לוגו של האוניברסיטה העברית בירושלים

סילבוס

סמינר תאורטי קליני: מודלים תיאורטיים לעבודה טיפולית עם הורים - 3185
English
הדפסה
 
גרסת PDF
תאריך עדכון אחרון 05-03-2025
נקודות זכות באוניברסיטה העברית: 2

תואר: מוסמך

היחידה האקדמית שאחראית על הקורס: עבודה סוציאלית

סמסטר: סמסטר ב'

שפת ההוראה: עברית

קמפוס: הר הצופים

מורה אחראי על הקורס (רכז): ד"ר אורלי אולשטיין מן

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: orly.olshtain-mann@mail.huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: בתאום מראש

מורי הקורס:
ד"ר אורלי אולשטיין-מן

תאור כללי של הקורס:
הקורס יעסוק במודלים תיאורטיים לטיפול בהורים, בגישה מודעת מגדר ותרבות. במהלך הקורס יוצגו מושגים מרכזיים בהתפתחות הורית וחווית ההורות בחברה המודרנית בכלל והישראלית בפרט, תוך שימת דגש על הבדלים מגדריים ותרבותיים. כמו כן ילמדו מודלים שונים לעבודה טיפולית עם הורים (טיפול מבוסס התקשרות Attachment Based Therapy, טיפול פסיכודינמי בהורות PTT ).

מטרות הקורס:
מטרות הקורס: חשיפה של הסטודנטים לרצף הטיפולי עם הורים, מהדרכת הורים ועד טיפול דינמי בהורות. הקורס יאפשר הן דיון תיאורטי בתהליכי התפתחות הוריים והן עבודת רפלקציה אישית של הסטודנטים כאנשי טיפול הפוגשים הורים בשדה, תוך דגש על סוגיות של מגדר ותרבות.

תוצרי למידה :
בסיומו של קורס זה, סטודנטים יהיו מסוגלים:

בסיומו של קורס זה, סטודנטים ידעו לזהות את סגנון ההורות של ההורים בטיפולם, ואת אסטרגית ההצטרפות joining המתאימה לעבודה עם הורים אלה. כמו כן, ילמדו הסטודנטים להתאים את ההתערבות לצרכים של ההורים, מהדרכת הורים דרך טיפול ממוקד התקשרות וטיפול דינמי בהורות. הסטודנטים ילמדו לזהות את הגישה שלהם לסוגיות של מגדר (עבודה עם גברים ונשים) ותרבות, וההשלכות של גישה זו על עבודתם.

דרישות נוכחות (%):
חובת נוכחות מלאה כתנאי מעבר בקורס.

שיטת ההוראה בקורס: הרצאה ודיון קבוצתי, הצגות מקרה של סטודנטים.

רשימת נושאים / תכנית הלימודים בקורס:
מושגים מרכזיים שילמדו:סגנונות הורות ואסטרטגיות הצטרפות, תיאוריית ההתקשרות, עבודה טיפולית עם הורים על רצף, טיפול מבוסס התקשרות, טיפול דינמי בהורות, עבודה טיפולית עם גברים ונשים, עבודה בין תרבותית עם הורים.

חומר חובה לקריאה:

1. אורן, ד. (2015). אסטרטגיות הצטרפות לפי סגנונות הורות. בתוך: הורות במחשבה שנייה: להיות הורה- רגשות, מחשבות ומעשים. פרק 26, 235-245. פרדס הוצאה לאור.

2. אורן, ד. (2015). טיפול פסיכודינמי בהורות (PPT)- המודל, האבחון ותהליך הטיפול. בתוך: הורות במחשבה שנייה: להיות הורה- רגשות, מחשבות ומעשים. פרק 28, 249-267. פרדס הוצאה לאור.


3. Diamond, G.S. (2005). Attachment based family therapy for depressed and anxious adolescents. In: J. Lebow (Ed.). Handbook of Clinical Family Therapy. (pp. 17-41). Hoboken, NJ: Wiley & Sons.
(דיימונד ג. ודיימונד, ג- המאמר בתרגום לעברית נמצא באתר הקורס).

4. סיני-גלזר, ח. פלד, ע. (2018). תפיסות האימהות של עובדות סוציאליות כוללניות במחלקות לשירותים חברתיים. ביטחון סוציאלי, 103. 27-46.

5. באום, נ. (2018). המפגש הטיפולי של עובדות סוציאליות עם אבות. בתוך: למצוא מקום לנפש: אבני יסוד בעבודה סוציאלית פסיכודינמית. פרק 5, 121-132. הוצאת כרמל, ירושלים.

6. שמר, א' (2009). מריבוי תרבויות לרב-תרבותיות: אתגרים מקצועיים בעבודה רגישת תרבות עם ילדים והוריהם. עט השדה, 3, 10-4.




חומר לקריאה נוספת:

מרכיבי הציון הסופי :
הגשת עבודה מסכמת / פרויקט גמר / מטלת סיכום / רפרט % 90
מטלות הגשה במהלך הסמסטר: תרגילים / עבודות / מבדקים / דוחות / פורום / סימולציה ואחרות % 10

מידע נוסף / הערות:
שימו לב: עבודת הסיום של הקורס מחייבת ניתוח של התערבות טיפולית של הסטודנט.ית עם הורים. הקורס מתאים למי שעובד.ת בהווה או עבד.ה בעבר עם הורים.
 
אם הינך זקוק/ה להתאמות מיוחדות בשל לקות מתועדת כלשהי עמה את/ה מתמודד/ת, אנא פנה/י ליחידה לאבחון לקויות למידה או ליחידת הנגישות בהקדם האפשרי לקבלת מידע וייעוץ אודות זכאותך להתאמות על סמך תעוד מתאים.
למידע נוסף אנא בקר/י באתר דיקנט הסטודנטים.
הדפסה