לוגו של האוניברסיטה העברית בירושלים

סילבוס

המזרח הפרוע: סמינר מטייל בתלנגנה וסימאנדהרה - 35865
English
הדפסה
 
גרסת PDF
תאריך עדכון אחרון 16-08-2022
נקודות זכות באוניברסיטה העברית: 2

תואר: מוסמך

היחידה האקדמית שאחראית על הקורס: לימודי אסיה

סמסטר: סמסטר ב'

שפת ההוראה: עברית

קמפוס: הר הצופים

מורה אחראי על הקורס (רכז): יגאל ברונר

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: yigal.bronner@mail.huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: על פי תאום מראש

מורי הקורס:
פרופ יגאל ברונר,
פרופ דוד שולמן

תאור כללי של הקורס:
הסיור יעשה חתך עמוק באזור דובר התלוגו על ניביה השונים. באופן מסורתי נקרא האזור אנדהרה, אך לאחרונה חולק לשתי מדינות של האיחוד ההודי: תלנגאנה וסימאנדהרה, עם אוכלוסיה משותפת של מעל 80,000,000 תושבים. זהו אזור לחלוטין לא מתויר, חלקו אף פרוע למדי, ולכן הטיול הוא בבחינת הרפתקה יוצאת דופן. עם זאת, אנדהרה ההיסטורית, היא אחד המוקדים היצירתיים ביותר בתולדות הציויליזציה ההודית: מכורת הבודהיזם המהאייני (זהו האזור שפע עצום של מונומנטים בודהיסטים מהאלף הראשון לספירה, כפי שניווכח), ערש המוזיקה הקרנטית הקלאסית, ומוקד של נסויים מרחיקי לכת בדפוסי השלטון, החברה, והתרבות, שהשפיעו לפחות על כל הדקאן. בנוסף, התלוגו הצמיחה את אחת המסורות הספרותיות המפוארות בהודו, עם מעל אלף שנות יצירה חדשנית והמודעת לחידושיה. בד בבד עם יצירת המופת הספרותיות, בתלוגו ובסנסקרית, צמחו כאן ארכטיקטים, פסלים, וציירים מהשורה הראשונה, שיצירותיהם התכתבו עם חידושי הסופרים והמוסיקאים, ועם בונים המקדשים בשאר הדרום והדקאן. הסיור הזה מהווה את הפרק השלישי והמסכם בטרילוגיית סיורי הדקאן שלנו.

מטרות הקורס:
מטרת הקורס היא לעשות הכרות ראשונה ומעמיקה ככל הניתן עם התרבות וההיסטוריה של ״המזרח הפרוע״ של הודו.

תוצרי למידה :
בסיומו של קורס זה, סטודנטים יהיו מסוגלים:

התלמידים יכירו לעומק את אנדהרה רבתי, את ההיסטוריה של הכוחות הפוליטיים והתרבותיים המרכזיים בה, את המסורות האומנותיות הפעילות בה, ואת היחוד שלה במרחב ההודי, באופן שמשלב עומק היסטורי עם ההווה הנוכחי.

דרישות נוכחות (%):
100

שיטת ההוראה בקורס: סיור

רשימת נושאים / תכנית הלימודים בקורס:
בסיור יהיו שלוש חטיבות מרכזיות: המשקפות את הגיוון הגאו-תרבותי והאקולוגי של מזרח הדקאן. נתחיל בתלנגאנה, הרמה הסלעית וההררית שהיתה מרכז השלטון של שושלת הקאקתיה במאות ה- 11-14. כאן, בעיר הבירה וורנגל ובאזורים הסמוכים לה, הומצא הדפוס הקלאסי של המדינה הימי-ביניימית של אנדהרה, שחיבר, גם אם לרגע קצר יחסית, בין הלוחמים והאיכרים הקשוחים של תלנגנה לבין השפע והתרבות הברהמינית של שפך הנהרות הגדולים: הגודאוורי והקרישנא. המיזוג הזה היה כרוך במפעלי השקיה מפוארים שחלקם קיימים עד היום, והוליד את מקדשי הפאר של הקאקתיה, כמו גם את בירתם החדשה, וורנגל. התבוסה של הקאקתיה מול סולטאנות דלהי, החלה תקופה חדשה בהיסטוריה של מזרח הדקאן. דוגמה מפוארת לעידן החדש הזה היא העיר היידראבאד, הממזגת את התרבות האינדו-פרסית במיטבה עם המורשת ההיסטורית של התלוגו והיום גם עם תרבות הסייבר.

