לוגו של האוניברסיטה העברית בירושלים

סילבוס

פה-אתיקה: ספרות ומלחמה - 17228
English
הדפסה
 
גרסת PDF
תאריך עדכון אחרון 18-09-2024
נקודות זכות באוניברסיטה העברית: 2

תואר: בוגר

היחידה האקדמית שאחראית על הקורס: ספרות עברית

סמסטר: סמסטר ב'

שפת ההוראה: עברית

קמפוס: הר הצופים

מורה אחראי על הקורס (רכז): גדעון טיקוצקי

דוא"ל של המורה האחראי על הקורס: giddon.ticotsky@mail.huji.ac.il

שעות קבלה של רכז הקורס: בתיאום מראש בלבד

מורי הקורס:
פרופ גדעון טיקוצקי

תאור כללי של הקורס:
"כשהתותחים רועמים המוזות שותקות" – האמנם? לספרות ולמלחמה דווקא קשר הדוק. שירת דבורה, האיליאדה של הומרוס או הרומן 'מלחמה ושלום' מאת טולסטוי לא היו באים לעולם אלמלא המערכות שהם מתארים; וגם אותה אמירה נודעת על האמנות והמלחמה, "כשהתותחים רועמים" וגו', מקורה בעצם בספרות – במחזה מאת מחבר הקומדיות היווני הקדום מֶנָנדרוס.
הקורס יעמוד בְּצל השאלה העתיקה – אך הרלבנטית מתמיד – בדבר זיקת הפואטיקה אל הפוליטיקה, ברגע המשברי של המלחמה. מהצעתו של אפלטון לגרש את המשוררים מן המדינה האוטופית ועד ימינו, נבחן את עמידתה של הספרות לעומת האקטואליה והריבון ובמסגרתם, על המורכבות הרַבה שבכך. עיקר דיונינו יוקדש לספרות העברית החדשה, שמתחילתה התלבטה בין ייעוד חברתי-לאומי לבין מגמות אוטונומיסטיות של "אמנות לשם אמנות"; ולצד זאת נחזור כמובן לצמתים מרכזיים בספרות העולם שגיבשו את התפיסות העיקריות בנושא.

מטרות הקורס:
* הבנת הדילמה המתמדת של יוצרים ויוצרות - ביין "התגייסות" לבין שמירה על ריבונות היצירה
* היכרות עם התגבשותה של הספרות העברית לאור שאלת עמידתה לנוכח האקטואליה בכלל והמלחמה בפרט.

תוצרי למידה :
בסיומו של קורס זה, סטודנטים יהיו מסוגלים:

* להצביע על צמתים בהתגבשותה של הספרות העברית החדשה בראי הציפיות הפנימיות והחיצוניות ממנה "להתגייס" לטובת הקולקטיב.
* להסביר את הנורמות התרבותיות והאידיאולוגיות המלוות את ספרות המערב בכל הקשור לעמידת הספרות לנוכח הפוליטיקה ובתוכה.
* לנקוב בדוגמאות מרכזיות מן הספרות העברית ומספרות העולם של מפגש הספרות עם הריבון או המדינה בשעת משבר (לרוב מלחמתי) - ותוצאות המפגש.

דרישות נוכחות (%):
90

שיטת ההוראה בקורס:

רשימת נושאים / תכנית הלימודים בקורס:
תימסר בפתיחת הקורס.

חומר חובה לקריאה:
יימסר בפתיחת הקורס.

חומר לקריאה נוספת:

מרכיבי הציון הסופי :
מבחן בעל פה % 90
השתתפות פעילה / עבודת צוות % 10

מידע נוסף / הערות:
 
אם הינך זקוק/ה להתאמות מיוחדות בשל לקות מתועדת כלשהי עמה את/ה מתמודד/ת, אנא פנה/י ליחידה לאבחון לקויות למידה או ליחידת הנגישות בהקדם האפשרי לקבלת מידע וייעוץ אודות זכאותך להתאמות על סמך תעוד מתאים.
למידע נוסף אנא בקר/י באתר דיקנט הסטודנטים.
הדפסה