחן כיצד עיצבו מגמות כמו עליית הלאומיות הפלסטינית ואירועים כמו ההתנתקות הישראלית את הנוף הפוליטי, החברתי והדמוגרפי של עזה בעשורים האחרונים. באמצעות מקורות ראשוניים ומשניים ננסה להבין באופן מעמיק את עברה של עזה ואת משמעויותיו עבור ההווה והעתיד.
קורס זה אינו דורש ידע מוקדם לגבי עזה. ידע ברמת המבוא בהיסטוריה של המזרח התיכון יעזור להבין את ההקשר הרחב יותר אבל אינו הכרחי.
מטרות הקורס:
תוצרי למידה : בסיומו של קורס זה, סטודנטים יהיו מסוגלים:
1. לתאר את התקופות העיקריות בהיסטוריה של עזה. 2. לזהות את התהליכים, הדמויות והאירועים המרכזיים בהיסטוריה של עזה. 3. לזהות את המקומות החשובים בעזה ובסביבתה. 4. לפתח את יכולת הכתיבה והתקשורת בכתב. 5. לסנתז מקורות ראשוניים ומשניים במחקר היסטורי עצמאי. 6. לבנות טיעון מבוסס על עדויות ממקורות.
דרישות נוכחות (%):
100
שיטת ההוראה בקורס:
דיון בחומרי הקריאה
רשימת נושאים / תכנית הלימודים בקורס:
1. מבוא - סקירה היסטורית רחבה לעזה, חשיבותה וההיסטוריה שלה 2. עזה בתקופה הפרה-היסטורית 3. עזה בעת העתיקה 4. עזה בתקופה המוסלמית 5. צלבנים וממלוכים 6. עזה העות'מנית 7. מלחמת העולם הראשונה והמנדט הבריטי 8. מלחמת 1948 9. השלטון המצרי בעזה 10. השלטון הישראלי בעזה והאינתיפאדה הראשונה 11. תהליך השלום, אוטונומיה והאינתיפאדה השניה 12. חמאס בעזה וסבבי האלימות והמשברים ההומניטריים 13. עזה ועתידה אחרי ה-7.10
חומר חובה לקריאה:
רשימת קריאה מפורטת תינתן בפתיחת הקורס. הקריאה תכלול חלקים מהפריטים הבאים: Filiu, Jean-Pierre. 2014. Gaza: A History. Hurst Publishers. Meyer, Martin Abraham. 1907. History of the City of Gaza: From the Earliest Times to the Present Day. Columbia University Press. Khalidi, Rashid. 2020. The Hundred Years’ War on Palestine: A History of Settler Colonialism and Resistance, 1917–2017. Metropolitan Books. Said, Edward W. 1992. The Question of Palestine. Reissue edition. New York: Vintage. אלדר, שלומי. 2005. עזה כמוות. ידיעות אחרונות. בן יהודה, עמרי ודותן הלוי. 2023. עזה: מקום ודימוי במרחב הישראלי. גמא. גיל, משה. 1983. ארץ־ישראל בתקופה המוסלמית הראשונה (634־1099). אוניברסיטת תל־אביב ומשרד הבטחון. מוריס, בני. 2003. קורבנות: תולדות הסכסוך הציוני-הערבי 1881-2001. עם עובד.
חומר לקריאה נוספת:
מרכיבי הציון הסופי :
הגשת עבודה מסכמת / פרויקט גמר / מטלת סיכום / רפרט % 65
מטלות הגשה במהלך הסמסטר: תרגילים / עבודות / מבדקים / דוחות / פורום / סימולציה ואחרות % 20
נוכחות / השתתפות בסיור % 10
אחר % 5
מידע נוסף / הערות:
|