סמנטיקה מודאלית וסקאלרית - 36632

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: aynat.rubinstein@mail.huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: בתיאום מראש

ד"ר עינת רובינשטיין

ביטויים מודאליים (כמו 'חייב', 'אפשרי', 'בהכרח') ושמות תואר סקאלריים (כגון 'נעים', 'ישר', 'מלא') נחקרו כל אחד בנפרד במסורת הבלשנית. בשנים האחרונות התגלה עניין חדש להבין את משמעותם של ביטויים היברידיים, כמו 'אפשרי באותה מידה כמו', 'יותר הכרחי מ', המשלבים בתוכם מאפיינים מודאליים וסקאלריים כאחד. קורס זה מהווה מבוא מעמיק לשתי התופעות, המודאליות והסקאלריות, בשפה טבעית, ובוחן אפשרויות תאורטיות מגוונות שפותחו בשנים האחרונות כדי לשלב ביניהן.

מטרתו המרכזית של הקורס לחשוף את הסטודנטים לתחומי המודאליות והביטויים הסקאלריים ולבחון את האינטראקציה ביניהם תוך התמקדות בביטויים מודאליים סקאלריים. יינתן מבוא מקיף לתאוריה סמנטית של כל אחד מתתי התחומים, החל ממקורות קלאסיים והמשך במחקרים עכשוויים חשובים. הקורס יציג שאלות פתוחות בנוגע למשמעותם של ביטויים מודאליים וסקלאריים ויעודד את המשתתפים להתדיין על פתרונן.

• למצוא מאמרים רלבנטיים בסמנטיקה ולקרוא אותם קריאה מעמיקה
• לתאר, להשוות, ולבקר תיאוריות קלאסיות ועכשוויות בשני תתי-תחומים חשובים בסמנטיקה
• לנתח נתונים לשוניים ברמות מורכבות ושימוש שונות
• לנסח טיעונים בלשניים ברורים
• ליצור תמונה מאוחדת של הידע המחקרי במודאליות וסקאלריות ולזהות נושאים תאורטיים ומעשיים עליהם אפשר ליישם אותו
• לערוך מחקר עצמאי מקיף בנושא מודאליות וסקאלריות
• לדווח על מחקריהם העצמאיים תוך התייחסות לתכנון המחקר, לממצאים ולמסקנות

שיטת ההוראה בקורס: שיטת ההוראה בשיעורים מורכבת מהוראה פרונטלית בשילוב פעילויות הוראה אקטיבית. בין היתר יידרשו הסטודנטים להשתתף השתתפות פעילה בהצעת "שאלות ותשובות" על חומר הקריאה. הסטודנטים יידרשו גם להיפגש עם המרצה מעבר לשעות השיעור על מנת לתכנן את פרויקט המחקר שלהם ולקדם אותו.

i. יסודות קונספטואליים ופורמליים (סמנטיקה של תנאי אמת; שמות תואר מאייכים בצירוף השמני; אינטנציונליות)
ii. מודאליות (כימות על עולמות אפשריים; תלות בהקשר; אילוצים דקדוקיים על התפרשות מודאלים)
iii. סקאלריות (סמנטיקה של שמות תואר; מבני השוואה והפלגה; עמימות, מבנים מבוססי-דרגה, ופורמליזציה של דרגות)
iv. מודאליות וסקאלריות (הדרישה לקומפוזיציונליות; גישות הסתברותיות; גישות כימותיות; טענות הסתברותיות; דרגות מודאליות במבעים אפיסטמיים ולא-אפיסטמיים)

Bochank, M. R. and Bogal-Allbritten, E. (to appear). Investigating gradable predicates, comparison, and degree constructions in underrepresented languages. In M. R. Bochank and Matthewson, L. (eds.), Methodologies in Semantic Fieldwork. Oxford University Press, New York.

Finlay, S. (2009). Oughts and ends. Philosophical Studies 143:315-340.

von Fintel, K. and Heim, E. (2011). Intensional semantics. Manuscript, MIT. Available at: http://web.mit.edu/fintel/fintel-heim-intensional.pdf

Hacquard, V. (2011). Modality. In Portner, P., Maienborn, C. and von Heusinger, K. (eds.), Semantics: An International Handbook of Natural Language Meaning, pp. 1484-1515. de Gruyter, Berlin.

Kennedy, C. and McNally, L. (2005). Scale structure, degree modification, and the semantics of gradable predicates. Language 81(2):345–381.

Klecha, P. (2012). Positive and conditional semantics for gradable modals. In Guevara, A. A., Chernilovskaya, A., and Nouwen, R. (eds.), Proceedings of Sinn and Bedeutung 16, volume 2, pp. 363–376. MITWPL.

Kratzer, A. (1981). The notional category of modality. In Eikmeyer, H.-J. and Rieser, H. (eds.), Words, Worlds, and Contexts, pp. 38–74. de Gruyter, Berlin.

Kratzer, A. (1991). Modality. In von Stechow, A. and Wunderlich, D. (eds.), Semantik/Semantics: An International Handbook of Contemporary Research, pp. 639–650. De Gruyter, Berlin.

Lassiter, D. (2011). Measurement and Modality: The Scalar Basis of Modal Semantics. PhD thesis, New York University.

Portner, P., and Rubinstein, A. (to appear). Extreme and non-extreme deontic modals. In N. Charlow, & M. Chrisman (eds.), Deontic Modality. Oxford University Press.

Rotstein, C. and Winter, Y. (2004). Total adjectives vs. partial adjectives: Scale structure and higher-order modifiers. Natural Language Semantics 12(3):259–288.

Goble, L. (1996). Utilitarian deontic logic. Philosophical Studies 82:317-357.

Kamp, H. (1975). Two theories about adjectives. In E. Keenan (ed.), Formal Semantics for Natural Language, pp. 123–155. Cambridge University Press, Cambridge.

Katz, G., Portner, P., and Rubinstein, A. (2012). Ordering combination for modal semantics. In Chereches, A. (ed.), Proceedings of SALT 22, pp. 488–507. CLC Publications.

Kratzer, A. (2012). Modal and Conditionals: New and Revised Perspectives. Oxford University Press, Oxford.

Levinson, D. (2003). Probabilistic model-theoretic semantics for want. In Young, R. B. and Zhou, Y. (eds.), Proceedings of SALT 13, pp. 222-239. CLC Publications.

Morzycki, M. (forthcoming). Modification. Cambridge University Press. Draft available at: https://www.msu.edu/~morzycki/work/papers/modification_book.pdf

Nauze, F. D. (2008). Modality in Typological Perspective. PhD thesis, ILLC, University of Amsterdam.

Palmer, F. R. (2001). Mood and Modality. Cambridge University Press, Cambridge. 2nd edition.

Portner, P. (2009). Modality. Oxford University Press, Oxford.

Sassoon, G. W. (2013). Vagueness, Gradability and Typicality: The Interpretation of Adjectives and Nouns. Brill, Leiden.

Sloman, A. (1970). ‘Ought’ and ‘better’. Mind 79:385-394.

Yalcin, S. (2010). Probability operators. Philosophy Compass 5(11):916–37.