נקודות זכות באוניברסיטה העברית:
2
תואר:
בוגר
היחידה האקדמית שאחראית על הקורס:
חינוך
סמסטר:
סמסטר ב'
שפת ההוראה:
אנגלית
קמפוס:
הר הצופים
מורה אחראי על הקורס (רכז):
עודד צפורי
שעות קבלה של רכז הקורס:
יום שני 12-16
מורי הקורס:
ד"ר עודד צפורי
תאור כללי של הקורס:
הקורס מועבר באנגלית לתלמידי העברית יחד עם תלמידים מאוניבריסטת פאידריך שילר בגרמניה.
החינוך – כפעילות שמוכוונת לעתיד – בהכרח כרוך בתקווה. למרות שלעיתים חינוך נחשב כטוב כשלעצמו, עדיין קשה להכחיש את הקשר ההדוק בינו לבין טובין עתידיים כמו הצלחה מקצועית, מעמד חברתי וכלכלי. חלק מהטובין העתידיים שהחינוך מבטיח קשורים אל הילד כאינדיבידואל – פיתוח כישורים אינלקטואליים או מצפן מוסרי, וחלקם מכוונים לעתיד החברה בכללה – קידום שוויון או סובלנות דרך בתי ספר או מסגרות חינוכיות אחרת. כך או כך, מכיוון שהמחנך צופה ומכוון אל המחר – תקווה היא הכרחית. ואכן, נאמר על החינוך שבמהותו הוא מלא-תקווה, שהוא "הכרזה שרירותית על אופטימיות" (March 1975) ו"המקצוע שיותר מכל האחרים, מצופה ממנו לכוון את החברה לעבר עתיד טוב יותר" (Edgoose 2009).
למרות המרכזיות של התקווה במעשה החינוכי, פילוסופים של החינוך החלו לחקור את המושג רק לאחרונה. גם בפילוסופיה בכללה, תקווה נידונה מעט מאוד, ובעיקר נתפסה שאלה תיאולוגי מחד ופסיכולוגית מאידך. במהלך עשרים השנים האחרונות, התמונה החלה להשתנות, ומחקרים מרתקים רבים החלו להתפרסם. בנוסף לכך, ואולי לא במקרה, גם יאוש מעורר לאחרונה עניין פילוסופי ופוליטי, וחלק קטן ומעורר מחשבה מהכתיבה החדשה על יאוש, אף רואה את החיוב שבו.
במהלך הקורס אנו נקרא מחקרים אודות תיקווה ויאוש מתחומי הדעת הבאים – פילוסופיה של החינוך, פילוסופיה פוליטית, פילוסופיה של השכל ותיאולוגיה נוצרית ויהודית. בנוסף לכך, נקרא גם מספר יצירות ספרותיות ואתנוגרפיות חינוכיות ונצפה בסרטים. הטקסטים יהיו בעברית ואנגלית.
מטרות הקורס:
תוצרי למידה : בסיומו של קורס זה, סטודנטים יהיו מסוגלים:
-Reading summaries - Short presentations _ Written home assignment
דרישות נוכחות (%):
שיטת ההוראה בקורס:
רשימת נושאים / תכנית הלימודים בקורס:
These are some of the questions we will address: • What is hope? What distinguishes it from other mental attitudes such as desire, will or expectation? • What are the connections between hope and faith? And more in general, what are the transcendental characteristics of hope? • Is secular hope possible? Is there an optimistic atheism? • What is radical hope? Is it possible to hope for something we don't know? • How is hope expressed in the educational act? • Is it realistic to hope? And if so, what in what ways? • What is despair and how should it be dealt with educationally? • Are there positive elements in despair? If so, which ones? • What are the problems with future-oriented education? And is it possible to educate without being oriented towards the future? • What are the kinds of educational hope? And can they be “given” to students?
חומר חובה לקריאה:
יימסר בהמשך
חומר לקריאה נוספת:
מרכיבי הציון הסופי :
הגשת עבודה מסכמת / פרויקט גמר / מטלת סיכום / מבחן בית / רפרט % 40
מצגת / הצגת פוסטר / הרצאה / סמינר / פרוסמינר / הצעת מחקר % 20
מטלות הגשה במהלך הסמסטר: תרגילים / עבודות / מבדקים / דוחות / פורום / סימולציה ואחרות % 40
מידע נוסף / הערות:
|