תרבות יידיש - מבוא - 18114

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: ofer.dynes@mail.huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: לפי תיאום מראש

ד"ר עופר דינס

זהו מבוא ביקורתי לעולמה של יידיש: לשון, היסטוריה, תרבות, אידאולוגיה, ופוליטיקה מנקודת מבט גלובלית.

יחידה א׳: יידיש - שפה כתרבות

1. יידיש כאלטרנטיבה
מי היא קהילת דוברי יידיש? יידיש ופוליטיקה. יידיש כאידאולוגיה. הדימויים של שפת יידיש בהקשרם ההיסטורי והחברתי. יידישיזם.

2. המבנה הפנימי של יידיש (היסטוריה ומורפולוגיה). ההקשר החברתי של יידיש (סוציולוגיה של השפה)

3. הדיבוריות של יידיש (נורמות פרגמטיות וייצוגיהן הספרותיים)

יחידה ב׳: יידיש: העידן האשכנזי
קודקס קיימברידג׳ 1384 והקהילה האשכנזית בקהיר, יידיש והנאורות הגרמנית

יחידה ג׳: יידיש בעידן המודרני
נחמן מברסלב מתכונן לסוף העולם, מנדלי מוכר ספרים, שלום עליכם, י.ל. פרץ, ייווא ויידישיזם, ניו-יורק: מודרניזם ושירה אקספרימנטלית, יידיש בגיטאות ובמחנות

יחידה ד׳: יידיש אחרי 1945
יידיש בבריה״מ (האוטונומיה היהודית בבירוביג׳אן, רצח אנשי-הרוח היהודים ב1952), יצחק בשביס זינגר, מרכזים חדשים: תל-אביב (אברהם סוצקבר ו״די גאלדענע קייט״), בואנוס-איירס, מונטריאול.

רכישת ידע וכלי ניתוח להבנית התופעות הנ"ל. הנחיה לכיוונים אפשריים להמשך הלמידה והמחקר.

להתוות את קווי היסוד לעולמה של תרבות היידיש.

שיטת ההוראה בקורס: הרצאה ודיון

התפתחותה של יידיש; מרכיביה הלשוניים; הגאוגרפיה התרבותית של דוברי יידיש; דו-לשוניות ורב-לשוניות בחברה היהודית; התפתחותה של ספרות יידיש;

הערה: כל חומרי הקריאה לשיעור ישלחו כקובץ סרוק למשתתפים

מקורות: פרץ אופצ׳ינסקי, רשימות מגטו וורשה (מבחר), צבי אייזנמן, ״הפגישה״, יעקב יצחק בשביס-זינגר, ״חורבן קרשב״, יעקב גלטשטיין, שירים (מבחר), גליקל מהמלין, זכרונות, משה-לייב הלפרן, שירים (מבחר), חיים ז׳יטלובסקי, ״לשאלת שפתינו״, מנדלי מוכר ספרים (שלום יעקב אברמוביץ'), ״סוסתי״, אנה מרגולין, שירים (מבחר), אברהם סוצקבר, שירים (מבחר), שלום עליכם (שלום רַבינוביץ'), ״האיש מבואינוס איירס״, ״הקדרה״.

מחקר: בנימין הרשב, ״שפה והיסטוריה״,
אוריאל וויינרייך, ״יידיש, הלשון״, דוד רוסקיס, יהודיבור (מבחר), רות ווייס, הפרוזה של אברהם סוצקבר, חוה טורניאנסקי, "עיניו ככוכבים, שׂערו כזהב: יוסף הצדיק בשיר קדום ביידיש״, דן מירון, ״אתם צוחקים אני בוכה״. אברהם נוברשטרן, לאן - זרמים חדשים בקרב יהודי מזרח אירופה.

סילבוס מפורט והצעות לקריאה נוספת ינתנו בתחילת הקורס. המעוניינים בסילבוס לפני תחילת השנה מוזמנים לפנות באי-מייל למרצה.