לוגו של האוניברסיטה העברית בירושלים

סילבוס

עיירות וכרכים בספרות היהודית החדשה - 18914
English
הדפסה
 
גרסת PDF
תאריך עדכון אחרון 02-08-2023
נקודות זכות באוניברסיטה העברית: 2

תואר: מוסמך

היחידה האקדמית שאחראית על הקורס: יידיש

סמסטר: סמסטר ב'

שפת ההוראה: עברית

קמפוס: הר הצופים

מורה אחראי על הקורס (רכז): ד"ר עירית עילם עבדי

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: klipatboten@gmail.com

שעות קבלה של רכז הקורס: בתיאום מראש

מורי הקורס:
ד"ר עירית עילם עבדי

תאור כללי של הקורס:
הקורס יעסוק בייצוגים של העיר הגדולה ושל העיירה היהודית (ה"שטעטל") במזרח-אירופה בספרות שנכתבה החל מן ההשכלה ועד לערב מלחמת העולם השניה. ספרות ההשכלה צמחה מתוך העיירה היהודית: הצעד הראשון בדרכו של הצעיר היהודי אל ההשכלה היתה עזיבת העיירה אל המטרופולינים של מזרח-אירופה. בעקבות תהליכי אורבניזציה מואצים ובעקבות ההגירה הגדולה של יהודי מזרח-אירופה לאמריקה החל מן הרבע האחרון של המאה ה-19, הלכה העיר הגדולה ותפסה מקום מרכזי בספרות היהודית, והוצבה לא פעם כתמונת מראה של העיירה המסורתית. העיירה היהודית ספגה ביקורת מן הסופרים שעברו חילון ומודרניזציה, מפני שהיא נתפסה בעיניהם כמרחב נחשל. עם זאת, בראשית המאה ה-20 כבר ניכרו בספרות היהודית סימנים של סקפטיות גם לגבי העיר הגדולה והקידמה אותה ייצגה. הסופרים ספגו השפעות מן המודרניזם האירופי ומיחסו למרחב האורבני והחלו לעסוק גם בצדדים האפלים יותר של העיר הגדולה: בבעיות של ניכור, בדידות, קיטוב מעמדי ועוד. בהתאם לזה, החלה להתפתח גם מגמה נוסטלגית בכתיבה על העיירה היהודית, שסימלה עולם תמים ושלם יותר.
גם ערב מלחמת העולם השניה המשיכו ספרויות יידיש ועברית להתלבט בין מגמות של ביקורת וסלידה לבין מגמות של הערצה וסנטימנטליות ביחס לעיר הגדולה ולעיירה.
בקורס נעבור בין אודסה, ורשה, ניו-יורק; בין עיירות אמיתיות כמו קוזמיר ועיירות בדיוניות כמו כתריאלבקה, ונתאר את המגמות השונות ביחסה של הספרות היהודית המודרנית אל מרחבי הקיום היהודיים באירופה. נקרא ביצירות מספרות יידיש ועברית, בין השאר של מנדלי מוכר ספרים, שלום עליכם, דבורה בארון, ישראל ראבון, אהרן גלנץ ליילס, שלום אש ואחרים. כמו כן נקרא מאמרים תיאורטיים על אורבניות ועל ספרות העיירה היהודית.

מטרות הקורס:
היכרות עם ספרות העיירה היהודית ועם הספרות האורבנית ביידיש ובעברית; היכרות עם תיאוריה של אורבניזם בכלל ובספרות בפרט, ועם מגמות ספרותיות ותרבותיות כלליות בקרב יהודי מזרח-אירופה בעידן המודרניזם.

תוצרי למידה :
בסיומו של קורס זה, סטודנטים יהיו מסוגלים:

בסיומו של קורס זה, סטודנטים יהיו מסוגלים: לקרוא ולהבין יצירות ספרות שעוסקות בעיירה היהודית ובעיר הגדולה כחלק ממסורת ספרותית וכחלק מתהליך היסטורי של מודרניזציה ואורבניזציה שעברו יהודי מזרח-אירופה; לקרוא טקסטים לאור תיאוריות של אורבניות ולאור היכרות עם תפיסת המרחב בספרות היהודית. לתלמידים תהיה היכרות עם מגוון רחב של יוצרים ביידיש ובעברית והבנה של תהליכים בספרויות אלה בין שנות ה-80 של המאה ה-19 לשנות ה-30 של המאה ה-20.

דרישות נוכחות (%):
80

שיטת ההוראה בקורס: הרצאות ודיון בכיתה, קריאה בטקסטים ספרותיים ומאמרים

רשימת נושאים / תכנית הלימודים בקורס:
סילבוס מפורט יימסר בתחילת הסמסטר

חומר חובה לקריאה:
פירוט יינתן בתחילת הסמסטר. בין השאר נעיין במחקרים הללו:

בכטין, מיכאיל. צורות הזמן והכרונוטופ ברומן: מסה על פואטיקה היסטורית, תרגמה דינה מרקון, דביר, אור יהודה, 2007 [1975].

זימל, גיאורג. "העיר הגדולה וחיי הנפש", תרגמה מרים קראוס, בתוך: עודד מנדה-לוי (עורך), אורבניזם: הסוציולוגיה של העיר המודרנית, רסלינג, תל-אביב, תשס"ד/2004 [1903], עמ' 40-23.

Miron, Dan. "The Literary Image of the Shtetl", The Image of the Shtetl and Other Studies of Modern Jewish Literary Imagination, Syracuse UP, New York, 2000, pp. 1-48.

Pike, Burton. The Image of the City in Modern Literature, Princeton UP, Princeton, 1981.

Steve J. Zipperstein, "Russian Maskilim and the City", in: David Berger (ed.), The Legacy of Jewish Migration: 1881 and Its Impact, New York: Atlantic Research and Publications, 1983, pp. 31-45.

חומר לקריאה נוספת:

מרכיבי הציון הסופי :
הגשת עבודה מסכמת / פרויקט גמר / מטלת סיכום / מבחן בית / רפרט % 75
השתתפות פעילה / עבודת צוות % 10
מטלות הגשה במהלך הסמסטר: תרגילים / עבודות / מבדקים / דוחות / פורום / סימולציה ואחרות % 15

מידע נוסף / הערות:
אין צורך בידיעת יידיש
 
אם הינך זקוק/ה להתאמות מיוחדות בשל לקות מתועדת כלשהי עמה את/ה מתמודד/ת, אנא פנה/י ליחידה לאבחון לקויות למידה או ליחידת הנגישות בהקדם האפשרי לקבלת מידע וייעוץ אודות זכאותך להתאמות על סמך תעוד מתאים.
למידע נוסף אנא בקר/י באתר דיקנט הסטודנטים.
הדפסה