נקודות זכות באוניברסיטה העברית:
2
תואר:
בוגר
היחידה האקדמית שאחראית על הקורס:
שפה וספרות ערבית
סמסטר:
סמסטר א'
שפת ההוראה:
עברית
קמפוס:
הר הצופים
מורה אחראי על הקורס (רכז):
ד"ר דניאל בהר
שעות קבלה של רכז הקורס:
בתיאום מראש
מורי הקורס:
ד"ר דניאל בהר
תאור כללי של הקורס:
בקורס זה נבחן את המושג "כתיבה נשית" אל מול כתביהן של יוצרות בולטות במגוון ז'אנרים בספרות הערבית. נתמודד עם הבעייתיות של המושג ספרות נשית: האם יש בו העצמה של זהות או הדרה לשוליים ככתיבה "נישתית"? נשאל לגבי מאפיינים של ז'אנר, צורה ולשון בכתיבה נשית וכן לגבי עניינים של ייצוג, זהות אישית, פוליטיקה וחברה. האם נשים כותבות מוכרחות להתייחס לזהויות נשיות בכתיבה ולבעיותיהן של נשים סביבן? האם ישנה אסתיקה נשית שדרכה אפשר להתבונן בתופעות חברתיות מבלי לרדת לרמה של פרוזה עיתונאית? הדיון יתמקד בשאלות אלה כפי שהן עולות מתוך טקסטים של סופרות ומשוררות ערביות הנוגעות בכל היבט אפשרי של החברה, הפוליטיקה והתרבות הערבית במאות ה-20 וה-21. נדון בתכונות של כתיבה זו במסגרת הלאומית של הספרות הערבית כפי שהן מתבטאות ביחס למורשת הספרות הערבית, למסגרות הדתיות בעולם הערבי ולמתח המפרה בין שפה כתובה ושפה מדוברת. סופרות מרכזיות שנדון בטקסטים שלהן: אסתר אזהרי מויאל, פדוא טוקאן, נואל אלסעדאוי, לילא בעלבכּי, דיזי אמיר, סחר ח'ליפה, חנאן אלשיח', דעד חדאד, מליכה מסתט'רף ואימאן מרסאל. הסטודנטיות יידרשו לפרזנטציה בת 15 דקות על סופרת, משוררת, או הוגת דעות, לשני תרגילים בכתב, ומטלת סיום של כתיבת ערך ויקיפדיה על סופרת ערביה.
מטרות הקורס:
תוצרי למידה : בסיומו של קורס זה, סטודנטים יהיו מסוגלים:
1. הסטודנטים ידעו לתאר ציוני דרך בהיסטוריה של ספרות הנשים הערבית ולהסביר את התמורות שעברו בכתיבה נשית לאורך המאה ה-20. 2. הסטודנטים ירכשו אוצר מילים ביקורתי לדון בקטגוריות מבוססות-מגדר של ספרות. 3. הסטודנטים ידעו לנתח יצירה ספרותית בהתייחסות למאפייני ז'אנר, צורה ולשון ולקשר יצירה זו לעולמות חוץ ספרותיים. 4. הסטודנטים ידעו לתמצת מאמר ולהציג את עיקריו בכתב ובעל פה. 5. הסטודנטים ירכשו מיומנויות של מחקר, סיכום וכתיבה תמציתית תוך כתיבת ערכי ויקיפדיה.
דרישות נוכחות (%):
100
שיטת ההוראה בקורס:
רשימת נושאים / תכנית הלימודים בקורס:
1. דברי פתיחה 2. כתיבה נשית בנהדה 3. פמיניזם מוסלמי 4. כתיבה אפיסטולרית 5. הרומן הנשי 6. כתיבה אוטוביוגרפית 7. כתיבה נשית ומלחמה 8. הסיפור הקצר 9. שירת הפרוזה הנשית 10. אקספרימנטליות 11. סוריאליזם, ראליזם וערוב ז'אנרים במאה ה-21.
חומר חובה לקריאה:
יעלה למודל מדי שבוע
חומר לקריאה נוספת:
מרכיבי הציון הסופי :
הגשת עבודה מסכמת / פרויקט גמר / מטלת סיכום / רפרט % 50
השתתפות פעילה / עבודת צוות % 20
מטלות הגשה במהלך הסמסטר: תרגילים / עבודות / מבדקים / דוחות / פורום / סימולציה ואחרות % 20
מצגת / הצגת פוסטר / הרצאה % 10
מידע נוסף / הערות:
|