החטיבה השניה היא אותה דלתא עתירת מיים שנוצרת כאשר שני נהרות הענק המתחילים בהרי הגהאט המערביים, באזור מהאראשטרה, מתפצלים לענפים רבים, ונשפכים אל מפרץ בנגל. כאן, בין שדות האורז הבוהקים הנמשכים אל האופק ומופרדים רק בשורות של עצי דקל, הרעיונות החדשניים שמקורם ברמה ההררית של תלנגאנה, נטמעו ומצאו קרקע פוריה, תרתי משמע. יחד עם זאת, לאורך רוב ההסיטוריה, גם הדלתא היתה אזור שרובו פרוע, יערות וסבך, שחלקם נשארו עד היום. נקודת המפנה היתה מערכת התעלות שבנה סר ארתור קוטון, ושהפכה את הדלתא לאסם האזור של כל דרום הודו. במרכז הדלתא נמצאת העיר ראג׳מנדרי, עיר של מקדשים ומשוררים מזה לפחות אלף שנה: הירושלים של אנדהרה. לצד כפרים חקלאיים שמנקדים את הדלתא כולה, צמחה כאן תרבות עירונית תוססת, לרבות ערים כמו ויג׳יוואדה, שהיום נמצאות בחזית המעמד הבינוני של הודו של המאה ה-21.

החטיבה האחרונה היא דרומה של אנדהרה ההיסטורית, הידועה בשם ראילסימה: מחוז המלך. השם משקף את הפאר והתשתיות שהניחו שליטי ויג׳יה-נגרה, האימפריה ששלטה בכל דרום הודו במאות 14-16, ושמרכזה היה בהמפי של היום. כאן יש מיזוג מתעתע של הרטוב והיבש, אם כי במאות השנים האחרונות האזור התייבש והתרושש מנכסיו בהדרגה. בראילסימה התפתח תרבות יחודית ויצירתית במיוחד שצמחה במצודות שעל פסגות ההרים (כמו קונדווידו) ובמקדשי הישימון והיער (כמו אהובילם). האל המובהק של תרבות זו הוא האדם-אריה, נרסימהה, ישות פרועה וצמאת דם שדומה כאילו צצה ובוקעת מן הסלע בכל פינה ופינה. בתקופת הזוהר של ראילסימה, במאות 16-17, הגיעה לשיאה האומנות הארכיטקטורה והציור כפי שנפגוש אותה בתאדיפתרי ולפאקשי.

חומר חובה לקריאה:
ראו דף הקורס באתר המודל.

חומר לקריאה נוספת:

הערכת הקורס - הרכב הציון הסופי :
מבחן מסכם בכתב/בחינה בעל פה 0 %
הרצאה0 %
השתתפות 0 %
הגשת עבודה 100 %
הגשת תרגילים 0 %
הגשת דו"חות 0 %
פרויקט מחקר 0 %
בחנים 0 %
אחר 0 %

מידע נוסף / הערות:
היציאה מתוכננת לפברואר בחופשה שבין הסמסטרים. הרשמה(מרוכזת) באישור המרצים בלבד. לקראת הסיור יהיו ימי הכנה מרוכזים. ההשתפות בהם חובה לסטודנטים.
 
אם הינך זקוק/ה להתאמות מיוחדות בשל לקות מתועדת כלשהי עמה את/ה מתמודד/ת, אנא פנה/י ליחידה לאבחון לקויות למידה או ליחידת הנגישות בהקדם האפשרי לקבלת מידע וייעוץ אודות זכאותך להתאמות על סמך תעוד מתאים.
למידע נוסף אנא בקר/י באתר דיקנט הסטודנטים.
הדפסה