נקודות זכות באוניברסיטה העברית:
2
תואר:
מוסמך
היחידה האקדמית שאחראית על הקורס:
ארכאולוגיה והמזרח הקרוב הקדום
סמסטר:
סמסטר ב'
שפת ההוראה:
אנגלית
קמפוס:
הר הצופים
מורה אחראי על הקורס (רכז):
רחלי שלומי חן
שעות קבלה של רכז הקורס:
בתיאום מראש
מורי הקורס:
ד"ר רחלי שלומי חן
תאור כללי של הקורס:
הקורס יוקדש למלך תות ענח אמון ולקברו שבעמק המלכים. נלמד מי היה המלך הילד, מי גילה את קברו וכיצד התגלה הקבר. כמו כן, נלמד מה מספרת המומיה המלכותית על המלך ועל משפחתו. נלמד על האוצר שהתגלה בקבר, על בעליו המקוריים, ועל השתלשלות האירועים שהביאו לכך שלמרות שנטמן לפני יותר מ-3000 שנה, הגיע לידנו בשלמותו. במהלך הקורס נבחן את האוצר, את המומיה, את הקבר ואת המקורות שמחוץ לקבר המלמדים על חייו ופועלו של המלך הצעיר.
מטרות הקורס:
להציג לתלמידים באמצעות האוצר השלם היחיד שנמצא בקבר מלכותי במצרים סוגיות היסטוריות, סוגיות הנוגעות להיסטוריה של המחקר וסוגיות הנוגעות למחקר גנטי מודרני.
תוצרי למידה : בסיומו של קורס זה, סטודנטים יהיו מסוגלים:
להכיר את נסיבות מציאתו של הקבר וההד שהממצא עורר. להתמצא במרחב ההיסטורי והגיאו-פוליטי של סוף השושלת השמונה עשרה. למנות את התיאוריות השונות על סיבת המוות של המלך. לזהות חפצים מרכזיים מתוך האוצר, ולהבין את המשמעות הדתית שלהם. לדון במורכבות האוצר ובזהות בעליו המקוריים. לעמוד על המשמעות של הממצא לחקר ההיבטים הגנטיים של משפחת המלוכה.
דרישות נוכחות (%):
100
שיטת ההוראה בקורס:
הרצאה, קריאה והצגה בכיתה.
רשימת נושאים / תכנית הלימודים בקורס:
שיעור 1, מבוא: כינון ממלכה החדשה וביסוס האימפריה המצרית שיעור 2, מי היה המלך הילד? שיעור 3, קברי המלכים, בוניהם והמבקרים בעמק שיעור 4, הלורד והארכיאולוג: הדרך לתות-ענח-אמון שיעור 5, גילוי הקבר של תות-ענח-אמון, הממצא וההד שיעור 6 קבר מס' 55 (KV55) והמומיה המיסתורית שיעור 7, הגנטיקה של תות ענח אמון שיעור 8, למי שייך האוצר? שיעור 9, ארונות הקבורה ומסיכת המוות שיעור 10, סיבת המוות שיעור 11, תסבוכת דיפלומטית
* הרשימה נתונה לשינויים.
חומר חובה לקריאה:
• Bednarski A., ‘The Reception of Egypt in Europe’, in: Lloyd A.B. (ed.), A Companion to Ancient Egypt, vol. 2 (Malden MA, Oxford and Chichester, 2010), pp. 1086-1108 • Bierbrier M., The Tomb-Builders of the Pharaohs (London, 1982; rep. Cairo, 2003), chapter 3, pp. 43-64. • Burleigh N., Mirage, Napoleon’s Scientists and the Unveiling of Egypt (Pymble, Toronto, Auckland, London and New Nork, 2007), pp. v-xi • Hornung E., The Tomb of Seti I (Zürikch, 1991), pp. 11-30. • James T.G.H., Howard Carter, the Path to Tutankhamun (London and New-York, 2000), chapters 7-9. • Parramore L., Reading the Sphinx, Nineteenth-Century Literary Culture (New-York, 2008), ch.4: The Empire of the Imagination, pp. 91-122 • Reeves N. And Wilkinson R., The Complete Valley of the King, Tombs and Treasures of Egypt’s Greatest Pharaohs (London, 1996), Part II: Agents of Discovery, pp. 49-86 • Weeks K. (ed.), KV 5, A Preliminary Report on the Excavations of the Tomb of the Sons of Ramses II in the Valley of the Kings (Cairo, 2000) *הרשימה חלקית ונתונה לשינויים ולתוספות.
חומר לקריאה נוספת:
יינתן במהלך הקורס.
מרכיבי הציון הסופי :
הגשת עבודה מסכמת / פרויקט גמר / מטלת סיכום / רפרט % 70
מצגת / הצגת פוסטר / הרצאה / סמינר / פרוסמינר / הצעת מחקר % 10
השתתפות פעילה / עבודת צוות % 10
מטלות הגשה במהלך הסמסטר: תרגילים / עבודות / מבדקים / דוחות / פורום / סימולציה ואחרות % 10
מידע נוסף / הערות:
|