היבטי המגע בין העברית ולשונות היהודים - 25903

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: otirosh@mail.huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: יום ד, 13:00-14:00, על פי תיאום מראש

פרופ עפרה תירוש-בקר

בקורס זה נעסוק בהיבטים השונים של המגע בין הלשון העברית לבין לשונות היהודים השונות (ערבית-יהודית, יידיש, לאדינו ועוד) בקהילות היהודים שהיו פזורות בגולה. ננתח את מצב הדיגלוסיה (ובקהילות רבות מולטיגלוסיה) שבו חיו היהודים. במה ניכרת השפעת המגע בין לשון היהודים, העברית ולשון הסביבה הגויית, אילו סוגות נכתבו בלשונות היהודים השונות, הרובד המסווה שנתפתח בלשונות היהודים ועוד.

להכיר לעומקם את מאפייניהן של לשונות היהודים ואת ההשפעה ההדדית של העברית על לשונות היהודים, ושל לשונות היהודים על העברית.

שיטת ההוראה בקורס: הרצאה, קריאת טקסטים, דיון והשמעת הקלטות.

הדיגלוסיה/מולטיגלוסיה של העברית ולשונות היהודים בקרב בני הקהילות היהודיות בגולה; הסוגות השונות שנכתבו בלשונות היהודים ובעברית; היבטי ההשפעה ההדדית בתחום הפונולוגיה (הן עיצורים הן תנועות), המורפולוגיה, התחביר והלכסיקון וכיצד הם ניכרים בדיבור לעומת הלשון הכתובה, היבטי המגע בעברית בגולה ובעברית המתחייה בארץ ישראל ועוד.

ראו בעמוד המוודל של הקורס

ראו בעמוד המוודל של הקורס