מודאלים ופועלי עמדה - 36871

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: aynat.rubinstein@mail.huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: א' 14:00-15:00

ד"ר עינת רובינשטיין

ביטויים מודאליים (כמו 'חייב', 'אפשרי', 'בהכרח') ופועלי עמדה (כגון 'רוצה', 'מאמין', 'מצווה') תוארו בעזרת כלים סמנטיים דומים במסורת הבלשנית. בשנים האחרונות התגלה עניין חדש באינטראקציה ביניהם שקידם את הבנתנו לגבי המשותף לשני סוגי הביטויים הללו כמו גם השוני ביניהם. קורס זה מהווה מבוא מעמיק לשתי התופעות, המודאליות והבעת העמדה, לאור מחקרים עדכניים על האינטראקציה ביניהם.

מטרתו המרכזית של הקורס לחשוף את הסטודנטים לסמנטיקה של ביטויים מודאלים ופועלי עמדה ולבחון את האינטראקציה ביניהם. יינתן מבוא מקיף לתיאוריה סמנטית של שני סוגי הביטויים, החל ממקורות קלאסיים והמשך במחקרים עכשוויים מרכזיים. הקורס יציג שאלות פתוחות בנוגע למשמעותם של ביטויים מודאליים, פועלי עמדה והקשרים ביניהם ויעודד את המשתתפים להתדיין על פתרונן.

• למצוא מאמרים רלבנטיים בסמנטיקה ולקרוא אותם קריאה מעמיקה
• להציג, להשוות, ולבקר תיאוריות קלאסיות ועכשוויות בתחום חשוב בסמנטיקה
• לנתח נתונים לשוניים ברמות מורכבות ושימוש שונות
• לנסח טיעונים בלשניים ברורים
• ליצור תמונה מאוחדת של הידע המחקרי על מודאליות ופועלי עמדה ולזהות נושאים תאורטיים ומעשיים עליהם אפשר ליישם אותו

שיטת ההוראה בקורס: שיטת ההוראה בשיעורים מורכבת מהוראה פרונטלית בשילוב פעילויות הוראה אקטיבית. בין היתר יידרשו הסטודנטים להשתתף השתתפות פעילה על ידי הצגת מאמרים והשתתפות בדיונים עם חבריהם לכיתה.

i. יסודות קונספטואליים ופורמליים (סמנטיקה של תנאי אמת; אינטנציונליות; הצטרפות ארגומנטים)
ii. מודאליות (כימות על עולמות אפשריים; תלות בהקשר; אילוצים דקדוקיים על התפרשות מודאלים)
iii. הבעת עמדה (תוכן העמדה; עמדות השוואתיות)
iv. מודאלים ופועלי עמדה (שעבוד)
v. מסלולי רכישה ושינוי היסטורי

Hegarty, M. 2016. Modality and propositional attitudes. Cambridge University Press, Cambridge.

Anand, P. and V. Hacquard (2013). Epistemics and attitudes. Semantics and Pragmatics 6: 1-59. http://dx.doi.org/10.3765/sp.6.8
Bybee, J., R. Perkins, and W. Pagliuca (1994). The evolution of grammar. The University of Chicago Press, Chicago and London.
Cournane, A. (2014). In search of L1 evidence for diachronic reanalysis: mapping modals. Language Acquisition 21(1): 103-117.
von Fintel, K. and I. Heim. (2011). Intensional semantics. Manuscript, MIT. Available at: http://web.mit.edu/fintel/fintel-heim-intensional.pdf
Hacquard, V. (2011). Modality. In Portner, P., Maienborn, C. and von Heusinger, K. (eds.), Semantics: An international handbook of natural language meaning, pp. 1484-1515. de Gruyter, Berlin.
Hintikka, J. 1971. Semantics for propositional attitudes. In Leonard Linsky, ed., Reference and modality, 145-167. Oxford University Press, Oxford.
Katz, G., P. Portner, and A. Rubinstein. (2012). Ordering combination for modal semantics. In Chereches, A. (ed.), Proceedings of SALT 22, pp. 488–507. CLC Publications .
Kratzer, A. (1981). The notional category of modality. In Eikmeyer, H.-J. and Rieser, H. (eds.), Words, worlds, and contexts, pp. 38–74. de Gruyter, Berlin.
Kratzer, A. (1991). Modality. In von Stechow, A. and Wunderlich, D. (eds.), Semantik/Semantics: An international handbook of contemporary research, pp. 639–650. De Gruyter, Berlin.
Kratzer, A. (2012). Modal and conditionals: New and revised perspectives. Oxford University Press, Oxford.
Nauze, F. D. (2008). Modality in typological perspective. PhD thesis, ILLC, University of Amsterdam.
Palmer, F. R. (2001). Mood and modality. Cambridge University Press, Cambridge. 2nd edition.
Portner, P. (2009). Modality. Oxford University Press, Oxford.
Yalcin, S. (2007). Epistemic modals. Mind 116: 983-1026.
Yalcin, S. (2010). Probability operators. Philosophy Compass 5(11): 916–937.

הצגה בכיתה