יהודי אתיופיה: עבר, הווה ועתיד - 3405

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: wovite.worku@mail.huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: לפי תיאום מראש

ד"ר ווביט וורקו מנגסטו

הסטודנטים בקורס יכירו באופן מעמיק את סיפור עלייתם וקליטתם של יהודי אתיופיה. הסטודנטים יכירו מושגים בסיסיים ביחס לקליטה עקיפה ומדיניות קליטה. הסטודנטים יתוודעו אל תהלכי הקליטה האישיים ולסיפור הקהילה בישראל. הסטודנטים ינתחו מקרים שקשורים בקליטה ובשילוב של קהילת יוצאי אתיופיה בישראל. הסטודנטים ילמדו על ההתמודדות של קהילה זו עם חוויות של גזענות והדרה, מחאות וניסיון למצא את מקומה בחברה הישראלית לאחר ארבעה עשורים.
הקורס מתקיים בימי א' סמסטר א' בין השעות 16:30 -18:00.
הקורס יתקיים בזום .

השתתפות פעילה (80%).

שיטת ההוראה בקורס: א. עבודה בקבוצות קטנות בחדרים בזום
ב. דיונים
ג. סרטונים
ד. קריאת מאמרים וטקסטים וניתוח

נושאי הקורס
1.יהדות אתיופיה טרום העלייה לישראל
2.המסע בשנות השמונים
3.עליות אחרי מבצע משה
4.מדיניות הקליטה
5.מחאות מראשית שנות השמונים ועד היום
6.דרכי התמודדות עם גזענות
7.הצלחה בתנאי הישרדות - הסיפור של הפרט
8.התמודדות עם תיוג ופגיעות - הסיפור של הקהילה
הקורס יתקיים ביום א' בין השעות 16:30 -18:00

בן אליעזר, א' (2007). כושי סמבו, בילי-בילי במבו- כיצד יהודי הופך שחור בארץ המובטחת. בתוך י' שנהב, וי', יונה (עורכים), גזענות בישראל. ירושלים: הוצאת ואן ליר.
בן צבי, נ. (1989). ההשמה של עולי אתיופיה בעבודה. בתוך, מ' ערן, ז' גונן ז' לביא ומ' שלף (עורכים), קליטתם של עולי אתיופיה בתעסוקה 1984-1987 (עמ' 43–53). ירושלים: הוצאת שרות התעסוקה ו"עמישב".
ברנשטיין, ד' (1978). הסוציולוגיה קולטת את העליה- דיון ביקורתי באסכולה דומיננטית של הסוציולוגיה הישראלית. מחברות למחקר ולביקורת, 1, 19-5.
בודובסקי, ד', דוד, י', ערן, י', ברוך, ע' (1989). מאפייני יהודי אתיופיה, ביתאצ'ין- מרכז מידע וייעוץ בנושאי משפחה של יהודי אתיופיה, ירושלים: ג'וינט ישראל.
בן-אליעזר, א' (2007). "כושי סמבו, בילי-בילי במבו," כיצד יהודי הופך שחור בארץ המובטחת" מתוך י. שנהב ויוסי יונה (עורכים), גזענות בישראל. ירושלים" ון-ליר.
בן דור, ש' (1987). המסע לעבר ארץ ישראל: הסיפור על אבא מהיר. פעמים, 5–32. ירושלים, מכון בן-צבי.
סבירסקי, ש' (1981). לא נחשלים אלא מנוחשלים. חיפה: מחברות למחקר ולביקורת.
סבירסקי, ש' (1990). חינוך בישראל: מחוז המסלולים הנפרדים. תל אביב: ברירות.
סבירסקי, ש' (2004). פערים בחינוך ומדיניות הפיתוח הכלכלי-חברתי בישראל. בתוך ד' גולן-עגנון (עורכת), אי-שוויון בחינוך בישראל. (עמ' 41-22). תל אביב: בבל.
סבירסקי, ש' וברנשטיין, ד' (1993). מי עבד במה, עבור מי ותמורת מה? הפיתוח הכלכלי של ישראל והתהוות חלוקת העבודה העדתית. בתוך א' רם (עורך), החברה הישראלית: היבטים ביקורתיים. (עמ' 229-206). תל–אביב: ברירות.
סלמון ה' (1997). התפתחותה של תפישה גזענית: מאתיופיה לארץ המובטחת. מחקרי ירושלים, 19, 146-125.
פלדמן, מ'. (1999). יציאת אתיופיה. ירושלים
קורינאלדי, מ'. (1988). יהודי אתיופיה זהות ומסורת, ירושלים: ראובן מס.
קימרלינג, ב'. (2004). מהגרים, מתיישבים, ילידים- המדינה והחברה בישראל- בין ריבוי תרבותיות למלחמות תרבות. עלמא, עם עובד.
שבתאי, מ'. (1999). "הכי אחי", מסע הזהות של חיילים עולים מאתיופיה. תל-אביב: הוצאת צ'ריקובר.
שמרון, ג'. (1998). הביאו לי את "יהודי אתיופיה". אור יהודה: הד ארצי הוצאה לאור.
שומרון, ג'. (1998). הביאו לי את יהודית אתיופיה. הד ארצי..

Abbink, J.G. (1984). The Falashas in Ethiopia and Israel: The problem of Ethnic Assimilation. Nijmengen: Institute for Cultural and Social Anthropology.
Adane, Z. (2007). The Everyday Paths to Equalize Oneself: Emphasizing Vs. Rejecting Group Membership among Working Class Ethiopian-Israelis. Sociology and Anthropology 4(12): 1121-1131.
Kaplan, S., & Rosen, H. (1993). Ethiopian immigrants in Israel: Between preservation of culture and invention of tradition. The Jewish Journal of Sociology, 35, 35-47.
Seeman, D. (1999). "One people, one blood": Public Health, Political Violence and HIV in an Ethiopian-Israeli Setting. Culture, Medicine and Psychiatry, 23, 159-195.

סבירסקי, ש' (1981). לא נחשלים אלא מנוחשלים. חיפה: מחברות למחקר ולביקורת.
סבירסקי, ש' (1990). חינוך בישראל: מחוז המסלולים הנפרדים. תל אביב: ברירות.
פלדמן, מ'. (1999). יציאת אתיופיה. ירושלים
קורינאלדי, מ'. (1988). יהודי אתיופיה זהות ומסורת, ירושלים: ראובן מס.
שמרון, ג'. (1998). הביאו לי את "יהודי אתיופיה". אור יהודה: הד ארצי הוצאה לאור.
שומרון, ג'. (1998). הביאו לי את יהודית אתיופיה. הד ארצי..