מבוא ללשונות היהודים - 25241

היחידה האקדמית שאחראית על הקורס: הלשון העברית

מורה אחראי על הקורס (רכז): פרופ' דוד בוניס

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: david.bunis@gmail.com

שעות קבלה של רכז הקורס: דרך קביעה אלקטרונית או טלפונית.

פרופ דוד בוניס

נעניק מבוא רחב ללשונות הייחודיות שיצרו היהודים מאז ימי קדם ועד התקופה הנוכחית. נסקור בקצרה את ההיסטוריה הלשונית של היהודים, נתמודד עם בעיית ההגדרה של "לשונות יהודיות", ונדון בהתפתחות חקר לשונות היהודים. נתמקד במאפיינים התבניתיים והסוציולינגויסטיים העיקריים של הלשונות היהודיות, כולל שמות הלשונות; מערכות הכתיב באותיות עבריות ואחרות; המרכיב העברי-ארמי ומרכיבים אחרים של לשונות היהודים; וריאציה היסטורית, אזורית, חברתית וסגנונית בלשונות; שימוש בלשונות יהודיות כלשונות ספרות וסתר; המאמצים לתיעוד, תקינה, שימור והפצה של לשונות יהודיות. נדון בסוגיות סוציולינגויסטיות נוספות כגון עמדות הדוברים כלפי לשונותיהם, תחרות עם לשונות אחרות, וסימני מוות של השפות ואף התחדשות. נעריך את מצב הלשונות היהודיות כיום ונציע תחזית לעתיד.

להפגיש את המשתתפים עם תופעת הלשונות היהודיות ועם המאפיינים המשותפים ללשונות הללו ולאלו ניתן על ידיהם להפריד בין את הלשונות היהודיות השונות, להעלות את מודעות המשתתפים לקיום הלשונות היהודיות היום ולהציע פרוגנוזה לעתיד.

בסיומו של קורס זה לתלמיד תהיה הכרות עם תופעת הלשונות היהודיות ועם השפות היהודיות העיקריות של התקופה החדשה.

שיטת ההוראה בקורס: שיעורים פרונטליים המלווים במצגות וחומרי עזר אחרים.

מבוא רחב ללשונות הייחודיות שיצרו היהודים מאז ימי קדם ועד התקופה הנוכחית
ההיסטוריה הלשונית של היהודים
בעיית ההגדרה של "לשונות יהודיות"
בהתפתחות חקר לשונות היהודים