הודו ופקיסטן והמלחמה הקרה - 35104

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: rotem.geva2@mail.huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס:

ד"ר רותם גבע

באוגוסט 1947, לאחר עשרות שנים של מאבק לאומי אנטי-קולוניאלי, הגיע לקצו השלטון הבריטי בהודו. עצמאותה של הודו, שהייתה יריית הפתיחה של תהליכי הדה-קולוניזציה באסיה ובאפריקה, לוותה בחלוקה טריטוריאלית עקובה מדם לשתי מדינות לאום—הודו ופקיסטן. בקורס זה נבחן את ההצטלבות בין שלושת התהליכים ההיסטוריים שעיצבו מחדש את דרום אסיה במחצית השנייה של המאה העשרים: דה-קולוניזציה, חלוקה, ומלחמה קרה. מהן מקורותיה של היריבות בין הודו לפקיסטן, וכיצד יריבות זאת השתלבה במערך הכוחות הגלובאלי של המלחמה הקרה? באיזו מידה הצליחו המעצמות לבסס את השפעתן באזור? כיצד מנהיגי המדינות הצעירות פירשו את המלחמה הקרה ואת המודלים החברתיים-כלכליים המתחרים שהציעו הגושים היריבים? באיזו מידה השפיעה ההיסטוריה הקולוניאלית והמשקעים שהותירה על מדיניות האי הזדהות שהוביל ראש ממשלת הודו ג'וואהרלאל נהרו? נדון בסוגיות אלו תוך התמקדות באירועים ותהליכים מרכזיים, כגון: בינאום הסכסוך בקשמיר, מלחמות הודו-פקיסטן, ועידת באנדונג, תוכניות חמש השנים בהודו, מלחמת הודו-סין, והקמת בנגלדש.

ללמוד על סוגיות מרכזיות בהיסטוריה של הודו ופקיסטן ובחקר המלחמה הקרה

להעמיק את הידע בהיסטוריה של הודו ופקיסטן, להתוודע לסוגיות מרכזיות בחקר המלחמה הקרה, לרכוש מיומנויות קריאה וניתוח של טקסטים.

שיטת ההוראה בקורס: דיון

רשימת נושאים מפורטת במודל הקורס

רשימת הקריאה במודל הקורס

הסטודנטים.יות מצופים.ות להגיע לשיעורים מוכנים לדיון, לאחר שקראו את חומר הקריאה בבית. ההתכוננות למפגשים מלווה במשימות כתיבה קצרות לקראת כל שיעור שהנן חובה (ללא ציון). לא ניתן להשלים את הקורס מבלי להשלים משימות אלו.
בנוסף להגשת העבודה המסכמת (או הסמינריונית) יש להגיש גם דוח קריאה שעליו יינתן ציון. לא ניתן לעבור את הקורס מבלי להגיש את הדוח.