מודל החינוך היהודי-ערבי: הלכה למעשה - התנסות מעשית וסדנה - 34065

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: inas.deeb@mail.huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: חמישי 11:30-12:30

ד"ר אינאס דיב

הקורס יתן לסטודנטים ידע עיוני ופרקטי על החינוך הדו לשוני - היהודי ערבי בבתיה"ס של יד ביד. החינוך הדו לשוני יוצר מרחב למידה שוויוני עשיר ומשותף לקיומו של דיאלוג רב תרבותי פתוח, אותנטי ומעצים. דיאלוג זה מגשים ערכים הומניסטים ואינטלקטואלים של הכרה וכבוד הדדיים. הקורס יזמין את הסטודנטים והסטודנטיות ללמוד מקרוב על העקרונות והפרקטיקות המובילה את העבודה החינוכית, לחוות את העשייה החינוכית כפי שהיא מתבטאת ביום יום בתוך הכיתות תוך כדי דיון בסוגיות המאתגרות את עבודת ההוראה.הסטודנטים-יות יבחרו פרקטיקה אחת ויפתחו יחידת לימוד המותאמת לבית ספר רגיל.

1. לחשוף את הסטודנטים למהות האידאולוגית והפדגוגית של תפיסת החינוך הדו לשוני הרב תרבותי.
2. להכיר את תכניות הלימוד הייחודיות שפותחו ע"י צוותי ההוראה.
3. להעלות את רמת הפתיחות וקידום חינוך רב תרבותי
4. להטמיע פרקטיקות מהחינוך הדו לשוני לחינוך הממלכתי הכללי.

הסטודנטים יכירו את העקרונות והפרקטיקות בחינוך הדו לשוני והרב תרבותי.
2. הסטודנטים ינתחו את המורכבות שבמפגש בין התרבויות
3. הסטודנטים יישמו פרקטיקות בחינוך הרב תרבותי בעבודת ההוראה שלהם בעתיד.
3. הסטודנטים יהיו שותפים פעילים בתהליך הלמידה, הכולל דיונים בקבוצות,והגשת העבודה הסופית גם בקבוצות

80%

שיטת ההוראה בקורס: הרצאה, דיון בקבוצות, תצפיות בשיעורים, סיורים, למידת עמיתים, שיחות בקבוצות מיקוד עם מורים.

1) מבוא - ההיסטוריה של ביה"ס הדו לשוני + מושגים בחינוך לרב-תרבותיות
2) פסיכולוגיה חברתית - חשיבה מהותנית וקטגוריזציה של לאום.
3) חינוך נרטיבי
4) השפעת אמפטיה על חינוך רב-תרבותי
5) ההוראה שיתופית / Co teaching
6) הוראה רב-תחומית
7) חינוך דיאלוגי
8) למידה מבוססת מקום
9) פרוייקט זהות
10) חינוך רב דתי
11) עדתיות ולאומיות

• אגבריה, א. ותותרי, מ. (2016). לא על הרצון הטוב לבדו תחיה הרב-תרבותיות: סטודנטים ערבים במכללות להכשרה להוראה בחינוך העברי. בתוך ב.בשיר, ג.פורת וי.יונה (עורכים) מדיניות ציבורית ורב-תרבותית (69-93). תל-אביב: מכון ון-ליר והקיבוץ המאוחד.
• חי, ס. (2018). משחקי ילדים בהפסקה בבית הספר הדו לשוני: האם קיימות השלכות של לאום, מגדר וגיל על המשחק החברתי. עבודה לשם קבלת תואר מוסמך בחינוך, המכללה האקדמית דויד ילין, ירושלים.
• אלחלבי, מ. (2015) הנכבה והשואה: הייתכן שהמפריד גם יחבר? בתוך ב.בשיר וע.גולדברג (עורכים), השואה והנכבה: זיכרון, זהות לאומית ושותפות יהודית-ערבית (89-111). תל-אביב: מכון ון-ליר והוצאת הקיבוץ המאוחד.
• חי, ס. (2017). הוראה בצמד: עקרונות מנחים. סמינריון כחלק מתואר מוסמך בחינוך, המכללה האקדמית דויד ילין, ירושלים.
• בשיר, ב. וגולדברג, ע. (2015) מבוא: על האפשרות לדבר את השואה והנכבה יחד הנכבה והשואה: הייתכן שהמפריד גם יחבר? בתוך ב.בשיר וע.גולדברג (עורכים), השואה והנכבה: זיכרון, זהות לאומית ושותפות יהודית-ערבית (7-18). תל-אביב: מכון ון-ליר והוצאת הקיבוץ המאוחד.

החומר הנוסף יעודכן לקראת פתיחת הסצסטר

מרכיבי הציון הסופי :
הגשת עבודה מסכמת / פרויקט גמר / מטלת סיכום / מבחן בית / רפרט % 40
השתתפות פעילה / עבודת צוות % 10
מטלות הגשה במהלך הסמסטר: תרגילים / עבודות / מבדקים / דוחות / פורום / סימולציה ואחרות % 30
הערכת מנחה אישי / המדריך / הצוות % 10
נוכחות / השתתפות בסיור % 10